A konyhád legkoszosabb eszköze az, amire nem is gondolnál

Egy friss kutatás megállapította, hogy a konyhák legpiszkosabb tárgya egy olyan eszköz, amire tényleg csak a legpedánsabbak gondoltak volna.

A szorgalmas súrolás, takarítás után valószínűleg úgy gondolod, hogy a konyhád patyolat tiszta. Nos, egy 2022-es új tanulmány elég szomorú tényekre világított rá a konyhák tisztaságát illetően. Mutatjuk is!

A konyhád legkoszosabb része ott van, ahol sosem számítnál rá

Eddig mi is úgy hittük, hogy a legpiszkosabb konyhai helyek közé tartozik például a mosogató vagy a vágódeszka. Ám kiderült, hogy a legnagyobb mennyiségű káros mikroba a fűszertartókon található...

Nagyon meglepődtünk, mert korábban nem láttunk még bizonyítékot a fűszertartók ilyen szintű szennyezettségére

– nyilatkozta a Food Safety News oldalának az említett kutatást vezető Donald Schaffner professzor.

Az eddigi kutatások főleg a nyers hússal való érintkezésből adódó keresztszennyeződésekkel foglalkoztak, valamint a konyhai vágódeszkákon, illetve a csaptelepeken található mikrobákra összpontosítottak. Emiatt azonban figyelmen kívül hagyták az olyan felületeket, mint például a fűszertartók, szemetesek fedelei vagy más konyhai eszközök.

A vizsgálat során a kutatók arra kérték a résztvevőket (egészen pontosan 371 embert), hogy készítsenek ételt salátából és darált pulykahúsból. Utóbbi alapanyag egy az emberre ártalmatlan MS2 bakteriofág nevű vírust tartalmazott. Az MS2-t egyébként gyakran használják helyettesítő vírusként hasonló vizsgálatokkor. Ezúttal abban segített a kutatóknak, hogy nyomon tudják követni a baktériumok mozgását a konyhában. Az étel elkészítését követően a kutatók mintákat vettek a konyhában, hogy felmérjék az MS2-vel való keresztszennyeződést.

„A legtöbb konyhai felületen a pozitív eredmény nem haladta meg a 20 százalékot, kivéve a fűszertartókat, amiknél a minták 48 százaléka mutatott MS2 keresztszennyeződést” – osztották meg az eredményeket a kutatók.

Mi a tanulság? Ajánlott minden, olyan eszközt vagy tárgyat megtisztítani, amit főzés közben használtunk – igen, még a fűszertartókat is.

Forrásunk volt.


Még több takarítási tipp:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...