5 fergeteges tipp, hogy a currykészítés mestere legyél

A curry-ben az a jó, hogy rengeteg teret ad a kreativitásra, és az ízlésednek megfelelően alakíthatod. Plusz, ha betartod az alábbi tippeket, biztosan életed legjobb curryjét fogod összerittyenteni!

A curry egy sokoldalú étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni és fogyasztani. Vannak azonban megszívlelendő tanácsok, amiket érdemes minden alkalommal betartani, amikor ezt a jellegzetes indiai ételt készíted!

Használj magas füstpontú zsiradékot

A curryt magas hőfokon kell elkészíteni, hogy a porított fűszerek és aromás anyagok, például a fokhagyma nyersessége kellőképpen érvényre jusson. Válaszd például a ghee-t vagy egy íztelen, magas füstpontú olajat, például kukorica- vagy napraforgóolajat, így magasabb hőmérsékletet állíthatsz be a tűzhelyen, anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy bekapcsol a tűzjelző.

Aromások és hagymák

A karamellizált hagyma édessége sok curry alapját képezi, és megadja a masala karakterét.

Pirítsd meg a hagymát a fűszerekkel együtt karamellás színűre, hogy a curry arany árnyalatot, mély ízt és illatot kapjon.

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Curry-s fasírtgolyók

A hagyományos fasírt curry pasztával megbolondított változata, amelyet akár sütőben is elkészíthetünk, így még az olajszagot is megspóroljuk. Lepénykenyérrel és mentás joghurttal a ...

Állítsd tornasorba a fűszereket fel

A fűszerek adják az étel lelkét, na de nem lehet őket csak úgy, gondolkodás nélkül beledobálni a fazékba. Fontos a sorrendiség, hogy minden fűszer megfelelően ki tudja fejteni a hatását.

Általános szabály, hogy a recept elején add hozzá a száraz, egész fűszereket, például a köményt, mustármagot, currylevelet, fahéjrudat, kardamomot, hogy azok sercegjenek a forró olajban. A száraz porokat, például a kurkumát, a chili port vagy pelyhet, őrölt koriandert, fekete borsot és sót a főzési idő nagyjából felénél add hozzá, míg a friss fűszernövényeket és chilipaprikát a legvégén, miután már levetted a tűzről az ételt. A serpenyőben lévő maradék hő elveszi a chili csípősségének élét, és felszabadítja a zöld fűszernövények illatát.

Az elején vagy a végén magas lángon kevergesd

Ha a csirkehús vagy a hús megsült, itt az ideje, hogy egyfajta tömény paszta jöjjön létre. Folyamatosan kevergesd, nehogy bármi rátapadjon a serpenyő aljára.

Amint a víz elpárolog, láthatod, hogy az olaj elválik a bugyborékoló, sűrű masalától, és érezheted a serpenyőből kiáramló illatokat.

Ekkor add hozzá a zöldségeket, a babot vagy a lencsét, valamint egy csepp vizet, majd párold, amíg el nem fő.

Csípősségskála

Ha nem akarod túlságosan csípősre a curryt, akkor először szedd ki a magokat a chilidből, vagy csinálj rá néhány lyukat, ezáltal valamennyi ugyan belejut a masalába, de nem minden. Ha szeretnéd a chili illatát az ételben, a csípősséget viszont hanyagolnád, akkor egyében dobd bele. Végső soron persze ki is hagyhatod.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!