Mindig elfelejted kitisztítani a kávédarálót? Akkor vezesd be ezt a szokást: minden alkalommal, amikor kibontasz egy csomag cukrot, vagy épp hazaviszed a csomagolásmentes boltból az új adagot, akkor egy kicsit szórj a cukorból a kávédarálóba is. Ezt úgy hívják, hogy ’trigger cleaning’, vagyis van egy trigger, jelen esetben a cukor kibontása, ami arra sarkall, hogy 5 perc alatt kihúzz egy tételt a takarítási listádról.
Hogyan is működik ez?
A kávédaráló kései keményen dolgoznak azért, hogy mindig legyen kávéd – vagy bármilyen más alapanyagod, aminek a darálására használod. A kávédarálást követően azonban különösen fontos, hogy a darálót tisztítsuk is, mivel a szemekben lévő olaj rákerül a késekre. Aztán ez megavasodik, felhalmozódik a kávézacc a szerkezetben, és ez a kombináció végül beszennyezi főzeted ízét. A darálókat általában nem lehet mosni, és a papírtörlős megoldás sem nevezhető a leggyorsabbnak, a legalaposabbnak vagy a legbiztonságosabbnak.
A metódus
Tegyél friss cukrot a darálóba (az első pár evőkanálnyit az éppen kinyitott zacskóból). A cukor tökéletes a pengék tisztítására, mert nedvszívó és semleges, így leszívja az olajokat a pengékről, és nem hagy maga után semmilyen ízt.
Egyszerűen tegyél körülbelül 1/4 csésze cukrot a darálóba, őröld finom porrá, öntsd ki, majd egy nedves papírtörlővel törölgesd át a darálót. Fűszerek őrlése után is ugyanígy tisztítsd át a darálódat!
Milyen gyakran ajánlott elvégezni ezt a procedúrát? Használattól függ, de ha már látod a szennyeződéseket, akkor mindenképpen érdemes.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Meglepő konyhai praktikák: