Ha így készíted a kelbimbót, még a finnyások is imádni fogják

Vannak azok a zöldségek, amelyek a tipikus „nemszeretem” ételek alapját adják, ezek közül pedig valószínűleg a kelbimbó viszi a prímet. Ha mégis szeretnénk neki egy esélyt adni, tegyük az alábbi módszerek bevetésével. Ígérem, finom lesz!

Kevés olyan emberrel találkoztam eddig, aki kitörő lelkesedéssel mesélte volna nekem, hogy milyen finom kelbimbós ételt kóstolt nemrég. A miniatűr „káposztafejek” gyakran már gyermekkortól könyökből elutasításra kerülnek: nem akarjuk őket megkóstolni semmilyen formában, mert egyszer negatív élményünk volt velük. Pedig éppen ebben rejlik a probléma megfejtése: ugyanis a kelbimbó bizonyos elkészítésekkel finom, míg másokkal egyáltalán nem az. Most fókuszáljunk a pozitívra: szeressük meg újra a kelbimbót!

Ha így készíted a kelbimbót, még a finnyások is imádni fogják

Hogyan ne készítsük?

A legtöbb recept, amivel találkozhatunk, megfőzi, párolja vagy csőben süti a kelbimbót. Sajnos éppen ezekkel az elkészítési módokkal kapunk kellemetlen ízű, orrfacsaró illatú és túl puha állagú zöldséget.

Ez pedig a zöldség teljes elutasításához vezet, ezért inkább mellőzzük a fenti módszereket.

Intenzív pirítás

A káposztaféléknek, így a kelbimbónak is fantasztikus ízt ad az intenzív hő: enyhén kesernyés, mégis valahol édes, karamellizált profilt kap ilyenkor a zöldség, ami épp azt az oldalát hozza elő, amit kevesen ismernek.

Vágjuk félbe a labdacsokat, hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd szórjuk bele a kelbimbót, és pirítsuk magas lángon, néha kevergetve.

Engedjük, hogy aranybarna, alaposan pirult legyen a zöldség külseje, majd vegyük lejjebb a lángot, és pároljuk röviden, kevés folyadék (alaplé, balzsamecet) hozzáöntésével. Sózzuk, borsozzuk, és élvezzük köretként vagy salátában.

Sütőben sütés

Ugyanezt a pirultságot elérhetjük kevergetés és odafigyelés nélkül, ha forró sütőbe toljuk a kelbimbót. Masszírozzuk át olajjal, sóval és borssal, majd rendezzük úgy, hogy mindegyiknek a vágott fele nézzen lefelé, teljes kontaktban legyen a forró fémmel.

Süssük 200-220 fokon nagyjából 20 percig, vagy amíg minden szem puha lesz, és alaposan megpirul. Ha pedig esetleg mégis csőben sült zöldséget szeretnénk, adjunk valamennyi ízt a kelbimbónak, és a serpenyős vagy sütős módszerrel pirítsuk elő. Ne főzzük meg teljesen, csak karamellizáljuk oda alaposan.

Villámgyors morzsás kelbimbó

Minden évben várjuk, hogy eljöjjön a kelbimbó szezonja. Az emberek eléggé elzárkóznak tőle, pedig igazán sokoldalú és ízletes zöldség  Készíthetünk belőle rakott fogásokat, ...

Savanyítás

Utoljára egy izgalmas módszer maradt: a savanyítás technikájának több zöldséget is alávethetünk, a kelbimbó talán mégsem az első helyek egyikét foglalja el ebben a listában. Pedig köretekben, salátákban fantasztikusan mutathat az így elkészített zöldség.

Vágjuk negyedekre a kelbimbót, majd készítsünk hozzá felöntőlevet.

Forraljunk fel ecetet és vizet 1:1 arányban, ízesítsük sóval, borssal, kevés cukorral, majd öntsük nyakon az előkészített zöldséget, és hagyjuk állni nagyjából 10 percig.

A végeredmény akkor jó, ha enyhén harsogós, nem teljesen puha, ízben pedig épp kellemesen fanyar. Tegyük salátába, sült húsok mellé, de olyan klasszikus egytálakkal is szerepelhet, mint a pörkölt.

Sült kelbimbó saláta

Kedvenc boltomnak van egy csodás csemegerészlege. Kész kajákat, hideg és meleg salátákat, felvágottakat árulnak. Mivel a bolt a környék bio-vegán-fair-trade hippijeinek egyik nagy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai technika, amivel istenit főzhetsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...