Szárított vagy friss – mikor milyen fűszert használj?

Szárított vagy friss fűszer – mikor melyiket érdemes használni főzésnél, és lehet-e őket helyettesíteni egymással? Segítünk!

A szárított fűszerekből kézenfekvő módon hiányzik a frissesség ízélménye, ugyanakkor számos ételnek intenzív és gazdag ízt tudnak adni. Az elmúlt években azonban megfigyelhető volt a trend, hogy a receptekben a szárított fűszerek helyét átvették a friss fűszernövények. Ennek eredményeként sokan összezavarodtak: lehet-e szárított fűszerekkel főzni, különösen, ha nem jutunk hozzá a friss változathoz? Ennek néztünk utána.

Szárított vagy friss – mikor milyen fűszert használj?

Fontos elmondani, hogy az egyik legjobb dolog, ami a főztöddel történhet, hogy fűszereket használsz, legyen az friss vagy száraz. Minden fűszernek megvan a maga karakteres íze, de a legtöbb receptben lehet módosítani azon, hogy milyen formájában használod azt. Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek az íze frissen lágyabb, visszafogottabb, ilyen például a bazsalikom, koriander, petrezselyem, menta, tárkony és kapor. Más fűszereknek inkább robosztusabb az íze, akár fásnak is nevezhetnénk - gondoljunk a rozmaringra, az oregánóra, a majoránnára, a kakukkfűre és a babérlevélre.

Amikor fűszereket használsz, emlékezz, hogy a szárított fűszerek íze sokkal intenzívebb, mert a szárítás hatására sokkal koncentráltabbak. A kevesebb több szabály így itt is érvényesül.

Ezért, ha a recepted mondjuk egy evőkanál friss aprított fűszert ír elő, akkor szárítottból egy teáskanállal kezdj. Kóstolj menet közben, és ha még szükség van egy kis lökésre, akkor növeld apránként a mennyiséget.

Általános szabályként elmondható, hogy a száraz fűszereket főzés közben kell használni, míg a frissek jobban működnek díszítésként tálalásnál. Vannak persze kivételek a szabály alól. Az éppen rotyogó paradicsomszószba például nagyon is jó, ha belecsempészel egy szár friss bazsalikomot, és ugyanez igaz a petrezselyemre és korianderre, ami a babbal tud csodákat művelni. Amikor a friss fűszereket egészben használod, akkor főzés után könnyedén el is tudod távolítani, míg, ha felvágtad, akkor ez egy elég nehézkes feladat lenne. De ez elsősorban esztétikai kérdés.

Tárolás

Fontos, hogy a szárított fűszerek esetén figyelj oda a megfelelő tárolásra. Ha túl sokáig hagyod őket állni, akkor idővel veszítenek az ízük intenziásából. Legyenek légmentesen záródó tárolókban, fénytől és melegtől védett helyen. Címkézd fel a tárolód, hogy mikor vetted őket, és egy vagy két év után ellenőrizd az illatukat, hogy még mindig elég fűszeres-e. Ha nem, akkor ideje távozniuk.

Forrásunk volt


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!