Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

Az egészséges főzés az olajnál kezdődik, és nem is választhatnál jobb olajat a szíved egészségéért, mint a szezámolaj.

Sokszor esik szó arról, hogy milyen olajat érdemes használni a főzéshez, de a vita legtöbbször a napraforgó-kókusz-olíva háromszögében ragad. Léteznek azonban ezen kívül más növényi olajak, amelyek kimondottan egészségesek. Ilyen a szezámolaj is, amely számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, különösen a szív egészségéért érdemes főzéshez vagy akár öntetekhez használni.

Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

A szezámolaj-fogyasztás előnyei

A szezámolaj világszerte számos nemzet konyhájának szerves része, különösen a kínai, japán, koreai, dél-indiai és közel-keleti ételekben jelenik meg gyakran. Ízletes, diós íze és lenyűgöző élettani hatásai miatt érthető, miért használják előszeretettel évszázadok óta.

A szezámolaj jót tesz a szív- és érrendszernek

A szezámolaj többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokból áll, amelyekről megállapították, hogy csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – hívja fel a figyelmet a szakértő a Well & Good cikkében. Ezenkívül a szezámolaj antioxidáns tulajdonságai a szív védelmét is biztosítják.

A Cureus Journal of Medical Science-ben megjelent  2017-es vizsgálat szerint a szezámolaj „csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjét, miközben fenntartja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét”, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

A szezámolaj segít a vércukorszint szabályozásában

Tanulmányok ezen felül azt is kimutatták, hogy a szezámolaj fogyasztása lelassítja a glükóz felszívódását a vérbe, így segít stabilan tartani a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében. Az egyik ilyen tanulmány, amelyet 2019-ben tettek közzé a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban, megállapította, hogy a könnyű szezámolaj fontos szerepet játszott az ilyen betegségben szenvedő résztvevők vércukorszintjének csökkentésében. Sőt, a máj-, szív- és vesefunkciók biomarkerei is jelentősen javultak 90 napon belül, miután beépítették az étrendjükbe ezt az alapanyagot.

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Gyoza

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban ...

A szezámolaj gyulladáscsökkentő

A krónikus gyulladás lehet számtalan betegség okozója, ami miatt még inkább előnyös szezámolajat fogyasztani, hiszen épp gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. E-vitamint és cinket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bőr egészségéhez, emellett ez a két mikrotápanyag egyben antioxidáns is, vagyis segítenek csökkenteni a szabad gyökök által okozott károkat az egész szervezetben. A gyulladáscsökkentő hatása révén a szezámolaj rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

És ezek csak a legfontosabb előnyei, emellett még számtalan pozitív hatása van a szezámolajnak.

Milyen szezámolajat válassz?

Az alábbi két fajta a leggyakrabban kapható.

Pirított szezámolaj

Sötét szezámolajnak is nevezik a pirított szezámolajat, ami nem meglepő módon pirított szezámmagból készül. Ezt általában nem főzéshez, hanem inkább ízesítésre használják erőteljes diós íze miatt – öntetekhez, pácokhoz vagy az ételre csepegtetve viszont kiváló!

Világos szezámolaj

A nem pörkölt szezámolaj világosabb színű, innen ered a neve is. Tápérték tekintetében azonban egyezik az előbbivel. Könnyedebb íze miatt gyakrabban használják főzéshez. Használd például zöldségpároláshoz, vagy ha valamilyen ázsiai receptet készítesz.

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Nosalty-kvíz: Hány húsvéti ételt ismersz fel nagyon közelről?

A tavaszias, roskadásig megpakolt húsvéti asztalnál kevés szebb látvány van. Ilyenkor a foszlós kalács mellől nem maradhat el a házi sonka, a majonézes saláták végtelen repertoárja, a különféle vendégváró falatok, na meg valami édes, hogy teljes legyen a lakoma. Kvízünk felvonultatja a húsvét legikonikusabb fogásait, neked pedig közeli képekről kell felismerned őket!

Hirdetés

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!