Minél több üveg kovászos uborkát tesz el az ember egy nyáron, annál magabiztosabb lesz a dolgában és annál simábban megy majd az egész procedúra. Legalábbis az a része, ami rajtunk, készítőkön múlik – persze ezen kívül egy igen nagy porció az irányításunkon kívül kerül és egyes egyedül az aktuális időjáráson és klímán múlik. Összerakhatjuk ugyanolyan profi módon az üvegünket, a kovászos uborka mindig más és más mennyiségű idő alatt érik majd be. Így nehéz meghatározni egy egzakt pontot az elkészülésre, ehelyett érdemes az alábbi jelekre figyelni.
Opálos a folyadék
Ahogy az uborka egyre jobban érik, a sós víz opálossá, homályossá válik, és végül eléri azt a jól ismert, szinte tejes fehérséget, ami a kovászos uborka levére jellemző. Ha ezt vesszük észre az uborkánkon (átlagosan jó idő mellett a második, harmadik napon szokott ilyenné válni), akkor érdemes rákóstolni a savanyúra, hátha elkészült.
Aktívak a buborékok
A kovászos uborkás üvegben komoly élet zajlik, dolgoznak rendesen a mikroorganizmusok, amely munka eredménye kívülről leginkább a buborékok jelenlétében válik láthatóvá. Persze ne számítsunk egy szénsavas víz aktivitásához, de határozottan látni fogunk izgő-mozgó buborékokat.
Ezek már az első nap vége felé is megjelenhetnek, persze ilyenkor még nem érett meg a kovászos – az elkészülést akkor érjük el, ha szinte minden uborka mellé látunk beragadva egy halom kis légbuborékot, amelyek mozgatás hatására a felszín felé szöknek.
Meleg az üveg
Ugyan csalóka is lehet ez a jel, hiszen a kovászos uborkás üveg akár egy óra alatt is felforrósodhat a napon. Azonban érezni fogjuk, hogy amikor az üveg és annak teljes tartalma belülről meleg, az más érzetet kelt. A frissen elkészült kovászos leve tényleg meglepően csapmeleg – kóstoljuk meg, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban!
Kissé kifolyt a kovászlé
Az érés során kiszökik a kovászlé az üvegből, hiszen a kenyér is, az uborkák is nőnek valamennyit térfogatban, illetve az aktív buborékozás is efelé hajtja a vizet. Éppen ezért érdemes nemcsak az üveg szájára, hanem az edény alá is tenni egy tányért, ide egy nagyobb méretűt, hogy felfogja a szökésnek indult folyadékot.
Ráadásul az itt összegyűlt kovászlé mértéke kiváló indikátor is lesz: ha azt látjuk, szinte tele a tányér, már igencsak valószínű az uborka érettsége.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg: