Ezek a legegészségesebb kenyérfélék

Talán nem meglepő, hogy a legegészségesebb kenyérfélék a teljes kiőrlésűek, ezt mindenki tudja – de ezután azért megáll a tudomány. Vajon mi az a négy kenyérfajta, amit a legnyugodtabb szívvel fogyaszthatunk?

A kenyérnek sokáig nagyon rossz volt a híre, és egészségtelennek bélyegezték – pedig valójában nincs vele semmi probléma, ha a megfelelő fajtát fogyasztjuk. Nemcsak a kalóriatartalmat érdemes ugyanis nézni (hiszen a fehér kenyérnek sokszor még alacsonyabb is a kalóriatartalma, mint az egészséges változatoknak), hanem azt, hogy melyik fajtában mennyi tápanyag van, ebben pedig bőven lehet különbség közöttük.

Ezek a legegészségesebb kenyérfélék

Bármilyen kenyér része lehet az egészséges táplálkozásnak, de vannak olyan kenyérfajták, amelyek több tápanyagot kínálnak, mint mások. Az alábbi kenyérfajták a legjobbak, ha egészségesen szeretnél élni.

Teljes kiőrlésű kenyér

Ez az alap, az alfa és ómega, a legjobb választás, ha szeretnél egészséges kenyérfajtát beépíteni az étrendedbe. A finomított lisztből készült kenyérhez képest ez abban más, hogy a gabona számos részét tartalmazza, amelyekben több a tápanyag és a vitamin, mint a gabonaszemben csupaszon. Így megmarad a korpa és a csíra, amelyben B-vitaminok, E-vitamin, kálium, folsav, vas és magnézium is található.

A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalommal is rendelkeznek, ami elősegítheti az emésztőrendszer egészségét, a vércukorszint állandó szinten tartását és a testsúly szabályozását.

Rozskenyér

A rozs egy olyan gabonafajta, amely hasonlít a búzára, de jellemzően sötétebb és sűrűbb. Az ebből készült kenyér ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, mint a teljes kiőrlésű kenyér, például rostokat, B-vitamint, vast és folsavat. A rozs magas rosttartalma segíthet a vércukorszint szabályozásában és a szervezet inzulinválaszának csökkentésében. Ezen kívül hosszabb ideig eltelíthet, ami segíthet a súlyszabályozásban, ha éppen ez a célod.

Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

A csíráztatott gabonákhoz hasonlóan a teljes kiőrlésű kovászos kenyér valamivel magasabb tápanyagtartalmú, mint a teljes kiőrlésű kenyér, de könnyebben emészthető. A kovászos kenyeret fermentációnak nevezett eljárással készítik, amely élesztő és baktériumok felhasználásával keleszti fel a kenyeret. A fermentáció csökkenti a tápanyagokhoz kötődő fitátok számát, és rontja azok felszívódását. Kevesebb fitáttal a szervezet jobban fel tudja venni a kovászos kenyérben található tápanyagokat. A kovászos kenyér glikémiás indexe is alacsonyabb, mint más kenyérfajtáké. Ez azt jelenti, hogy a kovászos kenyér kisebb valószínűséggel okoz nagy vércukorszint-ugrást, mint más kenyérfajták, például a fehér kenyér.

Forrásunk volt.


Még több információ a gluténról:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...