Nem mindennapi gyümölcs terem a 74 éves Gizella kertjében

Ha a kivire gondolunk, valószínűleg egy napfényes, meleg trópusi sziget jut eszünkbe, ahol tonnaszám nő a fákon a gyümölcs. Egy magyar hölgy, aki saját kertjében magról nevelte fel saját kivifáját, élő cáfolata ennek az elképzelésnek.

Bőséges termést hozott idén is a Jobaházán élő Losonczi Gizella lugasa. De nem akármilyen lugas ez: a fákon ugyanis szőlő, szeder vagy rózsa helyett kivi nő. A 74 éves hölgy évek óta foglalkozik biogazdálkodással, különböző házi termékeket készít otthonában. És mi vitte rá, hogy saját kertjében kivit ültessen és termesszen? Nos, ennek egészen érdekes története van.

Bőségesen terem a kivi egy 74 éves magyar hölgy kertjében

Egy kertész kíváncsisága

Gizella 1999-ben kezdett biogazdálkodásba a Győr-Moson-Sopron megyei Jobaházán. Különböző növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket termeszt, amelyeket aztán saját maga fel is dolgoz.

Lekvárt főz, aszalványokat készít, teák és szörpök is kikerülnek a konyhájából. És ha mindez még nem lenne elég lenyűgöző, Gizellának saját kivilugasa is van.

De hogy kerül egy mosoni kertbe az egzotikus kivifa? Nos, Gizellát a kíváncsiság vitte rá a kísérletre:

Miközben ettem a kivit, arra gondoltam, még soha nem láttam a kivinövényt, vajon milyen lehet? Fogtam, virágcserépbe tettem a magját, és kikelt

- mesélte a hölgy a Kisalföld nevű portálnak.

Rendszeresen bőséges a termés

Próbálkozását meglepő siker koronázta: Gizella elmondása szerint a 14 évvel ezelőtt ültetett fa akár egy mázsa kivit is terem, ha jók az időjárási viszonyok. Persze nincs mindig szerencséje, a nagy hidegek komoly károkat okozhatnak a növényben.

2018-ban például a lugas nagy része elfagyott, ezért sok ágat muszáj volt levágni. Csodák csodájára azonban a fa nem pusztult el, hanem „ezernyi” új ággal ajándékozta meg Gizellát.

A termés nem mindig állandó: „Van, amikor csak néhány szem van rajta, de akár egy mázsát is teremhet egy tő. A szüret ideje november elején van, a termés mennyisége tövenként és évenként változhat” – mondta Gizella.

És hogyan lehetséges, hogy a zordabb magyar időjárást ilyen jól viseli a lugas? Nos, annak ellenére, hogy trópusi növényként gondolunk rá, a kivi igazából jobban kedveli a félárnyékot és a nagyobb mennyiségű öntözést, nedvességet. Gizella tapasztalatai szerint ilyen körülmények között igazán bőséges a lugas termése.

Forrásunk volt.


Hírek és érdekességek a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...