Ez az olaj károsíthatja a legféltettebb edényed

A Le Creuset edényeknek igazi kultusza van. Amellett, hogy csodaszépek és jól használhatóak, az élettartamuk is hosszú – feltéve, hogy nem használod ezt az alapanyagot bennük!

A Le Creuset nemrég arra hívta fel a vásárlói figyelmét, hogy bizony nem mindegy, hogy milyen olajat használnak az öntöttvas edényeikben. És itt most nem az egészségügyi vagy környezetvédelmi szempontokról van szó, hanem a Le Creuset edények élettartamáról. Mi ez az olaj, ami képes tönkretenni még a legstrapabíróbb Le Creuset edényt is? Az olívaolaj.

Ez az olaj károsíthatja a féltett Le Creuset edényed

A cég arra figyelmeztetett, hogy ha a füstpontig melegítjük az olívaolajat vagy akár addig, hogy égni kezdjen, akkor csúnya barna foltot hagyhat a serpenyőn. Ez a barna maradék egyfajta gátat képez a serpenyő és az étel között, ezáltal megváltoztathatja annak ízét. Az olasz konyhai eszközöket gyártó Smeg is egyetértett ezzel a figyelmeztetéssel. Azt javasolják, hogy a vásárlók ne használjanak olívaolajat főzés közben, mivel a füstölés ronthatja az edények általános minőségét.

Minden edényre igaz ez a tilalom?

Attól függ. Ha az olaj túllépi a füstpontot, akkor leszedheti a tapadásmentes serpenyőről a teflonbevonatot. Ezzel lényegében a tapadásmentessége megszűnik, ami nem ideális. Az olívaolaj a kerámia edényeket és serpenyőket is károsíthatja, mivel elszenesedett réteget képez az aljukon.

Ha olívaolajon főzöl, mindenképp ügyelj arra, hogy alacsony vagy közepes lángon tedd ezt.

Mit használj helyette?

A napraforgóolaj egy remek alternatíva, mivel a füstpontja 230°C, míg az olívaolajé 207°C. Ezzel szemben a finomított kókuszolaj füstpontja legfeljebb 203°C; azonban rendkívül ellenálló a magas hőmérsékleten történő oxidációval szemben.

Forrásunk volt.


Még több otthoni praktika itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...