Öreg élesztő Bizony, az élesztőnek is van lejárati dátuma: ez mondjuk a friss kocka esetében egyértelműbb, a por viszont okozhat meglepetéseket. A friss élesztőt mindig tároljuk hűtőben, lehetőleg légmentesen, és a nedvességtől is óvjuk. A száraz verzió esetében pedig mindig hagyatkozzunk a csomagoláson található dátumra.
Kevés élesztő Amennyiben megbizonyosodtunk róla, hogy még használható az élesztőnk, koncentráljunk annak mennyiségére. Mindig a recept által írt számokkal dolgozzunk, ha pedig mégis eltérünk a leírástól, legyünk körültekintőek: a száraz-friss helyettesítés, a recept kicsinyítése vagy duplázása mind okozhat keletlenséget és más galibákat.
Túl forró tej/víz Az élesztőnk egy élő lény, ezért tényleg kesztyűs kézzel kell bánnunk vele. No, jó kesztyűre azért nem lesz szükség, de a felfuttatásnál mindenképpen legyünk óvatosak: a túl forró folyadék ugyanis képes megölni a gombát. Ez pedig egészen biztosan lapos tésztához vezet majd.
Érintkezés a sóval További dolgoktól is meg kell védenünk az élesztőnket: például a sótól, ami szintén képes likvidálni a gombát. Mivel az édes kelt tésztákba is kerül só (és nem opcionálisan!), ezeknél is figyeljünk oda arra, hogy mindig keverjük el alaposan a liszttel, és csak utána adjuk a felfuttatott élesztőt a tálhoz.
Huzatos kelesztőhely Az utolsó nagy hibát akkor követhetjük el, ha a már kész tésztánkat nem megfelelő helyre tesszük kelni. Kerüljük a huzatos, hideg helyeket, és gondoskodjunk a megfelelő és stabil hőről (takarjuk be takaróval vagy tegyük a fűtőtest mellé) a kelesztés teljes menete alatt.