Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

Hajlamosak lehetünk úgy gondolni a konyhai tehetségre, mint egy folyamatosan fejlődő, egyre kiforrottabbá váló képességre. Azonban a főzés nem teljesen így operál – mondjuk, ez lehet nem is probléma. Rövid értekezés sikerekről, kudarcokról és a kettő relativitásáról.

Előbb-utóbb mindenki a konyhában találja magát. Mindegy, hogy fiatalon vagy csak idősebb korban, hogy a létszükségletek egyszerű kielégítése végett vagy a saját kreativitásunk megélése és az alkotás élménye miatt érkezünk meg ebbe a világba, mind úgy lépünk először a tűzhelyhez, hogy nem tudunk túl sokat a főzés tudományáról. Aztán szépen-lassan, minden elkészített levessel, főzelékkel és hússzelettel egyre többek leszünk, a képességeink gyarapodni, a hibáink pedig csökkenni kezdenek. Épp ezért lehet különösen bosszantó, mindennek a nagy okosodásnak és fejlődésnek közepette, amikor egy étel nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk, ahogy azt megszoktuk.

Ezért nem baj, ha nem sikerül mindig ugyanúgy egy fogás

De ugyan mire is vagyunk ilyenkor mérgesek? Mi ennek a nagy bosszúnak az oka?

Általában saját magunkra, amiért nem voltunk elég figyelmesek, pontosak precízek – legalábbis én rendszeresen ezzel kínoztam magam. Fontos a múlt idő: egy idő után megtanultam elengedni ezt az esetleges inkonzisztenciát, ugyanis rájöttem, hogy sokkal több lehetőséget rejt magában egy ilyen „elbaltázott” helyzet, mint amennyi bosszúságra okot ad.

Azonnal el is mondom ezeket a lehetőségeket (saját tapasztalataimra alapozva), előtte azonban egy fontos dolgot le kell szögeznem: nem hanyagságra ösztönzök senkit, ahogyan saját magam is próbálok mindig az egészséges lezserség határai között maradni, megőrizve a konyhai fegyelem kellő részét. Szenteljünk ugyanolyan nagy figyelmet a konyhai munkának, mint eddig, de mindemellett tanuljunk meg együtt élni az esetleges változásokkal, sőt, fordítsuk őket a saját javunkra.

  • Egy kisebb hiba mindig jó emlékeztetető lehet, hogy ne bízzuk el annyira magunkat – lehet, érdemes lenne ismét megnézni azt a receptet, a mennyiségeket, a technikákat, a főzési időtartamokat. Frissítsük fel tudásunkat!
  • Persze az is lehet, hogy nem mi voltunk a hibásak, hanem egy alapanyaggal volt gond. Ilyenkor ellenőrizzük a felhasznált dolgokat – lehet, hogy valami már (a tudtunk nélkül) lejárt, és ezért lett más a belőle főzött étel. Túrjuk át a kamrát, hűtőt!
  • Vannak azok a furcsa esetek, amikor máshogy sikerül az étel, mégis jobb, finomabb lesz, mint az eredeti, megszokott verzió. Ilyenkor érdemes lehet revíziót végezni: lehet, hogy a hibát beilleszthetjük a receptbe, hogy az a legközelebb is ilyen jól sikerüljön. És ki tudja, talán más változtatások is elférnek benne?
  • Persze nemcsak az adott recepten fejleszthetünk, hanem kitalálhatunk egy teljesen újat is. A „hiba” eszünkbe juttathat egy kombinációt, ízesítést vagy különleges elkészítési módot, amiből aztán megszülethet a saját, általunk kikísérletezett étel. Ne higgyük, hogy a hibázás nem hasznos!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a kreatív főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...