Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

Az egészséges főzés az olajnál kezdődik, és nem is választhatnál jobb olajat a szíved egészségéért, mint a szezámolaj.

Sokszor esik szó arról, hogy milyen olajat érdemes használni a főzéshez, de a vita legtöbbször a napraforgó-kókusz-olíva háromszögében ragad. Léteznek azonban ezen kívül más növényi olajak, amelyek kimondottan egészségesek. Ilyen a szezámolaj is, amely számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, különösen a szív egészségéért érdemes főzéshez vagy akár öntetekhez használni.

Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

A szezámolaj-fogyasztás előnyei

A szezámolaj világszerte számos nemzet konyhájának szerves része, különösen a kínai, japán, koreai, dél-indiai és közel-keleti ételekben jelenik meg gyakran. Ízletes, diós íze és lenyűgöző élettani hatásai miatt érthető, miért használják előszeretettel évszázadok óta.

A szezámolaj jót tesz a szív- és érrendszernek

A szezámolaj többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokból áll, amelyekről megállapították, hogy csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – hívja fel a figyelmet a szakértő a Well & Good cikkében. Ezenkívül a szezámolaj antioxidáns tulajdonságai a szív védelmét is biztosítják.

A Cureus Journal of Medical Science-ben megjelent  2017-es vizsgálat szerint a szezámolaj „csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjét, miközben fenntartja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét”, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

A szezámolaj segít a vércukorszint szabályozásában

Tanulmányok ezen felül azt is kimutatták, hogy a szezámolaj fogyasztása lelassítja a glükóz felszívódását a vérbe, így segít stabilan tartani a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében. Az egyik ilyen tanulmány, amelyet 2019-ben tettek közzé a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban, megállapította, hogy a könnyű szezámolaj fontos szerepet játszott az ilyen betegségben szenvedő résztvevők vércukorszintjének csökkentésében. Sőt, a máj-, szív- és vesefunkciók biomarkerei is jelentősen javultak 90 napon belül, miután beépítették az étrendjükbe ezt az alapanyagot.

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Gyoza

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban ...

A szezámolaj gyulladáscsökkentő

A krónikus gyulladás lehet számtalan betegség okozója, ami miatt még inkább előnyös szezámolajat fogyasztani, hiszen épp gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. E-vitamint és cinket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bőr egészségéhez, emellett ez a két mikrotápanyag egyben antioxidáns is, vagyis segítenek csökkenteni a szabad gyökök által okozott károkat az egész szervezetben. A gyulladáscsökkentő hatása révén a szezámolaj rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

És ezek csak a legfontosabb előnyei, emellett még számtalan pozitív hatása van a szezámolajnak.

Milyen szezámolajat válassz?

Az alábbi két fajta a leggyakrabban kapható.

Pirított szezámolaj

Sötét szezámolajnak is nevezik a pirított szezámolajat, ami nem meglepő módon pirított szezámmagból készül. Ezt általában nem főzéshez, hanem inkább ízesítésre használják erőteljes diós íze miatt – öntetekhez, pácokhoz vagy az ételre csepegtetve viszont kiváló!

Világos szezámolaj

A nem pörkölt szezámolaj világosabb színű, innen ered a neve is. Tápérték tekintetében azonban egyezik az előbbivel. Könnyedebb íze miatt gyakrabban használják főzéshez. Használd például zöldségpároláshoz, vagy ha valamilyen ázsiai receptet készítesz.

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...