Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

A kamrák gyakori lakói a konzervzöldségek: ezek az ügyesen fémtartályba zárt alapanyagok hosszú szavatosságukkal igazi kincsek a háztartásban. De mi történik akkor, ha a konzervet megnyitjuk?

A modern élelmiszeripar megannyi különböző furfangos tartósítási technikával rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a fogyasztói életet. Ezek közül csak egy hasznos produktum a konzervzöldség, ami akár több évet is bátran átvészel a kamrában, miközben tartalma szavatos marad. A galiba általában akkor kezdődik, ha felbontjuk, de nem használjuk el teljesen a konzervzöldség tartalmát – kivéve persze, ha követjük az alábbi javallatokat.

Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

Ne tartsd meg a konzerv levét

Minden konzerv, amit megveszünk, valamilyen levet tartalmaz – ennek segítségével képes megőrizni a benne eltett hüvelyes, zöldség vagy gyümölcs szavatosságát. Ez a folyadék lehet egyszerű sós víz, főzővíz, de akár cukorszirup is.

Persze a lé csak addig képes megvédeni a benne úszó alapanyagokat, míg a konzerv zárva van: utána sajnos épp ellenségükké válik.

A felnyitás után oxigén kerül a konzervbe, amelynek hatására annak tartalma könnyen erjedni, penészedni, általánosan romlani kezdhet. Ennek elkerülése végett a legjobb, ha a fel nem használt tartalmat megszabadítjuk a létől.

Almás-kéksajtos kukoricasaláta

Különleges ízvilág jellemzi ezt a kukoricasalátát, ajánlott minden ínyencnek, aki szeret a hagyományos fogásokon túl is kalandozni. A majonézes köretbe édes, mégis fanyar alma, ...

Babragus nokedli

Ez a csodálatos babos nokedli rendkívül laktató, kevés macerát igényel, ráadásul mosogatni is alig kell utána! Az olasz babos tészták (pasta e fave) ihlette egytálétel a bab mellett a ...

Mosd át a konzerv tartalmát

Persze a lé leöntése még önmagában nem elég, ugyanis annak minden utolsó cseppjétől is meg kell szabadulnunk a hosszú szavatosság érdekében. Éppen ezért a legjobb, ha a megmaradt szemeket, darabokat egy szűrőbe tesszük, ahol folyó víz alatt alaposan átöblítjük őket.

Figyeljük meg: ha a víz már tisztán, átlátszón folyik ki alul a szitából, akkor végeztünk alapos munkát.

A szűrő tartalma szintén ne legyen habos: addig mossuk, míg mindez el nem tűnik.

Tedd tiszta tárolóba a zöldségeket

A félig elfogyasztott konzerv tartalmát jó ötletnek tűnhet megtartani eredeti dobozában: hiszen, ha eddig is olyan jó munkát végzett a fémtartály, biztos ezután is haszna válhat. Az igazság azonban az, hogy nem biztonságos hosszú távon a nyitott konzervben tárolni semmit.

Ugyanis a fémben lévő mikrorészecskék könnyen kioldódnak és belekerülnek az elfogyasztani kívánt zöldségbe/hüvelyesbe. Plusz hátrány, hogy az egésznek kellemetlen, fémes konzervíze lesz. A legjobb opció egy tiszta, légmentesen zárható doboz vagy üveg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!