Ugyan triviális kérdésnek tűnhet, mégis sok múlik a megfelelő köret kiválasztásán. Ami előtte finom volt, a hozzá tökéletesen illő kiegészítővel isteni lesz, meglepetések, harsányabb ízek és izgalmasabb textúrák születnek a jól eltalált párosításokból. A különböző főételekhez köretet választani hálistennek gyerekjáték, ha figyelembe vesszük a lentebb felsorolt szempontokat.
Állagban legyen eltérő
Ez azért nagyon fontos, hogy ne unjuk halálra magunkat, miközben esszük a vacsorát. Ha egyforma állagú, textúrájú köretet és főételt teszünk egymás mellé, az élvezeti érték csökken.
Például nem érdemes két krémes, puha ételt a tányérra tenni, vagy a tésztás fogás mellé krumplis köretet adni.
Gondolkozzunk mindig ellentétpárokban:
- szaftos főétel+”rágósabb” köret, ami jól felveszi a szószt (pörkölt és rizs/nokedli)
- ropogós, sült főétel+krémes, puha és lágy köret (rántott hús és krumplipüré)
- rizses egytálétel+zöldséges saláta (rizses hús és uborkasaláta)
- tésztaétel+zöldsaláta
Ízben legyen hasonló
A textúráknak ellentétre, az ízeknek azonban kiegészítésre és támogatásra van szükségük. Ha a főételünkben van valamilyen jellegzetes fűszer vagy aromás hozzávaló, érdemes felhasználni azt a köretben.
Így a hasonló ízek összekötik majd az egész étkezést, a kettő (vagy több) elemből egy komplett, egységes étkezés lesz.
A következő ízeket használhatjuk duplán:
- citrusok leve és héja
- ecet
- fokhagyma, gyömbér
- zöldfűszerek
- paradicsom
- nem túl erőteljes fűszerek
Megjegyzés: az olyan nagyon erős fűszerek (chili, currypor, kurkuma, füstölt paprika, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, stb.), amelyekből a főételbe is csak kevés kell, inkább ne tegyünk a köretbe. Az ilyen esetekben ugyanis jól jön majd az ízlelőbimbóknak egy kis pihenés, fellélegzés.
Az elkészítési módok variációi
Itt szintén rengeteg izgalmat csempészhetünk a fogásokba. A főzés, párolás, pirítás, sütés, de akár a nyersen hagyás is mind szerepet játszhat a párosításban.
- pirított vagy sült hús+párolt/főtt köret
- főtt rizses vagy tésztás egytálétel+nyers köret
- főtt szaftos egytálétel+ropogós sült köret
Legyen szezonális
Ez a szempont azért kifejezetten fontos, mert ha figyelünk a szezonalitásra, biztos, hogy mindig finom, teljes ízű alapanyagokkal dolgozhatunk majd. Az éppen kapható zöldségek kiválasztásával egész évben változatosan tudunk majd étkezni.
Legyen egy teljes étkezés része
Tekintsünk a tányérunkra úgy, mint egy kördiagramra. A körön belül lehetőleg szerepeljen az összes hasznos tápanyag. Zöldségből, esetleg gyümölcsből mindig tegyünk bőven (mindegy, hogy főételként vagy köretként). Kisebb mértékben, de szintén kerüljön a tányérra hús vagy valamilyen növényi alapú fehérjeforrás, illetve szénhidrát is.
Ha mindenből megfelelő mennyiségben teszünk a tányérra, nemcsak laktató és izgalmas, hanem egészséges is lesz az ebédünk vagy vacsoránk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Segítséget nyújtunk minden konyhai feladathoz: