Fogadd meg tippjeinket, és a nyári melegben is tökeletes lesz a süteménytésztád

A sütés sokak számára nehéz terep, mert egy meghódíthatatlan tudománynak tűnik, pedig némi logikával megérthetjük és összebarátkozhatunk a hőmérséklet és a pihentetés hosszának kettős kémiájával.

Most, hogy hirtelen beállt a sokak által várt nyár, észrevehetjük, hogy megváltozik a tészták természete. Ez a kelesztés hőmérsékletével van összefüggésben. Előfordult már, hogy úgy éreztük, hogy egy jól bevált recept ellenünk fordult és nem engedelmeskedik? Lehet, hogy épp hirtelen hűvösre fordult az idő vagy pont fordítva. Többek között az évszakok váltakozása is befolyásolja a tésztát és a kelesztés hőmérsékletét, mivel a háztartások többségében nincs folyamatosan szinten tartva a hőmérséklet.

A sütés nem a sütőben kezdődik – miért fontos a pihentetés és a hőmérséklet?

Ez is rávilágít arra, hogy két tényezőre kell fókuszálnunk: az időre és a hőmérsékletre. Nézzük meg, milyen hatással van ez a két dolog a háztartásban leggyakoribb süteményeire.

Kelt tészták, kenyerek – a lassú fermentáció jobb ízt biztosít és egészségesebb is

Az évszakok és a hőmérséklet hirtelen váltakozása már az imént szóba került. A hirtelen beállt hideg vagy meleg idő még a legedzettebb házi pékeket is kétségbe ejtheti: én három éve kovászolok, de az évszakfordulóknál sokan ventilálnak a virtuális térben, mondván, hogy „már megint megkergült a kovász”.

Az átlagos szobahőmérséklet 20-21 fok körül van, de persze ez háztartásról háztartásra változik, főleg évszaktól függően. Lehet ez magasabb és alacsonyabb is.

A melegebb hónapokban a konyhánk és a benne tárolt hozzávalók is felmelegszenek. Ez begyorsítja a kelesztési folyamatokat, így tartsuk szemmel a tésztát, biztos, hamarabb elkészül majd.

A hidegebb hónapokban ezzel ellentétben lelassulnak a folyamatok, szóval több idővel kell számolnunk. Ez éppúgy igaz élesztős és vadkovászos tésztákra egyaránt, mivel mindkettő nagyon idő- és hőigényes.

Hosszabb kelesztés, jobb íz és textúra – ez a pizzatésztára is igaz. (Fotó: Unsplash)

Ha még nincs, érdemes beszereznünk egy hőmérőt a konyhába. Ha tudjuk, hány fok van éppen, akkor sokkal jobban megértjük a folyamatokat is és nem fogunk meglepődni, ha kicsit másképp viselkedik az adott tészta.

A pihentetés hossza azért is fontos, mert sokszor erőteljesebb, mélyebb ízeket érhetünk el. Egy kovászos kenyérnél persze a hozzávalók és a pihentetés hossza mellett maga a megetetett kovász is beleszól a végleges ízbe.

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Kenyereknél az ideális hőmérséklet (és ez által a legtöbb receptbe is ezt gondoljuk bele) a kelesztésre 21-24 fok körül van. Hűtős kelesztéssel persze lassítható a fermentáció és kitolható a folyamat vége, de akkor a kovászt/élesztőt is ennek fényében kell adagolnunk.

A hosszabb kelesztés élettani szempontból is kedvezőbb, mivel az elnyújtott fermentáció során a glutén úgymond előemésztődik, szóval kevésbé terheli majd meg szervezetünket.

Ez csak egy szempont a sok közül, nálam az egészségügyi szempont mellett éppoly fontos, hogy az íze is finomabb egy lassú kelesztésű tésztának.

A szobahőmérséklet mellett még a liszt és a víz hőmérséklete is befolyásoló tényező lehet. Egyes receptek erre külön kitérnek. Sokan mérik az alapanyagok hőmérsékletét, mert akár ezzel is lehet játszani egy kenyérnél.

Pitetészta, kekszek

De nem csak kenyeret és kelt tésztákat sütünk, érdemes szót ejtenünk a pitetésztákról és a kekszekről is. Ezek a tészták nem véletlenül készülnek hideg vaj (és akár jeges víz) hozzáadásával.

A keksztészta hűtőért kiállt. (Fotó: Unsplash)

Ha nem hűtőzzük őket, akkor a vaj megolvad, ergo zsíros, szétfolyt kekszek és pitealapok kerülnek ki a sütőből. A hűtőzés megdermeszti a vajat és ropogós állagot biztosít.

A hűtőztetés fontos lépés, ne hagyjuk ki, minimum 30 percet érdemes rászánni, de az alapanyagoktól függően például egy keksztészta akár egy hetet is kibír a hűtőben.

A pihentetés és hűtőzés nemcsak jobb textúrát, de elmélyült ízeket is biztosít, ráadásul a lehűlt vaj miatt kevésbé is fog terülni a kekszünk, szóval szebb lesz.

Mivel a dermedt vajas tésztával nehéz bánni, ha kekszet készítünk, érdemes kiadagolni a kis tésztagombócokat legalább egy tányérra, hogy aztán a hűtőből kivéve rögtön a tepsire, majd a sütőbe tudjuk helyezni őket.

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha szeretsz sütni, olvasd el ezeket a cikkeket is:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...