Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

Hajlamosak lehetünk úgy gondolni a konyhai tehetségre, mint egy folyamatosan fejlődő, egyre kiforrottabbá váló képességre. Azonban a főzés nem teljesen így operál – mondjuk, ez lehet nem is probléma. Rövid értekezés sikerekről, kudarcokról és a kettő relativitásáról.

Előbb-utóbb mindenki a konyhában találja magát. Mindegy, hogy fiatalon vagy csak idősebb korban, hogy a létszükségletek egyszerű kielégítése végett vagy a saját kreativitásunk megélése és az alkotás élménye miatt érkezünk meg ebbe a világba, mind úgy lépünk először a tűzhelyhez, hogy nem tudunk túl sokat a főzés tudományáról. Aztán szépen-lassan, minden elkészített levessel, főzelékkel és hússzelettel egyre többek leszünk, a képességeink gyarapodni, a hibáink pedig csökkenni kezdenek. Épp ezért lehet különösen bosszantó, mindennek a nagy okosodásnak és fejlődésnek közepette, amikor egy étel nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk, ahogy azt megszoktuk.

Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

De ugyan mire is vagyunk ilyenkor mérgesek? Mi ennek a nagy bosszúnak az oka?

Általában saját magunkra, amiért nem voltunk elég figyelmesek, pontosak precízek – legalábbis én rendszeresen ezzel kínoztam magam. Fontos a múlt idő: egy idő után megtanultam elengedni ezt az esetleges inkonzisztenciát, ugyanis rájöttem, hogy sokkal több lehetőséget rejt magában egy ilyen „elbaltázott” helyzet, mint amennyi bosszúságra okot ad.

Azonnal el is mondom ezeket a lehetőségeket (saját tapasztalataimra alapozva), előtte azonban egy fontos dolgot le kell szögeznem: nem hanyagságra ösztönzök senkit, ahogyan saját magam is próbálok mindig az egészséges lezserség határai között maradni, megőrizve a konyhai fegyelem kellő részét. Szenteljünk ugyanolyan nagy figyelmet a konyhai munkának, mint eddig, de mindemellett tanuljunk meg együtt élni az esetleges változásokkal, sőt, fordítsuk őket a saját javunkra.

  • Egy kisebb hiba mindig jó emlékeztetető lehet, hogy ne bízzuk el annyira magunkat – lehet, érdemes lenne ismét megnézni azt a receptet, a mennyiségeket, a technikákat, a főzési időtartamokat. Frissítsük fel tudásunkat!
  • Persze az is lehet, hogy nem mi voltunk a hibásak, hanem egy alapanyaggal volt gond. Ilyenkor ellenőrizzük a felhasznált dolgokat – lehet, hogy valami már (a tudtunk nélkül) lejárt, és ezért lett más a belőle főzött étel. Túrjuk át a kamrát, hűtőt!
  • Vannak azok a furcsa esetek, amikor máshogy sikerül az étel, mégis jobb, finomabb lesz, mint az eredeti, megszokott verzió. Ilyenkor érdemes lehet revíziót végezni: lehet, hogy a hibát beilleszthetjük a receptbe, hogy az a legközelebb is ilyen jól sikerüljön. És ki tudja, talán más változtatások is elférnek benne?
  • Persze nemcsak az adott recepten fejleszthetünk, hanem kitalálhatunk egy teljesen újat is. A „hiba” eszünkbe juttathat egy kombinációt, ízesítést vagy különleges elkészítési módot, amiből aztán megszülethet a saját, általunk kikísérletezett étel. Ne higgyük, hogy a hibázás nem hasznos!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a kreatív főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek