5 tipp, hogy a te tésztasalátád tényleg hibátlan legyen

Egy könnyed tésztasaláta gyors és ízletes vacsi nyárra, de kerti partikra is kiváló étek. Most 5 tippel segítünk, hogy kihozd belőle a maximumot!

A legegyszerűbb ételek tökéletesítésen lehet a legtöbbet dolgozni, gondoljunk csak a tükörtojás vagy a krumplipüré elkészítésére, és így van ez a tésztasalátával is. Könnyű, gyors, és rendkívül sokféleképpen ízesíthető, ha pedig még erre az 5 dologra is figyelsz, akkor tuti befutó lesz a tésztasalátád minden helyzetben!

5 tipp, hogy a te tésztasalátád legyen a kerti parti sztárja

A tésztasaláta sztárja a tészta

Épp ezért fontos, hogy megfelelően készüljön. Íme néhány szempont, amire fokozottan ügyelj:

Válaszd a megfelelő formát

Egy nagyszerű tésztasaláta a nagyszerű tésztával kezdődik, ezért fontos, hogy olyat válassz, amely pontosan úgy fog működni, ahogy szeretnéd.

A szarvacskák, a kagylótészta és az orecchiette népszerű alapjai a tésztasalátáknak, mert harapnivalók, és formájuknak köszönhetően magukba zárják a többi hozzávaló, például a koktélparadicsom vagy sajt ízeit. A fodros szélű tészták, így a campanelle, a cascatelli és természetesen a radiatori vagy a rotini formája elsősorban a szószok és az öntet felszívására alkalmasak.

Sózd meg a tésztavizet

Ha megvan a forma, elengedhetetlen, hogy megfelelően bánjunk vele. Nem ez az első alkalom, amikor azt mondjuk, hogy úgy sózd meg a vizet, hogy az íze a tengerre emlékeztessen, de itt, ahol a tésztát hidegen fogod elfogyasztani, ez még fontosabb, ugyanis a hideg étel mindig egy kicsit uncsinak tűnhet. Ezért kiemelten fontos, hogy minden lépésnél fűszerezz, kezdve a tésztavízzel.

Főzd elegendő ideig

Ezután rátérhetünk a főzésre. Fontos, hogy az al dente-nél egy lépéssel tovább kell menni - nem kell pépesnek lennie, de nem szabad, hogy olyan ruganyos legyen, mint amit egyébként a tészta forrón, szósszal történő tálalásakor szeretnél elérni. Az al dente tészta tehát remek a melegen tálalt ételekhez, azonban, amikor kihűl, gyorsan megkeményedik.

Színes, változatos, csodálatos

Öltöztesd fel melegen

Állj ellen a késztetésnek, hogy az éppen megfőtt tésztát vízzel addig öblögesd, amíg jéghideg lesz, inkább csak gyorsan öblítsd át, majd csepegtesd le, és utána rögtön mehet rá minden finomság. Ez lehetővé teszi, hogy a tészta felszívja a szószt, az ízeket, és fényűzően selymes legyen az olajtól.

De ezzel még nincs vége! Tegyél félre egy keveset az öntetből, és tálalás előtt add hozzá a salátához.

Cukkinis tésztasaláta

Idén nyáron több tő cukkinit is ültettem a kertbe, így igen bő volt a termés. Már untam minden szokásos dolgot, amire eddig használtam a cukkinit. Egyébként nem más ez, mint egy jó ...

Használj több olajat, mint ecetet

Egy frissítő, savas vinaigrette csodákat művelhet a leveles zöld salátákkal, de a tésztasalátánál fontos, hogy csínján bánj a a savas összetevőkkel, különösen az ecettel. Ahogy a tésztasaláta összeáll és leül, az ecet fémes utóízt kap, ami biztosan nem az, amire vágysz. Csavard fel inkább benne az olajat és más ízfokozókat, mint a mustárt, szardellát vagy pestót.

Adj hozzá lédús összetevőket

Mivel a tésztasaláta idővel kiszáradna, érdemes lédús bajnokokkal tenni ez ellen – itt elsősorban olyan összetevőkről van szó, amelyek ízt és nedvességet is biztosítanak. Ez lehet olajbogyó, kapribogyó, savanyúság és paradicsom, amik segíthetnek az íz (csípős! sós! fűszeres!) és a textúra tetszetős kialakításában anélkül, hogy a tészta egységét felborítanák, ahogy az ecet vagy a citromlé tenné.

Öntet kétszer és szervírozd szoba-hőmérsékleten

A tésztasalátát hidegtálnak gondoljuk, és ez igaz, hidegebb étel, mint egy átlagos tészta. De tésztasaláta közvetlenül a hűtőből... hát elég elszomorító. Ha betartottad a fenti tippeket, akkor az utolsó lépést se hagyd ki a tökéletes fogáshoz: tálalás előtt tedd ki néhány percre (nem kell túl sokáig sem, nehogy ételmérgezés legyen a vége, különösen nyáron kell erre odafigyelni) a pultra, hogy egy kicsit megmelegedjen az étel.

Ahogy fentebb is írtuk, ekkor jöhet a második kör öntet, valamint a friss fűszernövények.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...