Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

A kamrák gyakori lakói a konzervzöldségek: ezek az ügyesen fémtartályba zárt alapanyagok hosszú szavatosságukkal igazi kincsek a háztartásban. De mi történik akkor, ha a konzervet megnyitjuk?

A modern élelmiszeripar megannyi különböző furfangos tartósítási technikával rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a fogyasztói életet. Ezek közül csak egy hasznos produktum a konzervzöldség, ami akár több évet is bátran átvészel a kamrában, miközben tartalma szavatos marad. A galiba általában akkor kezdődik, ha felbontjuk, de nem használjuk el teljesen a konzervzöldség tartalmát – kivéve persze, ha követjük az alábbi javallatokat.

Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

Ne tartsd meg a konzerv levét

Minden konzerv, amit megveszünk, valamilyen levet tartalmaz – ennek segítségével képes megőrizni a benne eltett hüvelyes, zöldség vagy gyümölcs szavatosságát. Ez a folyadék lehet egyszerű sós víz, főzővíz, de akár cukorszirup is.

Persze a lé csak addig képes megvédeni a benne úszó alapanyagokat, míg a konzerv zárva van: utána sajnos épp ellenségükké válik.

A felnyitás után oxigén kerül a konzervbe, amelynek hatására annak tartalma könnyen erjedni, penészedni, általánosan romlani kezdhet. Ennek elkerülése végett a legjobb, ha a fel nem használt tartalmat megszabadítjuk a létől.

Almás-kéksajtos kukoricasaláta

Különleges ízvilág jellemzi ezt a kukoricasalátát, ajánlott minden ínyencnek, aki szeret a hagyományos fogásokon túl is kalandozni. A majonézes köretbe édes, mégis fanyar alma, ...

Babragus nokedli

Ez a csodálatos babos nokedli rendkívül laktató, kevés macerát igényel, ráadásul mosogatni is alig kell utána! Az olasz babos tészták (pasta e fave) ihlette egytálétel a bab mellett a ...

Mosd át a konzerv tartalmát

Persze a lé leöntése még önmagában nem elég, ugyanis annak minden utolsó cseppjétől is meg kell szabadulnunk a hosszú szavatosság érdekében. Éppen ezért a legjobb, ha a megmaradt szemeket, darabokat egy szűrőbe tesszük, ahol folyó víz alatt alaposan átöblítjük őket.

Figyeljük meg: ha a víz már tisztán, átlátszón folyik ki alul a szitából, akkor végeztünk alapos munkát.

A szűrő tartalma szintén ne legyen habos: addig mossuk, míg mindez el nem tűnik.

Tedd tiszta tárolóba a zöldségeket

A félig elfogyasztott konzerv tartalmát jó ötletnek tűnhet megtartani eredeti dobozában: hiszen, ha eddig is olyan jó munkát végzett a fémtartály, biztos ezután is haszna válhat. Az igazság azonban az, hogy nem biztonságos hosszú távon a nyitott konzervben tárolni semmit.

Ugyanis a fémben lévő mikrorészecskék könnyen kioldódnak és belekerülnek az elfogyasztani kívánt zöldségbe/hüvelyesbe. Plusz hátrány, hogy az egésznek kellemetlen, fémes konzervíze lesz. A legjobb opció egy tiszta, légmentesen zárható doboz vagy üveg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...