4 konyhai „hulladék”, ami sokkal finomabbá teszi a főztöd

Azt talán már most is tudjuk, hogy sok mindent kidobunk a konyhában, amit nem kéne. Azonban ha ez alatt csak az ételmaradékokat értjük, akkor itt az ideje, hogy szélesítsük kissé a maradékmentés körét. Főzzünk hulladékokkal!

A konyhai hulladékok felhasználása persze nem azt jelenti, hogy szeméttel kéne főznünk. Természetesen erről szó sincs. Arról viszont igen, hogy megannyi elpazarolt alapanyag vándorol a kukánkba, amit még bőven fel tudnánk használni. Ezekben ugyanis sokszor rengeteg íz rejtőzik, de más hasznos tulajdonságait is kihasználhatjuk a konyhai hulladékoknak, ha alaposan megismerjük őket.

4 „konyhai hulladék”, ami sokkal finomabbá teszi a főztöd

Zöldségek héja

A konyhai hulladékok közül talán a legnépesebb csoport a zöldséghéjaké: ezek szinte minden nap termelődnek főzés közben, és általában a szemetesben, egy fokkal jobb esetben a komposzton landolnak.

Persze ez sem a világ vége, hiszen mégis csak „biohulladékról” van szó, ami legalább előbb-utóbb lebomlik, mégis mennyivel jobb lenne, ha előtte hasznát is vehetnénk a héjaknak?

Szerencsére ezt megtehetjük, ugyanis a zöldségek héjának, szárának, leveleinek megannyi felhasználási módja van. Az ehető levelekből készülhet pesto vagy saláta, a megtisztított héjakat belefőzhetjük egy alaplébe, így kinyerhetünk a maradékokból minden utolsó csepp ízt.

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Zöldségleves négyféle gombóccal

Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el ...

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

Konzerv hüvelyesek leve

Ezek a konzervek nemcsak azért számítanak hatalmas segítségnek a konyhában, mert már előre puhára vannak főzve, hanem azért is, mert egy kevésbé ismert, sokszor kiöntött csodaszert is tartalmaznak.

A konzerv hüvelyesek leve tulajdonképpen nem más, mint víz, egy kis só és némi értékes tápanyag, ami az ipari elkészítés során kifőtt a szemekből. Nincsen benne tehát semmi veszélyes vagy ártalmas.

Ráadásul elképesztően gazdag állagot adhat a leveseknek, raguknak és egytálételeknek, ha víz helyett használjuk a főzés során.

Keménysajtok széle

Talán nem sűrűn fordul elő, hogy parmezánt vagy más, egy fokkal olcsóbb keménysajtot teszünk a kosarunkba a boltban. Azonban ha mégis így döntünk, biztosan szeretnénk teljesen kihasználni a borsos árú alapanyagot.

Jó hír, hogy épp ezt tehetjük, ha nemcsak magát a sajtot esszük meg, hanem annak kemény héját is. Miután lereszeltük az egész darabot, a végén maradni fog egy elpusztíthatatlannak tűnő kéreg, amit mind elrágni, mind felszeletelni lehetetlen. Ezeket engedjük is el, inkább főzzük bele a parmezán héját egy levesbe vagy egytálételbe.

Hiszen az, hogy nem ehető a héj, nem jelenti, hogy ne lenne benne végtelen gazdag íz. Ha felhasználjuk egy zöldséglevesben vagy tésztaszószban, ezt az ízt kiszabadíthatjuk, közvetlenül az ételben.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Alma héja, csutkája

A közkedvelt gyümölcs szinte minden évszakban jelen van az életünkben. Ha nem is pucoljuk meg mindig, annyi biztos, hogy a csutkáját kivágjuk (bár vannak, akik ezzel is könyörtelenül elbánnak), tehát valamennyi konyhai hulladék biztosan keletkezik a gyümölcsevés után.

Mindkét maradékkal kezdhetünk valamit. Készíthetünk belőlük például házi almaecetet: nagyjából egy hónap alatt „megérik” a vízbe tett csutka és héj, a végeredmény pedig egy kellemesen savanykás folyadék lesz, amit különböző módokon használhatunk tovább.

A héjból tea is készülhet, a főzetet magában megihatjuk, vagy ízesíthetjük mézzel, citrommal, gyömbérrel. Akár egy gyümölcsleveshez is felhasználhatjuk. Mindenesetre nagy kár lenne kidobni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ötletes konyhai megoldások, minden alkalomra:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...