A szorgalmas súrolás, takarítás után valószínűleg úgy gondolod, hogy a konyhád patyolat tiszta. Nos, egy 2022-es új tanulmány elég szomorú tényekre világított rá a konyhák tisztaságát illetően. Mutatjuk is!
Eddig mi is úgy hittük, hogy a legpiszkosabb konyhai helyek közé tartozik például a mosogató vagy a vágódeszka. Ám kiderült, hogy a legnagyobb mennyiségű káros mikroba a fűszertartókon található...
Nagyon meglepődtünk, mert korábban nem láttunk még bizonyítékot a fűszertartók ilyen szintű szennyezettségére
– nyilatkozta a Food Safety News oldalának az említett kutatást vezető Donald Schaffner professzor.
Az eddigi kutatások főleg a nyers hússal való érintkezésből adódó keresztszennyeződésekkel foglalkoztak, valamint a konyhai vágódeszkákon, illetve a csaptelepeken található mikrobákra összpontosítottak. Emiatt azonban figyelmen kívül hagyták az olyan felületeket, mint például a fűszertartók, szemetesek fedelei vagy más konyhai eszközök.
A vizsgálat során a kutatók arra kérték a résztvevőket (egészen pontosan 371 embert), hogy készítsenek ételt salátából és darált pulykahúsból. Utóbbi alapanyag egy az emberre ártalmatlan MS2 bakteriofág nevű vírust tartalmazott. Az MS2-t egyébként gyakran használják helyettesítő vírusként hasonló vizsgálatokkor. Ezúttal abban segített a kutatóknak, hogy nyomon tudják követni a baktériumok mozgását a konyhában. Az étel elkészítését követően a kutatók mintákat vettek a konyhában, hogy felmérjék az MS2-vel való keresztszennyeződést.
„A legtöbb konyhai felületen a pozitív eredmény nem haladta meg a 20 százalékot, kivéve a fűszertartókat, amiknél a minták 48 százaléka mutatott MS2 keresztszennyeződést” – osztották meg az eredményeket a kutatók.
Mi a tanulság? Ajánlott minden, olyan eszközt vagy tárgyat megtisztítani, amit főzés közben használtunk – igen, még a fűszertartókat is.
Még több takarítási tipp: