6 konyhaberendezési trend, aminek idén leáldozott

Egykor mindenhonnan ezek a trendek köszöntek vissza, mára azonban lejárt az idejük. Mutatjuk, mely konyhai berendezéseket kerüld el, és mit mondanak a szakemberek, mi lesz helyette a meghatározó!

A konyhai trendek ugyanúgy jönnek-mennek, mint a divatban, de a ruhákkal ellentétben a konyhai gépeidet vagy a csempét nem cserélheted le minden szezonban (ahogy a ruhákat sem kellene, hiszen az nem túl fenntartható). Mutatjuk azt a 6 trendet a konyhai berendezések terén, ami meghatározta az elmúlt éveket, de mára már leáldozott nekik, így, ha épp most készül a konyhád, jó messzire kerüld el őket.

És végső soron mit tanácsolunk mi? Trendek helyett inkább kövesd a saját ízlésed, és válassz praktikus, örök darabokat.

Trendek helyett inkább kövesd a saját ízlésed

Rozsdamentes acél berendezések

Viszlát speciális tisztítóspray! Bár hosszú ideig meghatározó volt, ez a kényes felület mára elvesztette csillogását. Ugyanis hacsak nincs óriási büdzséd csúcskategóriás berendezésekre, akkor előfordulhat, hogy annyi ujjlenyomat lesz a konyhádban, mint egy bűnügyi helyszínen. További esztétikai hátránya lehet, hogy a rozsdamentes acél árnyalata, polírozása, nem biztos, hogy minden gépnek megegyezik, még akkor sem, ha ugyanattól a márkától származnak. Ha valaki nemcsak az ételeinél, de a konyhája megjelenésénél is a tökéletességre törekszik, ez különösen bosszantó lehet.

Mi legyen helyette? A beépíthető berendezések előnye, hogy tökéletesen illeszkednek a környezetükbe, így egységes képet nyújt a konyhád.

Gázsütő

Nem is kell említenünk, hogy a gáz áremelkedése egy jelentős faktor ebben a kérdésben, de emellett olyan füstöt bocsáthat ki, amely az egészségre is káros. Ráadásul a sütő mérete is korlátozott ezeknél a berendezéseknél.

Mi legyen helyette? Sok profi az elektromos fali sütőt választja, amivel jobban lehet kontrollálni a sütést, ráadásul így hajolgatni sem kell. A legjobb, ha 30 hüvelykes méretet választani, így biztosan lesz elég hely is benne.

Ipari méretű hűtőszekrények

Bár úgy tűnhet, praktikus egy hatalmas hűtőt venni a konyhába, amibe minden befér, az új szemléletmód ezt nem támogatja.

Mi legyen helyette? Egyre többen választják azt az utat, hogy több kisebb vagy normál hűtőt használnak, valamint további hűtőegységeket építenek be a konyhába, kisebb fagyasztót vagy épp egy italhűtőt. A koncepció előnye, hogy kevésbé vesznek el a megbontott dobozok, eltett maradékok a nagy tumultusban, így az élelmiszerpazarlás is megelőzhető.

Farmhouse mosogató

Igen, tudjuk, mi is imádjuk a nagy, mély, farmház stílusú mosogatókat, de egyszerűen a kerámia miatt nem praktikus, mivel könnyen karcolódik és foltosodik. Különösen, ha mondjuk az ember szeret öntöttvas edényben főzni.

Mi legyen helyette?

A megszokott, konyhapultba épített mosogató továbbra is a legjobb választás, mivel nincs rés, amibe belefolyhatna a nedvesség, és több munkafelületed maradhat. Ha fából készül a munkapult, akkor a beépíthető fém mosogatótálca elengedhetetlen.

Meleg fém felületek 

Hivatalosan is leáldozott a rózsaarany és a réz árnyalatoknak. A készülékgyártók az elmúlt néhány évben ezekből a színekből kínáltak gombokat, húzókat és fogantyúkat, de ahogy az ékszerek és a divat terén, itt is eljött a változás ideje.

Mi legyen helyette? Patinás sárgaréz. A sárgaréz jól passzol más felületekhez, és ha nem polírozott, akkor a karbantartásával sem kell sokat foglalkozni, és visszafogott megjelenést biztosít. 

Réz árnyalatok

A konyhai háromszög

Amióta az eszünket tudjuk, a konyhában a szent háromszög uralkodott: azaz hivatalos tervezés során úgy alakították ki a konyhákat, hogy a mosogatót, a tűzhelyet és a hűtőszekrényt egyenes vonalak kötötték össze. Ez az elképzelés azonban akkor tudott működni, amikor csak egy szakács volt a konyhában. Ma, amikor a konyha jelenti a családi és baráti összejövetelek szívét, mindenki a konyhában sürgölődik (még ha nem is annyira hasznos, amit csinál), így ezek az egyenes vonalak komoly forgalmi dugókat okozhatnak.

Mi legyen helyette? Főzési zónák. Figyeld meg a szokásaidat, hogy napi szinten hogyan dolgozol a konyhában, és ezek alapján a legpraktikusabb módon alakítsd az ezt segítő területeket.

Forrásunk volt.


Még több lakberendezés:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...