5 fergeteges tipp, hogy a currykészítés mestere legyél

A curry-ben az a jó, hogy rengeteg teret ad a kreativitásra, és az ízlésednek megfelelően alakíthatod. Plusz, ha betartod az alábbi tippeket, biztosan életed legjobb curryjét fogod összerittyenteni!

A curry egy sokoldalú étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni és fogyasztani. Vannak azonban megszívlelendő tanácsok, amiket érdemes minden alkalommal betartani, amikor ezt a jellegzetes indiai ételt készíted!

Használj magas füstpontú zsiradékot

A curryt magas hőfokon kell elkészíteni, hogy a porított fűszerek és aromás anyagok, például a fokhagyma nyersessége kellőképpen érvényre jusson. Válaszd például a ghee-t vagy egy íztelen, magas füstpontú olajat, például kukorica- vagy napraforgóolajat, így magasabb hőmérsékletet állíthatsz be a tűzhelyen, anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy bekapcsol a tűzjelző.

Aromások és hagymák

A karamellizált hagyma édessége sok curry alapját képezi, és megadja a masala karakterét.

Pirítsd meg a hagymát a fűszerekkel együtt karamellás színűre, hogy a curry arany árnyalatot, mély ízt és illatot kapjon.

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Curry-s fasírtgolyók

A hagyományos fasírt curry pasztával megbolondított változata, amelyet akár sütőben is elkészíthetünk, így még az olajszagot is megspóroljuk. Lepénykenyérrel és mentás joghurttal a ...

Állítsd tornasorba a fűszereket fel

A fűszerek adják az étel lelkét, na de nem lehet őket csak úgy, gondolkodás nélkül beledobálni a fazékba. Fontos a sorrendiség, hogy minden fűszer megfelelően ki tudja fejteni a hatását.

Általános szabály, hogy a recept elején add hozzá a száraz, egész fűszereket, például a köményt, mustármagot, currylevelet, fahéjrudat, kardamomot, hogy azok sercegjenek a forró olajban. A száraz porokat, például a kurkumát, a chili port vagy pelyhet, őrölt koriandert, fekete borsot és sót a főzési idő nagyjából felénél add hozzá, míg a friss fűszernövényeket és chilipaprikát a legvégén, miután már levetted a tűzről az ételt. A serpenyőben lévő maradék hő elveszi a chili csípősségének élét, és felszabadítja a zöld fűszernövények illatát.

Az elején vagy a végén magas lángon kevergesd

Ha a csirkehús vagy a hús megsült, itt az ideje, hogy egyfajta tömény paszta jöjjön létre. Folyamatosan kevergesd, nehogy bármi rátapadjon a serpenyő aljára.

Amint a víz elpárolog, láthatod, hogy az olaj elválik a bugyborékoló, sűrű masalától, és érezheted a serpenyőből kiáramló illatokat.

Ekkor add hozzá a zöldségeket, a babot vagy a lencsét, valamint egy csepp vizet, majd párold, amíg el nem fő.

Csípősségskála

Ha nem akarod túlságosan csípősre a curryt, akkor először szedd ki a magokat a chilidből, vagy csinálj rá néhány lyukat, ezáltal valamennyi ugyan belejut a masalába, de nem minden. Ha szeretnéd a chili illatát az ételben, a csípősséget viszont hanyagolnád, akkor egyében dobd bele. Végső soron persze ki is hagyhatod.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...