A curry egy sokoldalú étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni és fogyasztani. Vannak azonban megszívlelendő tanácsok, amiket érdemes minden alkalommal betartani, amikor ezt a jellegzetes indiai ételt készíted!
Használj magas füstpontú zsiradékot
A curryt magas hőfokon kell elkészíteni, hogy a porított fűszerek és aromás anyagok, például a fokhagyma nyersessége kellőképpen érvényre jusson. Válaszd például a ghee-t vagy egy íztelen, magas füstpontú olajat, például kukorica- vagy napraforgóolajat, így magasabb hőmérsékletet állíthatsz be a tűzhelyen, anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy bekapcsol a tűzjelző.
Aromások és hagymák
A karamellizált hagyma édessége sok curry alapját képezi, és megadja a masala karakterét.
Pirítsd meg a hagymát a fűszerekkel együtt karamellás színűre, hogy a curry arany árnyalatot, mély ízt és illatot kapjon.
Állítsd tornasorba a fűszereket fel
A fűszerek adják az étel lelkét, na de nem lehet őket csak úgy, gondolkodás nélkül beledobálni a fazékba. Fontos a sorrendiség, hogy minden fűszer megfelelően ki tudja fejteni a hatását.
Általános szabály, hogy a recept elején add hozzá a száraz, egész fűszereket, például a köményt, mustármagot, currylevelet, fahéjrudat, kardamomot, hogy azok sercegjenek a forró olajban. A száraz porokat, például a kurkumát, a chili port vagy pelyhet, őrölt koriandert, fekete borsot és sót a főzési idő nagyjából felénél add hozzá, míg a friss fűszernövényeket és chilipaprikát a legvégén, miután már levetted a tűzről az ételt. A serpenyőben lévő maradék hő elveszi a chili csípősségének élét, és felszabadítja a zöld fűszernövények illatát.
Az elején vagy a végén magas lángon kevergesd
Ha a csirkehús vagy a hús megsült, itt az ideje, hogy egyfajta tömény paszta jöjjön létre. Folyamatosan kevergesd, nehogy bármi rátapadjon a serpenyő aljára.
Amint a víz elpárolog, láthatod, hogy az olaj elválik a bugyborékoló, sűrű masalától, és érezheted a serpenyőből kiáramló illatokat.
Ekkor add hozzá a zöldségeket, a babot vagy a lencsét, valamint egy csepp vizet, majd párold, amíg el nem fő.
Csípősségskála
Ha nem akarod túlságosan csípősre a curryt, akkor először szedd ki a magokat a chilidből, vagy csinálj rá néhány lyukat, ezáltal valamennyi ugyan belejut a masalába, de nem minden. Ha szeretnéd a chili illatát az ételben, a csípősséget viszont hanyagolnád, akkor egyében dobd bele. Végső soron persze ki is hagyhatod.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a praktikák is érdekelhetnek: