6 őszi zöldség, amiből krémlevest főzhetsz, ha unod a sütőtököt

Az őszi-téli hónapokat tagadhatatlanul dominálja a sütőtök: a narancssárga zöldségből talán a leggyakrabban krémleves készül, amit vígan kanalazunk októbertől februárig. De mi van a tökön túl?

Ezen a ponton (november elején) már biztos legalább egyszer ettünk sütőtökből főzött, fűszeres, selymes krémlevest, és ezzel kezdetét vette a hideg hónapok alatt kitartó tökleves-őrület. Természetesen nincsen ebben semmi kivetnivaló, de ha néhanapján úgy érezzük, hogy kicsit pihentetnénk a sütőtököt, vegyük elő a lenti zöldségek egyikét, és főzzünk belőle isteni, ugyanolyan hangulatos és melengető krémlevest.

6 őszi zöldség, amiből krémlevest főzhetsz, ha unod a sütőtököt

Zeller

A zellergumó szegény, a konyhák egyik elhanyagolt zöldsége, általában csak a leveszöldség-csomagban veszünk egy-egy gerezdet belőle. És nem véletlen, hogy ott csücsül a répák és hagymák között: ugyanis karakteres íze elengedhetetlen egy igazán finom leves megfőzéséhez.

Így nem csoda, hogy egy krémleves alapjaként is megállja a helyét a zeller: ha megfelelő módon készítjük el, lenyűgöző étel születik belőle.

A legjobb eredmény érdekében süssük meg egészben a gumót: alufóliába csomagolva, egy kevés olajjal, sóval és borssal. Egészen addig hagyjuk a sütőben, amit teljesen át nem sül, ekkor pucoljuk meg, és turmixoljuk krémesre tejszínnel és némi alaplével. Fűszerezzük leheletnyi fokhagymával, borssal, de mindenképpen hagyjunk helyet a zelleríznek a tündöklésre.

Póréhagymás zellerkrémleves

Ez a zellerkrémleves annyira jó lett, hogy azonnal fel kellett töltenem a receptjét, mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! Olyan volt, mintha telenyomtam volna ételízesítővel, pedig csak ...

Burgonyás zellerkrémleves

Úúú, nem vagyok egy nagy leveses..., főleg nem zöldségleveses. Életemben először brokkolikrémlevest ettem. Hmm, nagyon fincsi volt! Azóta letettem a voksom a krémlevesek mellett. Minden ...

Cékla

Elképesztő színű leves készülhet a céklából is, és most nem a borscsra kell gondolni. Persze, ha szeretjük a gazdag kelet-európai céklalevest, akkor a céklakrémlevessel sem lesz bajunk, ez szinte garantált.

Szintén egészben sült céklát használjunk, mert így marad a legtöbb íz a zöldségben, amit utána egy az egyben át tudunk adni a levesnek. A tejszín és az alaplé segít a hígításban, krémesítésben, a fűszerezés terén pedig próbáljuk ki a köményt, borsot és a narancshéjat.

Gomba

A gombalevesről biztos hallottunk, na de a gombakrémlevesről? Pedig létezik, és az egyik legkülönlegesebb őszi-téli leves, ráadásul szintén nagyon egyszerű elkészíteni.

A serpenyőben lepirított vagy tepsin megsütött gombát összekeverjük egy hagymás alapon némi alaplével, majd leturmixoljuk, és utólag tejszínnel dúsítjuk. Ízesíthetjük bőségesen fokhagymával, borssal, petrezselyemmel, egy kevés citromlével vagy fűszerpaprikával.

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

Fehérrépa

Egy újabb leveszöldség, amit muszáj kipróbálnunk magában: a fehérrépa egyedül is képes komplex ízalkotásra. A karikákra vágott répát főzzük meg alaplében vagy vízben, amit fűszerezzünk alaposan borssal, rozmaringgal és fokhagymagerezdekkel.

A főzőlével együtt turmixoljuk le, majd adjunk hozzá tetszőleges mennyiségű tejszínt, hogy gazdagon krémes legyen. A fűszeres, ropogós kenyérkockákat le ne hagyjuk róla!

Gesztenyés paszternákkrémleves

A pasztinák vagy paszternák méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig nagyon szuper fogásokat készíthetünk belőle. Mi most egy csodálatosan krémes, gesztenyével turbósított, telt ízű ...

Karfiol

A prézlin túl is van élet a karfiol számára: a legtöbbször köretsorsa kárhoztatott zöldség tulajdonságait elpazaroljuk, ha nem főzünk belőle legalább egyszer krémlevest. Ismét a sütő lesz a segítőtársunk, ugyanis a karfiolnak nagyon jót tesz, ha kissé lepirul.

Ha vízben főznénk, nem lenne olyan kellemes íze, mint a sült zöldségnek. A rózsáira szedett, olajjal és fűszerekkel (chili, kurkuma esetleg currypor) bedörzsölt karfiolt addig süssük, amíg meg nem puhul belül, kívülről pedig foltokban ropogós és aranybarna lesz.

A tepsire ragadt apró, ízes szemcséket pedig bátran oldjuk fel némi forró vízzel, ezt használjuk alaplé gyanánt. A karfiolkrémlevest akár kókusztejjel is gazdagíthatjuk, nagyon jól áll neki ez a vonal.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

Sajtos karfiolkrémleves

Nem mondanám magam kifejezetten nagy karfiol rajongónak, mégis egyik nap mérhetetlenül megkívántam a karfiollevest. A zeller és cheddar sajt ízével szuperül harmonizál, mégsem ettől ...

Lencse

Ugyan nem kifejezetten szezonális, hiszen egész évben kapható, de a lencse az egyik olyan hüvelyes, amiből a főzelék mellett krémleves is születhet. Bármelyik színűt választhatjuk: a zöldet, a vöröset vagy a feketét, a lényeg, hogy jó alaposan fűszerezzük meg, és főzzük teljesen puhára.

Helyezzük annyi vízbe, hogy maradjon a vízből a főzés után, majd ezzel turmixoljuk krémesre az egészet. A lencsekrémlevesből akár a tejszínt is kihagyhatjuk, a fűszerek azonban annál fontosabbak: paprika, kömény, koriander, chili és kurkuma mind kerülhetnek bele. Nagyon sokat hozzátesz pár csepp savanyú is, egy kis citromlé vagy ecet formájában.

Pikáns vöröslencse-krémleves

Először készítettem vöröslencsét életemben. Mivel krémleves mániás a családom, ezért már amikor megvettem tudtam, hogy az lesz belőle. Ha gyerekek is esznek belőle, akkor mielőtt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Őszi receptek, minden mennyiségben:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...