Halálos is lehet a sokak által kedvelt ketogén diéta

Schobert Norbi is gyakran ajánlotta ezt a diétát a fogyni vágyóknak. Egy új kutatás azonban most azt állapította meg, hogy igen kártékony lehet ez a módszer.

A ketogén diéta pár évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a hazai divatdiéta spektrumán. Ezt az étrendet eredetileg epilepsziás gyerekek számára fejlesztették ki a múlt században, alapja a rendkívül alacsony szénhidráttartalom. Epilepsziás betegek esetében a szénhidrátmegvonás következtében keletkező ketontestek görcsgátló hatásúak, így a gyógyszeres kezelést megelőzően, majd annak kiegészítéseként alkalmazták a ketogén étrendet.

Egy friss kutatás szerint életveszélyes lehet ez a közkedvelt diéta

ketogén diéta nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy extrém alacsony mennyiségű szénhidrátot szabad csak bevinni a szervezetbe, ami ketózisba kényszeríti a szervezetet, felpörög az anyagcsere, és könnyebb fogyni. 

Egy új kutatás szerint azonban az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú, keto diéta összefüggésbe hozható a magas koleszterinszinttel.

A friss tanulmány eredményei alapján úgy tűnik, hogy a keto diéta megkétszerezheti a szív- és érrendszeri betegségek (szívroham vagy stroke) kialakulásának kockázatát – írja a CNN oldala.

Az elvégzett vizsgálatok és a szakirodalom alapján egyre világosabban látszik, hogy több kárt okoz a ketogén diéta, mint amennyire hasznos. A megemelt LDL-koleszterinszintet ugyanis nem szabad alacsony szénhidráttartalmú diétával kombinálni. Mellékhatásként ugyanis szív- és érrendszeri megbetegedések alakulhatnak ki.

Forrásunk volt.


Még több a érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...