<strong>Támogatja az emésztést</strong><br><br>A kefir az egyik legtöbb probiutokom tartalmazó élelmiszer, amit megvehetsz a boltokban. Körülbelül 12 aktív probiotikus törzset és rengeteg különböző mikroorganizmust tartalmaz. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek támogatják az emésztést, segítenek az egészséges bélflóra kialakításában és enyhítik a krónikus székrekedés tüneteit.
<strong>Antibakteriális hatása van </strong><br><br>A kefirben található egyes probiotikumok védelmet nyújtanak a fertőzések ellen. A lactobacillus kefiri például kizárólag a fermentált tejtermékekben található meg. Ez a probiotikum képes meggátolni különböző káros baktériumok, köztük a szalmonella, a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori és a kólibaktériumok terjedését.
<strong>Erősíti a csontokat</strong><br><br>A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzése érdekében. A kefir magas kalcium tartalma mellett kiváló K2-vitamin forrás is. Ez a vitamin központi szerepet játszik csontképződésben, hiánya vérzékenységet és csontritkulást okozhat.
<strong>Laktózérzékenyek is fogyaszthatják </strong><br><br>Sok felnőtt küzd laktózérzékenységgel, ami lényegében azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben található tejcukrot. A kefírről azonban nekik sem kell lemondaniuk, mivel a fermentációnak köszönhetően ez a tejtermék nagyon kevés laktózt tartalmaz. Persze a laktózérzékenyeknek érdemes először kis mennyiségben kipróbálnia a kefírt. Ha pedig valaki egyáltalán nem tolerálja a tejcukrot, kefírgombával néhány egyszerű összetevőből <a href="https://www.nosalty.hu/recept/vizkefir-avagy-kristalygombas-limonade">vízkefirt</a> is készíthetünk.
<strong>Segíthet az allergiás tüneteken </strong><br><br>Az allergiás tüneteket bizonyos élelmiszerekkel vagy anyagokkal szembeni gyulladásos reakciók okozzák. Az érzékenyebb immunrendszerrel rendelkező emberek hajlamosabbak az allergiára, amiből aztán allergiás asztma is kialakulhat. Állatokon végzett <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002914/">kísérletek</a> során kimutatták, hogy a kefír képes meggátolni az allergiával és asztmával kapcsolatos gyulladásos reakciókat.