Az új víztrend a TikTokról: az egész csak ámítás?

A TikTokról indult trend mára az egész közösségi médiát meghódította, de van bármi alapja annak, hogy egészségesnek nevezik a klorofillos víz fogyasztását?

Ma már tehát számos embert láthatunk klorofilos vizet fogyasztani, amire egyfajta wellness-elixírként tekintenek. Azt állítják, hogy méregtelenítheti a vért, szebbé varázsolja az arcbőrt, sőt még a rákos megbetegedések kialakulását is képes lehet megelőzni. Nem árt viszont tudni, hogy a klorofillos víz technikailag nem is klorofillből áll – szóval akkor honnan is jön ez a nagy népszerűség?

Klorofillos víztrend a TikTokról: az egész csak ámítás?

Mi a klorofill?

A középiskolai órákról még emlékezhetünk a klorofillra. Arra az anyagra, ami a növényekben található zsírban oldódó pigment. Ez ad zöld színt a zöldségeknek, például a spenótnak és a spárgának. A növények fotoszintézishez használják, ahhoz, hogy a napfényt, a vizet és a szén-dioxidot táplálékká alakítsák.

A klorofill kémiai szerkezetének centrumában egy magnéziumion található. A magnézium kulcsfontosságú az emberi egészség szempontjából, hiszen egyebek mellett jótékony hatással van a vérnyomás szabályozására, az ideg- és izomműködésre, valamint a vércukorszint szabályozására. Magnézium nélkül tehát a növényeknek nem lenne zöld színük.

Klorofillt nyerhetünk azzal, ha zöld színű zöldségeket – brokkoli, káposzta, petrezselyem, zöldfűszer és társaik – fogyasztunk. Annak érdekében, hogy a klorofill sértetlen maradjon, ne süssük vagy főzzük túl őket, csak addig, amíg nem veszítik el élénkzöld színüket.

A túlzott hőkezelés ugyanis lebonthatja a klorofillt, és úgynevezett pheofitinné alakítja.

Miből áll valójában a klorofillos víz?

A divatos ital valójában klorofillinből készül. Ez egy vízben oldódó vegyszer, amelyet étrend-kiegészítőkben használnak, hogy könnyebben oldódjon, és jobban felszívódjon a szervezetben.

Ennek létrehozásához a klorofill feldolgozáson megy keresztül, ami közben a magnéziumiont eltávolítják és rézzel helyettesítik. A magnézium nagyon reaktív és könnyen kiszorítható, ezért nem használható étrend-kiegészítőkben vagy italokban. A réz hozzáadásával azonban a vegyület sokkal stabilabb, így jobban használható a táplálékkiegészítőkben.

Tényleg érdemes klorofillt fogyasztani?

A klorofill antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, bár nem olyan figyelemre méltó módon, mint például a C-vitamin. A bőrre gyakorolt jótékony hatását vizsgáló kutatások a helyi alkalmazásra helyezték a hangsúlyt, az orális fogyasztást nem vizsgálták. De azt is fontos megjegyezni, hogy egyetlen embereken végzett kutatás sem vizsgálta a klorofill és a rák összefüggését.

Ezek mellett persze ez a legtöbb ember számára egy biztonságos étrend-kiegészítő, de nincs rá különösebb szükségünk. A klorofillhoz jobb a zöldségek és gyümölcsök által hozzájutni, hiszen így további vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is bevihetünk a szervezetünkbe.

Fogyasszuk vagy sem?

Nem feltétlenül kell nekünk is bedőlnünk a klorofilles víz-trendnek. Nagyon kevés bizonyíték támasztja ugyanis alá azokat az állításokat, amelyek keringenek a témában. Ráadásul valójában nem is klorofillt fogyasztunk vele annak a legtermészetesebb formájában.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...