Csodás ketchup: tudtad, hogy régen gyógyszerként használták?

Ma már csak lazán odanyomjuk a sült krumpli mellé vagy a hot dogunkra, ám régen a ketchupot ennél sokoldalúbban használták – például gyógyászati célokra.

Mind a mai napig homályos, hogy a ketchup pontosan honnan is származik, hiszen nem könnyű lekövetni az eredetét, illetve történetét. De az élelmiszer-szakértők és a tudósok abban egyetértenek, hogy az első ehhez köthető receptek Kínából származnak, ahol Ge-tchupként vagy Koe-cheupként emlegették. Ezek a verziók még halbelsőségekből és szójababból készültek, sósak voltak és csípős aromával rendelkeztek. Az évek múlásával egyre több csavart tetek a receptbe: akadtak állott sörrel és szardellával operáló változatok is.

Csodás ketchup: tudtad, hogy régen gyógyszerként használták?

Később a ketchup receptje sok változáson ment keresztül, különösen azután, hogy tengerészeknek köszönhetően eljutott Angliába. 1812-re pedig megszületett az első ismert paradicsomos ketchup recept, ami James Mease-nek köszönhető, aki tudósként és kertészként tevékenykedett.

Az 1830-as évektől aztán a paradicsomketchupot gyógyszerként kezdték el árulni.

A feljegyzések szerint az anyagok olyan betegségekre ajánlották, mint a hasmenés, a különböző emésztési zavarok és a sárgaság. Az ötlet eredetileg Dr. John Cook Bennett amerikai orvostól származik, aki idővel „paradicsomtablettaként” kezdte értékesíteni a receptet. Természetesen nem kellett sok ahhoz, hogy mások is a piacra dobják a saját változatukat a gyógyszerből, ami egyenesen paradicsompirula-háborúhoz vezetett az időszakban. Mivel egyre többen törtek be a piacra, egyre több lett a csaló is, így végül az 1850-es években be is fellegzett az iparágnak.

Néhány évtizeddel később, 1876-ban lépett színre Henry Heinz, az amerikai vállalkozó.

Ő volt az, aki megalkotta azt a ketchupot, amit ma is ismerünk: ebben érett paradicsomok, desztillált ecet, barna cukor, só és különféle fűszerek kaptak helyet.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...