Ezért ne használd a sütőt gyorsított kelesztésre

Felgyorsult világunkban mindenki azt szeretné, ha a munkafolyamatokat, a feladatokat is hasonló módon fel lehetne turbózni. Persze nem minden esetben áldásos ez: például a kelesztés kifejezetten nem viseli jól, ha babrálunk vele.

Amikor kalácsot, kenyeret vagy fahéjas csigát sütünk, a folyamat legnehezebb része bizony a várakozás. Várakozás az első, majd a második megkelésre, a tészta megduplázódására, összességében a kelesztés csodáinak végbemenetelére. És ez nem is csak azért olyan őrjítő, mert annyival később haraphatunk bele a kedvenc kelt tésztánkba, hanem tényleg passzív idő ez, úgy érezhetjük, hogy az irányításunkon kívül esnek a folyamatok. És ilyenkor támadhatnak olyan gondolataink, mint például a kelesztés sütővel való felgyorsítása. Azonban a nagyobb meleg általában nem jelent nagyobb sikert – nézzük, miért!

Ezért ne használd a sütőt gyorsított kelesztésre

Extremitások között

Csakúgy, mint a hideg környezet, a túlzottan felfűtött sem tesz sok jót a kelt tésztákkal. Ha a konyhánkban például az átlagosnál hűvösebb az idő, észrevehetjük, hogy lassabban növekszik a tésztagombócunk, sőt, egyes esetekben egyáltalán nem is kel majd meg. Ilyen esetekben hajlamosak lehetünk extrém módszerekhez, például a sütős kelesztéshez nyúlni. De miért ne tegyünk így soha?

Egyszerű bagel

Tele van vele az internet, istenítik és csodálják, de mégis mit tudhat egy lyukas zsemle? A bagel, a tésztáját tekintve, nem extra. Ami igazán egyedivé teszi az az, hogy a meggyúrt, ...

Ragyogó vajas kiflik

Este összedobod, másnap reggel kisütöd, és már készen is van a vajtól illatozó, friss, ropogós kifli. Nem nagy meló összedobni, csupán várni kell egy kicsit, de abszolút megéri.

Színházi sajtos perec

Sajtos, foszlós, és könnyen elkészíthető nosztalgikus perecet hoztunk nektek. Légiesen puha, túlsajtozott és falni való. Pontosan olyan, mint amit gyerekkorukban a színházi büfében ...

Gondoljunk az élesztőre

Már a felfuttatásnál is megmutatkozik: az élesztő bizony egy nagyon kényes primadonna. Óvatosan becélzott hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy feléledjen, és kifejtse felfújó hatását.

Ez a hőmérséklet nagyjából 27-32℃ között helyezkedik el – ami egy meglepően szűk skála.

A legegyszerűbben egy meleg takarós bebugyolálással biztosíthatjuk ezt a kellemes környezetet a tésztánknak, és jobb, ha nem is térünk el ettől a módszertől, nem választunk alternatív utakat.

Például vegyük a sütőt. Elsőre kiváló ötletnek tűnhet a lehető legalacsonyabb hőfokra kapcsolt sütő mellé tenni a kelt tésztát, neadjisten közvetlenül a belsejébe. De gondoljunk csak bele: az átlagos elektromos sütők minimálisan beállítható hőfoka valahol 40-50℃ környékén helyezkedik el, ami máris túl sok az élesztőnek.

A túl gyors kelesztés jelei

Pontosabban a baj az egésszel az, hogy a 40-50℃ még épp nem öli meg az élesztőt, így sokszor nem is fogjuk látni a kísérletünk teljes kudarcát. Ez a megemelkedett hőmérséklet arra lesz elég, hogy elég rendesen felgyorsítsa az élesztő által elindított folyamatokat.

Tehát megkapjuk a kívánt kelt tésztánkat – ráadásul sokkal gyorsabban, mint a sütő segítsége nélkül – az azonban mégsem fog teljesen ugyanúgy viselkedni, mint egy hagyományos módon megkelesztett gombóc.

A túl gyors megkelés jelei a következők lehetnek:

  • gyengébb gluténszerkezet: mivel technikailag túl gyorsan „felfújtuk” a tésztánkat, mint egy lufit, annak belső szerkezete, a levegőt megtartó gluténszálak jóval gyengébbek lesznek – ez rücskös felületűvé teheti a tésztát, miután kisütöttük
  • jóval aktívabb élesztő: a tésztánk a későbbiekben is sokkal aktívabb marad majd, például a második kelesztésnél, ami ahhoz vezethet, hogy például a péksüteményeink túlzottan összenőnek majd, a kenyerünk pedig kifolyik a formájából, lemászik a tepsijéről
  • laposabb kisült péktermék: a túlságosan megkelesztett tészta a sütőbe kerülve először hirtelen megugrik, megnövekszik, azonban utána (a gyengébb gluténszerkezet miatt is) szinte mintha kipukkadna – a kisült végeredmény jóval laposabb lesz, sőt, egyes esetekben akár gumissá is válhat a belseje

Sütőtökbucik

Most megmutatjuk, hogyan készítsetek csodaszép, sütőtök formájú és ízű zsemlét. Ez az élénk színű és látványos péksüti tökéletes őszre vagy halloweenra. Annyira könnyű, ...

Szilvalekváros bukta a Hawelkából

Bécs egyik legrégebbi, de minden bizonnyal legautentikusabb kávézója a Hawelka. Már régen nem jártam arra, de a két szuper sütijüket nem lehet elfeledni. Minap, amikor említésre került ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tanácsok várnak rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...