Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

A kamrák gyakori lakói a konzervzöldségek: ezek az ügyesen fémtartályba zárt alapanyagok hosszú szavatosságukkal igazi kincsek a háztartásban. De mi történik akkor, ha a konzervet megnyitjuk?

A modern élelmiszeripar megannyi különböző furfangos tartósítási technikával rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a fogyasztói életet. Ezek közül csak egy hasznos produktum a konzervzöldség, ami akár több évet is bátran átvészel a kamrában, miközben tartalma szavatos marad. A galiba általában akkor kezdődik, ha felbontjuk, de nem használjuk el teljesen a konzervzöldség tartalmát – kivéve persze, ha követjük az alábbi javallatokat.

Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

Ne tartsd meg a konzerv levét

Minden konzerv, amit megveszünk, valamilyen levet tartalmaz – ennek segítségével képes megőrizni a benne eltett hüvelyes, zöldség vagy gyümölcs szavatosságát. Ez a folyadék lehet egyszerű sós víz, főzővíz, de akár cukorszirup is.

Persze a lé csak addig képes megvédeni a benne úszó alapanyagokat, míg a konzerv zárva van: utána sajnos épp ellenségükké válik.

A felnyitás után oxigén kerül a konzervbe, amelynek hatására annak tartalma könnyen erjedni, penészedni, általánosan romlani kezdhet. Ennek elkerülése végett a legjobb, ha a fel nem használt tartalmat megszabadítjuk a létől.

Almás-kéksajtos kukoricasaláta

Különleges ízvilág jellemzi ezt a kukoricasalátát, ajánlott minden ínyencnek, aki szeret a hagyományos fogásokon túl is kalandozni. A majonézes köretbe édes, mégis fanyar alma, ...

Babragus nokedli

Ez a csodálatos babos nokedli rendkívül laktató, kevés macerát igényel, ráadásul mosogatni is alig kell utána! Az olasz babos tészták (pasta e fave) ihlette egytálétel a bab mellett a ...

Mosd át a konzerv tartalmát

Persze a lé leöntése még önmagában nem elég, ugyanis annak minden utolsó cseppjétől is meg kell szabadulnunk a hosszú szavatosság érdekében. Éppen ezért a legjobb, ha a megmaradt szemeket, darabokat egy szűrőbe tesszük, ahol folyó víz alatt alaposan átöblítjük őket.

Figyeljük meg: ha a víz már tisztán, átlátszón folyik ki alul a szitából, akkor végeztünk alapos munkát.

A szűrő tartalma szintén ne legyen habos: addig mossuk, míg mindez el nem tűnik.

Tedd tiszta tárolóba a zöldségeket

A félig elfogyasztott konzerv tartalmát jó ötletnek tűnhet megtartani eredeti dobozában: hiszen, ha eddig is olyan jó munkát végzett a fémtartály, biztos ezután is haszna válhat. Az igazság azonban az, hogy nem biztonságos hosszú távon a nyitott konzervben tárolni semmit.

Ugyanis a fémben lévő mikrorészecskék könnyen kioldódnak és belekerülnek az elfogyasztani kívánt zöldségbe/hüvelyesbe. Plusz hátrány, hogy az egésznek kellemetlen, fémes konzervíze lesz. A legjobb opció egy tiszta, légmentesen zárható doboz vagy üveg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...