„Lélekételem a szottyos rizs" – Konyhanyelven Masszi-Rigó Csillával

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty szerkesztőinek gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten szerkesztő-riporterünk, Masszi-Rigó Csilla válaszol a villámkérdésekre.

Új IG-sorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkaikról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a Nosalty szerkesztőitől.

Konyhanyelven sorozatunkban ezúttal Masszi-Rigó Csillával, a Nosalty szerkesztő-riporterével beszélgettünk

Ehhez kapcsolódóan jöjjön egy kis gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven Masszi-Rigó Csillával, a Nosalty szerkesztő-riporterével:

Mit főztél utoljára?

Bevallom, a netről, pontosan a férjem unokahúgától lestem el egy receptet, aminek koreai barbecue-s marha a neve. Az egész recept annyi, hogy egy deci szójaszószt összeturmixolunk vöröshagymával, újhagymával és fokhagymával, majd ebben a pácban egy fél napig állni hagyjuk a marhahússzeletkéket. Egyszerűen fenomenális!

Mit hallgatsz főzés közben?

Abszolút hangulatfüggő, mert néha a '80-as, '90-es évek zenéit kívánom főzés mellé, máskor egy hosszú, fárasztó nap után inkább valami veretősebbre vágyom. Nem vagyok jó zenei stílusokban, és inkább a zenék találnak meg engem, mint én a zenéket, de (a teljesség igénye nélkül) nagyon szeretem például a Foo Fighters-t, a Justice-t, Zagart, néha kifejezetten jólesik egy kis techno, és szerelmes leszek, ha Vitáris Ivánt hallom magyarul énekelni.

Ki számodra az überséf?

Az elmúlt két évben (mióta a Nosalty-nál dolgozom) vagy száz szakácskönyvet lapoztam végig, mégse tudnék egy nagy kedvencet mondani, inkább sok kicsit. Nagyon tetszik Samin Nosrat hozzáállása ahhoz, ahogy a gasztronómiáról gondolkodik, ő tipikusan az az ember, aki bárkivel meg tudja szerettetni és értetni a főzést. Hazai viszonylatban nagyon bejön Tiago Sabarigo (az Essencia tulajdonosának) munkássága, és hálás vagyok neki, mert ő volt az első ember, aki által először tudtam azt mondani, hogy "ez a tintahal finom".

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Zöld pesto, grana padano sajt (jobb napokon parmezán), szóda és fehérbor. Ha nem csak a hűtőt nézzük, tuti mindig van valahol a konyhában keksz... és csoki.

Étel, amit soha nem eszel meg?

A tintahallal még barátkozom, csak úgy, mint a tenger gyümölcseivel. A pacalhoz sem volt még elég lelkierőm, hiába kínálgatja apukám lelkesen minden adandó alkalommal.

Melyik volt a legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Melyik nem? Nagyon szeretek enni, és amíg nem kezdtünk el home office-ban dolgozni, szinte minden, a Nosalty-konyhájában készült ételt megkóstoltam. Ha egyetlen ételt kéne kiemelnem, akkor az a Toprum bárban kóstolt ázsiai gőzölt kenyeres, császárhúsos falatka lenne, amit Tóth Szilárd készített. A mai napig sokat gondolok rá. Mármint a császárhúsra.

Ez a Toprumos felhozatal egész életen át kedves emlék lesz

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Ha étel lehetnék, akkor a nagymamám almás-kakaós süteménye lennék, aminek nagyon vastag, roppanós csokoládé volt a tetején, abból sosem volt elég, és mindig hoztunk magunkkal egy darabot. Egyértelmű, hogy a lélekételem a szottyos rizs (semmiképpen sem zacskós)!

Mi a kedvenc, gasztronómiához köthető szavad?

A rotyogtatni és a posírozás. Nem tudnék választani, melyik szón tudok hosszabb ideig röhögni.

Kedvenc piacod?

Közhelyek ide vagy oda, a Fővám téri Vásárcsarnokot nagyon szeretem, jó helyen van, szerintem szép áru kapható jó áron (csak tudni kell keresni), ráadásul nagyon jó a halas részlegük. Nyáron a siófoki piacot kedvelem, ami bár nagyon drága, úgy érzem ott magam, mintha a Szomszédok egyik nyári epizódjában lennék.

Közért vagy hipermarket?

Hipermarket, abból is azok, amelyek nem a belváros közepén vannak, hanem a kertvárosok forgalmas, zajos főútjai mellett, nagy parkolókkal.

Kedvenc hazai éttermed?

Sok hely van, amit nagyon szeretek, de kedvencem nincsen. A köveskáli Kővirág étterembe bármikor szívesen visszamennék csak úgy, mint a 15 évvel ezelőtti Carmel étterembe is. Imádom tavasszal a Náncsi néni vendéglőjét is, és van két kedvenc eldugott ázsiai éttermem Kőbányán és Ferencvárosban is, azoknak viszont szerintem nincsen "rendes" nevük.

Ital, ami mindig elvarázsol?

Az igazi cappuccino és a gin-tonic borókabogyóval, vékony kígyóuborka-szelettel.

Film, mozi, sorozat, amik inspirálnak?

Nagyon sok van, de ilyenkor mindig azok jutnak eszembe, amiket legutóbb láttam. Szeretem a thrillereket, egy pár év lemaradással, de nemrég láttam az Éjszakai ragadozókat, amelynek teljesen elvarázsolt a szimbolikája. Sok sorozatot nézek, eddigi életemben a legnagyobb hatással rám a Mindhunter és a Fleabag című sorozatok voltak. Azokat a mozgóképeket szeretem, amelyek mélyre tudnak menni az emberi lélek bonyolult rendszerében.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

A legutóbb négy könyvet vettem egyszerre: Stephen King-től az Intézetet (nem kedveltem), Dezső Andrástól a Magyar kólát (nagyon jó, részletes, érdekes, és nagyon beszippant), Camus-tól A pestist és Robert Matzentől A holland lányt, ami Audrey Hepburn korai életéről szól. Nagyon szeretek olvasni, és nagyon sokszor van bűntudatom amiatt, hogy nem szánok elég időt a könyvekre.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A tűzpiros vízforralómra, mert az volt az első eszköz, amit életem első saját konyhájába vettem. Van egy kis unikornisos recepteskönyvem is, amibe a kedvenc receptjeimet írom bele, hogy majd ne hiányozzanak a főztjeim az unokáimnak.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Sajnos jelenleg nincsen olyan nyomtatott magazin, amit mindig beszerzek, anyukám heti Nők lapja magazinjait viszont mindig átolvasom, ha hazamegyek.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

A hétvégi családi ebédek nálunk igazi gasztronómiai programnak számítanak, az elmúlt egy évben nagyon nem is volt másra lehetőség. Azért, amióta a Nosalty-nál dolgozom, nem hagytam ki a kincsem parkos Food Truck Show-kat és a Gourmet-fesztiválokat sem.

Úti cél, ahová mindenképp szeretnél eljutni?

Jelenleg a TOP 3 hely Lisszabon, Szingapúr és Észak-Amerika. Lisszabon nemcsak gyönyörűnek tűnik, de gasztronómiailag is nagyon érdekes és színes lehet, csak úgy, mint Szingapúr, ahol úgy tudom, van egy hatalmas ételpiac tele Michelin-csillagos büfékkel. Nem is a csillagok vonzanak, hanem a tény, hogy a kis büfékben egy-egy család évtizedek alatt egyetlen ételt fejlesztett annyira tökéletessé, hogy azt a világ legjobbjai is díjazzák.

Hely, ahol kikapcsolsz?

Mostanában a Városliget, munka után itt sétálok egy nagyot a kutyámmal, Lunával. Ha nem Pest, akkor Balatonakarattya, tavaly a fél nyaramat ott töltöttem, és minden napjáért hálás vagyok.

Életed gasztroélménye?

Horvátországban nyaraltunk, és az apartmanszomszédainkkal grillezős estét tartottunk. Sültek a friss zöldségek, húsok és a csevapok, mellettünk susogott a tenger, előételnek pedig egy mennyei kagylós leves volt (igen, utálom a kagylót, de ez nagyon ízlett), amihez a szomszédunk, Zoli szerezte a friss kagylót szörfözés közben. Azok az ízek, illatok, fények és a hangulat örökre megmarad az emlékezetemben.

Kedvenc mondás a konyhában?

,,Én főzök, te mosogatsz!"

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Szörnyű, de a sült krumpli sosem sikerül olyan ropogósra, mint szeretném! Az utóbbi időben láttam egy trükköt a neten, ami bevált, írtam is róla egy cikket!

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Olajban sütés. Büdös, pazarló, egészségtelen. Azért néha muszáj csinálnom...

Recept, amit álmodból is?

Az alapokat már megjegyeztem, húslevest, rántott húst, rakott ételeket és egyik kedvencemet, a currypasztás-zöldséges ragut már fejből is meg tudom csinálni, a süteményekhez viszont mindig keresek receptet, mert ott muszáj precíznek lenni.


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...