5 tipp, hogy a te tésztasalátád tényleg hibátlan legyen

Egy könnyed tésztasaláta gyors és ízletes vacsi nyárra, de kerti partikra is kiváló étek. Most 5 tippel segítünk, hogy kihozd belőle a maximumot!

A legegyszerűbb ételek tökéletesítésen lehet a legtöbbet dolgozni, gondoljunk csak a tükörtojás vagy a krumplipüré elkészítésére, és így van ez a tésztasalátával is. Könnyű, gyors, és rendkívül sokféleképpen ízesíthető, ha pedig még erre az 5 dologra is figyelsz, akkor tuti befutó lesz a tésztasalátád minden helyzetben!

5 tipp, hogy a te tésztasalátád legyen a kerti parti sztárja

A tésztasaláta sztárja a tészta

Épp ezért fontos, hogy megfelelően készüljön. Íme néhány szempont, amire fokozottan ügyelj:

Válaszd a megfelelő formát

Egy nagyszerű tésztasaláta a nagyszerű tésztával kezdődik, ezért fontos, hogy olyat válassz, amely pontosan úgy fog működni, ahogy szeretnéd.

A szarvacskák, a kagylótészta és az orecchiette népszerű alapjai a tésztasalátáknak, mert harapnivalók, és formájuknak köszönhetően magukba zárják a többi hozzávaló, például a koktélparadicsom vagy sajt ízeit. A fodros szélű tészták, így a campanelle, a cascatelli és természetesen a radiatori vagy a rotini formája elsősorban a szószok és az öntet felszívására alkalmasak.

Sózd meg a tésztavizet

Ha megvan a forma, elengedhetetlen, hogy megfelelően bánjunk vele. Nem ez az első alkalom, amikor azt mondjuk, hogy úgy sózd meg a vizet, hogy az íze a tengerre emlékeztessen, de itt, ahol a tésztát hidegen fogod elfogyasztani, ez még fontosabb, ugyanis a hideg étel mindig egy kicsit uncsinak tűnhet. Ezért kiemelten fontos, hogy minden lépésnél fűszerezz, kezdve a tésztavízzel.

Főzd elegendő ideig

Ezután rátérhetünk a főzésre. Fontos, hogy az al dente-nél egy lépéssel tovább kell menni - nem kell pépesnek lennie, de nem szabad, hogy olyan ruganyos legyen, mint amit egyébként a tészta forrón, szósszal történő tálalásakor szeretnél elérni. Az al dente tészta tehát remek a melegen tálalt ételekhez, azonban, amikor kihűl, gyorsan megkeményedik.

Színes, változatos, csodálatos

Öltöztesd fel melegen

Állj ellen a késztetésnek, hogy az éppen megfőtt tésztát vízzel addig öblögesd, amíg jéghideg lesz, inkább csak gyorsan öblítsd át, majd csepegtesd le, és utána rögtön mehet rá minden finomság. Ez lehetővé teszi, hogy a tészta felszívja a szószt, az ízeket, és fényűzően selymes legyen az olajtól.

De ezzel még nincs vége! Tegyél félre egy keveset az öntetből, és tálalás előtt add hozzá a salátához.

Használj több olajat, mint ecetet

Egy frissítő, savas vinaigrette csodákat művelhet a leveles zöld salátákkal, de a tésztasalátánál fontos, hogy csínján bánj a a savas összetevőkkel, különösen az ecettel. Ahogy a tésztasaláta összeáll és leül, az ecet fémes utóízt kap, ami biztosan nem az, amire vágysz. Csavard fel inkább benne az olajat és más ízfokozókat, mint a mustárt, szardellát vagy pestót.

Adj hozzá lédús összetevőket

Mivel a tésztasaláta idővel kiszáradna, érdemes lédús bajnokokkal tenni ez ellen – itt elsősorban olyan összetevőkről van szó, amelyek ízt és nedvességet is biztosítanak. Ez lehet olajbogyó, kapribogyó, savanyúság és paradicsom, amik segíthetnek az íz (csípős! sós! fűszeres!) és a textúra tetszetős kialakításában anélkül, hogy a tészta egységét felborítanák, ahogy az ecet vagy a citromlé tenné.

Öntet kétszer és szervírozd szoba-hőmérsékleten

A tésztasalátát hidegtálnak gondoljuk, és ez igaz, hidegebb étel, mint egy átlagos tészta. De tésztasaláta közvetlenül a hűtőből... hát elég elszomorító. Ha betartottad a fenti tippeket, akkor az utolsó lépést se hagyd ki a tökéletes fogáshoz: tálalás előtt tedd ki néhány percre (nem kell túl sokáig sem, nehogy ételmérgezés legyen a vége, különösen nyáron kell erre odafigyelni) a pultra, hogy egy kicsit megmelegedjen az étel.

Ahogy fentebb is írtuk, ekkor jöhet a második kör öntet, valamint a friss fűszernövények.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek