Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

Hajlamosak lehetünk úgy gondolni a konyhai tehetségre, mint egy folyamatosan fejlődő, egyre kiforrottabbá váló képességre. Azonban a főzés nem teljesen így operál – mondjuk, ez lehet nem is probléma. Rövid értekezés sikerekről, kudarcokról és a kettő relativitásáról.

Előbb-utóbb mindenki a konyhában találja magát. Mindegy, hogy fiatalon vagy csak idősebb korban, hogy a létszükségletek egyszerű kielégítése végett vagy a saját kreativitásunk megélése és az alkotás élménye miatt érkezünk meg ebbe a világba, mind úgy lépünk először a tűzhelyhez, hogy nem tudunk túl sokat a főzés tudományáról. Aztán szépen-lassan, minden elkészített levessel, főzelékkel és hússzelettel egyre többek leszünk, a képességeink gyarapodni, a hibáink pedig csökkenni kezdenek. Épp ezért lehet különösen bosszantó, mindennek a nagy okosodásnak és fejlődésnek közepette, amikor egy étel nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk, ahogy azt megszoktuk.

Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

De ugyan mire is vagyunk ilyenkor mérgesek? Mi ennek a nagy bosszúnak az oka?

Általában saját magunkra, amiért nem voltunk elég figyelmesek, pontosak precízek – legalábbis én rendszeresen ezzel kínoztam magam. Fontos a múlt idő: egy idő után megtanultam elengedni ezt az esetleges inkonzisztenciát, ugyanis rájöttem, hogy sokkal több lehetőséget rejt magában egy ilyen „elbaltázott” helyzet, mint amennyi bosszúságra okot ad.

Azonnal el is mondom ezeket a lehetőségeket (saját tapasztalataimra alapozva), előtte azonban egy fontos dolgot le kell szögeznem: nem hanyagságra ösztönzök senkit, ahogyan saját magam is próbálok mindig az egészséges lezserség határai között maradni, megőrizve a konyhai fegyelem kellő részét. Szenteljünk ugyanolyan nagy figyelmet a konyhai munkának, mint eddig, de mindemellett tanuljunk meg együtt élni az esetleges változásokkal, sőt, fordítsuk őket a saját javunkra.

  • Egy kisebb hiba mindig jó emlékeztetető lehet, hogy ne bízzuk el annyira magunkat – lehet, érdemes lenne ismét megnézni azt a receptet, a mennyiségeket, a technikákat, a főzési időtartamokat. Frissítsük fel tudásunkat!
  • Persze az is lehet, hogy nem mi voltunk a hibásak, hanem egy alapanyaggal volt gond. Ilyenkor ellenőrizzük a felhasznált dolgokat – lehet, hogy valami már (a tudtunk nélkül) lejárt, és ezért lett más a belőle főzött étel. Túrjuk át a kamrát, hűtőt!
  • Vannak azok a furcsa esetek, amikor máshogy sikerül az étel, mégis jobb, finomabb lesz, mint az eredeti, megszokott verzió. Ilyenkor érdemes lehet revíziót végezni: lehet, hogy a hibát beilleszthetjük a receptbe, hogy az a legközelebb is ilyen jól sikerüljön. És ki tudja, talán más változtatások is elférnek benne?
  • Persze nemcsak az adott recepten fejleszthetünk, hanem kitalálhatunk egy teljesen újat is. A „hiba” eszünkbe juttathat egy kombinációt, ízesítést vagy különleges elkészítési módot, amiből aztán megszülethet a saját, általunk kikísérletezett étel. Ne higgyük, hogy a hibázás nem hasznos!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a kreatív főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...