4 lépés, amitől az őszi krémlevesed észbontó lesz

Az ősz hivatalosan is a krémlevesek főszezonja, ilyenkor rengeteg olyan alapanyagunk van, amit selymes, melengető és fűszeres levessé tudunk alakítani. Nézzük, hogy léphetnek szintet ezek a fogások!

A krémleves készítésének művészete mondhatni viszonylag egyszerű, és az elkészült fogások szinte elronthatatlanok. Ha ez tényleg így van, akkor induljunk inkább a másik irányba: a hibakerüléstől a tökéletesítés felé. Vannak ugyanis olyan konyhatrükkök, amelyekkel az alapból is finom krémlevest egyszerűen istenivé tehetjük.

4 lépés, amitől az őszi krémlevesed észbontó lesz

Süsd a zöldséget

Furcsának tűnhet egy levesfőzést a sütő bekapcsolásával kezdeni, azonban mindemellett abszolút megéri. Persze, ha megfőzzük, majd leturmixoljuk a zöldséget, úgy is finom ízeket kaphatunk, de ezt megsokszorozhatjuk a sütő használatával.

A sült zöldség enyhén karamellizálódik, sokkal komplexebb, mélyebb ízt kap, mellette viszont ugyanúgy megpuhul, mint a főzés során.

Minden zöldséggel megtehetjük ezt, amiből krémleves készül. A héj nélküli zöldségeket (karfiol, brokkoli, stb.) vágjuk kisebb darabokra, hogy gyorsabban megsüljenek. A héjasokról a következő bekezdésben lesz szó. Tegyünk a zöldségek alá olajat, és bátran fűszerezzük meg őket. A tepsire ragadt részeket pedig egy kevés forró vízzel vagy alaplével oldjuk fel, majd adjuk a leveshez.

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

Használd a „hulladékot” is

A héjas zöldségeket is megsüthetjük: a répa, fehérrépa, zeller, sütőtök és barátai mind bemehetnek a sütőbe. De nem akárhogy: a vékony héjasoknak (répák) adjunk egy alapos sikálást, majd pucolás nélkül kerüljenek be a sütőbe.

A vastagabb héjjal rendelkezőket is mossuk meg, majd vágjuk őket félbe. A sütőtöknek a magjait is bent hagyhatjuk, lesz még szerepük a későbbiekben. Olajozzuk-fűszerezzük a vágott felületeket, majd süssük őket puhára. Ha elkészültek, kaparjuk ki a puha húst, a héjakból (és magokból) pedig forraljunk alaplevet. Ezt használhatjuk később a leves hígítására, sokkal ízgazdagabb lesz tőle.

Cseréld le a tejszínt

Miután a zöldséget és az alaplevet ízesebbé tettük, vegyük célba a krémleves többi részét is. A selymes állaghoz általában szükség van valamilyen tejtermékre, vagy legalábbis gazdag, zsíros alapanyagra.

Hiszen nem kell tejterméknek lennie: lehet például kókusztej is, ami rengeteg zöldséghez (répa, karfiol, édesburgonya, sütőtök) kiválóan illik, ráadásul egy plusz aromát és komplexitást is hoz a tányérba. Teljesen elrugaszkodva a tejtől használhatunk még mogyoróvajat is, a lényeg, hogy krémesítsük, gazdagítsuk a levest.

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Készíts neki alapot

Ugyan a sütéssel már rengeteg ízt belepakolunk a levesbe, még tovább fokozhatjuk ezt egy ütős alappal. Induljon ez dinsztelt hagymával, fokhagymával, majd folytatódjon az ízeknek megfelelően további alapanyagokkal.

Reszelhetünk bele gyömbért, karamellizálhatunk a hagymás alapon sűrített paradicsomot, mustárt vagy a korábban említett mogyoróvajat is. Facsarhatunk hozzá kevés limelevet is, és chilivel is befűthetjük. Erre jöhet a sült zöldség, az alaplé és a tejtermék (vagy amit helyett választottunk), utána pedig már csak a turmixolás van hátra.

Sült paradicsomos fehérbabkrémleves

Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi finomságokat készíthetsz el tökéletesen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...