Ma már tehát számos embert láthatunk klorofilos vizet fogyasztani, amire egyfajta wellness-elixírként tekintenek. Azt állítják, hogy méregtelenítheti a vért, szebbé varázsolja az arcbőrt, sőt még a rákos megbetegedések kialakulását is képes lehet megelőzni. Nem árt viszont tudni, hogy a klorofillos víz technikailag nem is klorofillből áll – szóval akkor honnan is jön ez a nagy népszerűség?
Mi a klorofill?
A középiskolai órákról még emlékezhetünk a klorofillra. Arra az anyagra, ami a növényekben található zsírban oldódó pigment. Ez ad zöld színt a zöldségeknek, például a spenótnak és a spárgának. A növények fotoszintézishez használják, ahhoz, hogy a napfényt, a vizet és a szén-dioxidot táplálékká alakítsák.
A klorofill kémiai szerkezetének centrumában egy magnéziumion található. A magnézium kulcsfontosságú az emberi egészség szempontjából, hiszen egyebek mellett jótékony hatással van a vérnyomás szabályozására, az ideg- és izomműködésre, valamint a vércukorszint szabályozására. Magnézium nélkül tehát a növényeknek nem lenne zöld színük.
Klorofillt nyerhetünk azzal, ha zöld színű zöldségeket – brokkoli, káposzta, petrezselyem, zöldfűszer és társaik – fogyasztunk. Annak érdekében, hogy a klorofill sértetlen maradjon, ne süssük vagy főzzük túl őket, csak addig, amíg nem veszítik el élénkzöld színüket.
A túlzott hőkezelés ugyanis lebonthatja a klorofillt, és úgynevezett pheofitinné alakítja.
Miből áll valójában a klorofillos víz?
A divatos ital valójában klorofillinből készül. Ez egy vízben oldódó vegyszer, amelyet étrend-kiegészítőkben használnak, hogy könnyebben oldódjon, és jobban felszívódjon a szervezetben.
Ennek létrehozásához a klorofill feldolgozáson megy keresztül, ami közben a magnéziumiont eltávolítják és rézzel helyettesítik. A magnézium nagyon reaktív és könnyen kiszorítható, ezért nem használható étrend-kiegészítőkben vagy italokban. A réz hozzáadásával azonban a vegyület sokkal stabilabb, így jobban használható a táplálékkiegészítőkben.
Tényleg érdemes klorofillt fogyasztani?
A klorofill antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, bár nem olyan figyelemre méltó módon, mint például a C-vitamin. A bőrre gyakorolt jótékony hatását vizsgáló kutatások a helyi alkalmazásra helyezték a hangsúlyt, az orális fogyasztást nem vizsgálták. De azt is fontos megjegyezni, hogy egyetlen embereken végzett kutatás sem vizsgálta a klorofill és a rák összefüggését.
Ezek mellett persze ez a legtöbb ember számára egy biztonságos étrend-kiegészítő, de nincs rá különösebb szükségünk. A klorofillhoz jobb a zöldségek és gyümölcsök által hozzájutni, hiszen így további vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is bevihetünk a szervezetünkbe.
Fogyasszuk vagy sem?
Nem feltétlenül kell nekünk is bedőlnünk a klorofilles víz-trendnek. Nagyon kevés bizonyíték támasztja ugyanis alá azokat az állításokat, amelyek keringenek a témában. Ráadásul valójában nem is klorofillt fogyasztunk vele annak a legtermészetesebb formájában.
Még több egészség: