Ez az olaj károsíthatja a legféltettebb edényed

A Le Creuset edényeknek igazi kultusza van. Amellett, hogy csodaszépek és jól használhatóak, az élettartamuk is hosszú – feltéve, hogy nem használod ezt az alapanyagot bennük!

A Le Creuset nemrég arra hívta fel a vásárlói figyelmét, hogy bizony nem mindegy, hogy milyen olajat használnak az öntöttvas edényeikben. És itt most nem az egészségügyi vagy környezetvédelmi szempontokról van szó, hanem a Le Creuset edények élettartamáról. Mi ez az olaj, ami képes tönkretenni még a legstrapabíróbb Le Creuset edényt is? Az olívaolaj.

Ez az olaj károsíthatja a féltett Le Creuset edényed

A cég arra figyelmeztetett, hogy ha a füstpontig melegítjük az olívaolajat vagy akár addig, hogy égni kezdjen, akkor csúnya barna foltot hagyhat a serpenyőn. Ez a barna maradék egyfajta gátat képez a serpenyő és az étel között, ezáltal megváltoztathatja annak ízét. Az olasz konyhai eszközöket gyártó Smeg is egyetértett ezzel a figyelmeztetéssel. Azt javasolják, hogy a vásárlók ne használjanak olívaolajat főzés közben, mivel a füstölés ronthatja az edények általános minőségét.

Minden edényre igaz ez a tilalom?

Attól függ. Ha az olaj túllépi a füstpontot, akkor leszedheti a tapadásmentes serpenyőről a teflonbevonatot. Ezzel lényegében a tapadásmentessége megszűnik, ami nem ideális. Az olívaolaj a kerámia edényeket és serpenyőket is károsíthatja, mivel elszenesedett réteget képez az aljukon.

Ha olívaolajon főzöl, mindenképp ügyelj arra, hogy alacsony vagy közepes lángon tedd ezt.

Mit használj helyette?

A napraforgóolaj egy remek alternatíva, mivel a füstpontja 230°C, míg az olívaolajé 207°C. Ezzel szemben a finomított kókuszolaj füstpontja legfeljebb 203°C; azonban rendkívül ellenálló a magas hőmérsékleten történő oxidációval szemben.

Forrásunk volt.


Még több otthoni praktika itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek