Konyhai technikák, amiket más nemzetek konyháiból leshetsz el

Lehet, hogy a saját nemzeti konyhánkban már mesterszakácsnak számítunk, azonban, ha nyitottak vagyunk további tippekre és trükkökre, nézzünk szét a nemzetközi porondon is, megéri!

Ízeiben, alapanyagaiban és konyhai technikájában a magyar gasztronómia egészen egyedinek számít a nagyvilágban, persze ez ugyanúgy elmondható több más nemzeti konyháról is. Nem is a ranglistaállítgatás lesz most ennek a cikknek a célja, hanem az egymástól való tanulás ösztönzése: olyan konyhai technikákat fogunk megnézni, amelyek ugyan idehaza nem honosak, mégis megéri őket ellesni és beültetni a mindennapi életbe, mert az ételeink rengeteg plusz ízt és zamatot kapnak tőlük. Nagyvilág konyhai technikái, készen állunk tanulni tőletek!

Konyhai technikák, amiket más nemzetek konyháiból leshetsz el

A fűszerek pirítása

Az indiai konyhaművészet egyik elmaradhatatlan lépése a fűszerek olajon vagy száraz serpenyőben való megpirítása. Ez azért kifejezetten fontos, mert az ízesítők aromája olajban oldódik, így sokkal erőteljesebb ízhatást érhetünk el egy pirítás után.

Olajon egész és őrölt fűszert is piríthatunk (általában a főzés elején), a száraz serpenyős módszert azonban tartsuk fenn az egész szemeknek: a száraz, közvetlen hő előhozza azok legjobb formáját.

Aromás paszták

Az indiai és más ázsiai konyhák gyakran használnak aromás pasztákat a raguk és egytálételek ízesítéséhez. Kerülhet ezekbe hagyma, fokhagyma, gyömbér, chili és különböző fűszerek is. Azért kiváló módszer, mert nem kell bajlódnunk késsel, az apróra vágással, hiszen mindent az aprítógép végez el helyettünk.

A pasztát némi olajon kell lepirítani, ízes alapot adhat raguknak, leveseknek, főzelékeknek. Ráadásul, ha valamilyen olajos magot (pl. mandula, kesudió, földimogyoró) is teszünk bele, az enyhén be is sűríti majd a szószt.

Zöldségaprítás okosabban

A kínai konyha stir-fry ételeihez nem akárhogyan vágják fel a szakácsok az alapanyagokat. A zöldségeket átlósan szelik, hogy nagyobb felület képződjön, ahol a hő jobban érheti a darabokat. Ezen kívül egy szószt, mártást, de egyszerűen az ízeket is könnyebben magukba szívják így a zöldségek.

A tésztavíz nem a lefolyóba megy

Nem készülhet olasz tészta anélkül, hogy a keményítős, forró főzővízből ne kerülne valamennyi a szószhoz. Ez azért fontos, mert a folyadék egyszerre lazít valamennyit a mártáson, de a benne lévő keményítő sűrít is rajta minimálisan, ezáltal tényleg minden pennecső és spagettiszál tökéletesen és teljesen be lesz vonva selymes szósszal.

Zöldséges stir fry

A Stir frying, más néven keverve pirítás, egy Kínából származó főzési technika, de a kifejezést (Stir Fry), elterjedtsége miatt, manapság már a kész ételekre használják. Lényege a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több nemzetközi konyhát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...