Ezt a 6 dolgot te is megteheted a környezetedért

Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját, mely alkalmából összegyűjtöttünk néhány dolgot, melyekre te is könnyedén odafigyelhetsz azért, hogy megvédd a környezetedet.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés fontosságát. További célok az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése.

Bár azt gondolhatnád, egyedül nem sokat tehetsz azért, hogy megvédd a környezetet, az apró lépések is rengeteget számítanak. Most 6 olyan dolgot, amit ha betartasz, akkor garantáltan hozzájárulsz ahhoz, hogy megvéd a környezetedet.

Ezt a 6 dolgot te is megteheted a környezetedért

Ne folyasd!

Lehetőleg zárd el a csapot, amikor fogat mosol, borotválkozol vagy szappanozod a kezedet. Lehetőleg a mosást is csak akkor indítsd el, ha teljesen meg tudod pakolni a mosógépet vagy a mosogatógépet. Ezen kívül szerelj fel víztakarékos zuhanyrózsát, és fürdés helyett inkább zuhanyozz, hiszen így negyedannyi vizet fogyasztasz el, mintha beülnél egy kád meleg vízbe.

Mondj búcsút pár tisztítószernek

Ha tehetjük, használj természetes alapanyagokat. Cseréld le a bolti tisztítószereidet ecetre, szódabikarbónára és mosószódára, mosódióra, ezzel megóvod a környezetünket a káros vegyszerektől. Amiatt sem kell aggódnod, hogy ezekkel a szerekkel nem tűnnek el kórokozók és szennyeződések, ráadásul olcsóbbak is a boltban kapható drága áruktól.

Válogass a termékek között

Az egyszer használatos termékek helyett keresd azokat, amelyek újrahasználhatók. Ma már számtalan olyan termék létezik, amelyek hosszú távú megoldást kínálnak a vászon bevásárlótáskáktól kezdve a komposztálható fogkefén át, az újratölthető mosószeres flakonig.

Töltsd inkább újra

Figyelj a szemetedre!

A környezettudatos életmód nem csak arról szól, hogy szelektáljuk a hulladékot, és ezzel nyugtatjuk magunkat, hogy mi mindent megtettünk. Ha viszont úgy alakult, hogy hulladékot termelünk, akkor lehetőség szerint szelektíven gyűjtjük, illetve a vásárlásnál is figyelünk arra, hogy szelektálhatót válasszunk.

Nem mindegy, mit eszel

A legköltséghatékonyabb vásárlás az, ha kerülöd az impulzus-szerű shoppingolásokat, és kiforrott ötletekkel, listával érkezel a boltba. Érdemes egy hétre előre átgondolnod, hogy mit szeretnél főzni és enni, hogy a kidobásra ítélt maradékoktól se kelljen tartanod.

Talán túl sokat hangoztatjuk, de az igazság az, hogy nem lehet eleget: válassz helyi, de legalábbis minél közelebbi termelőktől, hiszen a messziről jött áru hatalmas karbonlábnyomokat hagy maga után.

Komposztálj!

A komposztálás az a folyamat, amikor a szerves, lebomló hulladékot külön gyűjtjük egy arra kijelölt komposztálóban – kertben, de akár kislakásban is elvégezhető! A komposztból pedig tápanyagban gazdag hummusz keletkezik. A komposztálásnak rengeteg előnye van, többek között pénzt spórolhatsz, mert akár harmadára tudod csökkenteni vele a kommunális szemetedet, csökkenteni tudod a klímaváltozás negatív hatásait, mert a hummuszban gazdag talaj jobban elnyeli a szén-dioxidot, mérsékelheted a légszennyezést, mert így nem kell avart égetni, továbbá termékenyebbé teheted a talajt, ami jót tesz a kerti növényeknek.


Még több cikk a tudatosságról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...