Így válassz köretet a főételhez – nem mindig a rizs a nyerő

Bizony, egy menü összeállításánál nemcsak a főételekre kell figyelni, hanem a köretekre is. A hűséges kiegészítőkre ugyanolyan nagy felelősség hárul, ezért abszolút nem mindegy, mit teszünk a tányérra. Jöjjenek (szó szerint) az alapok!

Ugyan triviális kérdésnek tűnhet, mégis sok múlik a megfelelő köret kiválasztásán. Ami előtte finom volt, a hozzá tökéletesen illő kiegészítővel isteni lesz, meglepetések, harsányabb ízek és izgalmasabb textúrák születnek a jól eltalált párosításokból. A különböző főételekhez köretet választani hálistennek gyerekjáték, ha figyelembe vesszük a lentebb felsorolt szempontokat.

Így válassz köretet a főételhez – nem mindig a rizs a nyerő

Állagban legyen eltérő

Ez azért nagyon fontos, hogy ne unjuk halálra magunkat, miközben esszük a vacsorát. Ha egyforma állagú, textúrájú köretet és főételt teszünk egymás mellé, az élvezeti érték csökken.

Például nem érdemes két krémes, puha ételt a tányérra tenni, vagy a tésztás fogás mellé krumplis köretet adni.

Gondolkozzunk mindig ellentétpárokban:

  • szaftos főétel+”rágósabb” köret, ami jól felveszi a szószt (pörkölt és rizs/nokedli)
  • ropogós, sült főétel+krémes, puha és lágy köret (rántott hús és krumplipüré)
  • rizses egytálétel+zöldséges saláta (rizses hús és uborkasaláta)
  • tésztaétel+zöldsaláta

Ízben legyen hasonló

A textúráknak ellentétre, az ízeknek azonban kiegészítésre és támogatásra van szükségük. Ha a főételünkben van valamilyen jellegzetes fűszer vagy aromás hozzávaló, érdemes felhasználni azt a köretben.

Így a hasonló ízek összekötik majd az egész étkezést, a kettő (vagy több) elemből egy komplett, egységes étkezés lesz.

A következő ízeket használhatjuk duplán:

Megjegyzés: az olyan nagyon erős fűszerek (chili, currypor, kurkuma, füstölt paprika, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, stb.), amelyekből a főételbe is csak kevés kell, inkább ne tegyünk a köretbe. Az ilyen esetekben ugyanis jól jön majd az ízlelőbimbóknak egy kis pihenés, fellélegzés.

Az elkészítési módok variációi

Itt szintén rengeteg izgalmat csempészhetünk a fogásokba. A főzés, párolás, pirítás, sütés, de akár a nyersen hagyás is mind szerepet játszhat a párosításban.

  • pirított vagy sült hús+párolt/főtt köret
  • főtt rizses vagy tésztás egytálétel+nyers köret
  • főtt szaftos egytálétel+ropogós sült köret

Legyen szezonális

Ez a szempont azért kifejezetten fontos, mert ha figyelünk a szezonalitásra, biztos, hogy mindig finom, teljes ízű alapanyagokkal dolgozhatunk majd. Az éppen kapható zöldségek kiválasztásával egész évben változatosan tudunk majd étkezni.

Legyen egy teljes étkezés része

Tekintsünk a tányérunkra úgy, mint egy kördiagramra. A körön belül lehetőleg szerepeljen az összes hasznos tápanyag. Zöldségből, esetleg gyümölcsből mindig tegyünk bőven (mindegy, hogy főételként vagy köretként). Kisebb mértékben, de szintén kerüljön a tányérra hús vagy valamilyen növényi alapú fehérjeforrás, illetve szénhidrát is.

Ha mindenből megfelelő mennyiségben teszünk a tányérra, nemcsak laktató és izgalmas, hanem egészséges is lesz az ebédünk vagy vacsoránk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítséget nyújtunk minden konyhai feladathoz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...