Reggel egy forró tejeskávé ébredéshez, egy délelőtt a szintentartáshoz, egy délután meg a kajakóma semlegesítéséhez. Barátokkal találkozunk? Igyunk egy kávét! Itt a kánikula? Frissítsük magunkat fel egy jeges kávés itallal! Borús az idő - csakis egy meleg tejeskávéval lehet átvészelni a szürke délutánt. Ismerős helyzetek?
Ha valaki igazán szereti a kávét, akkor mindig talál valami okot arra, hogy épp miért is kell innia kedvelt italából. Önmagában napi 2-3 presszónyi kávé alapvetően bele is férhet az étrendünkbe - ha azonban fogyni szeretnénk, akkor nem mindegy, hogy ezt a presszókávét mivel egészítjük még ki - avagy hogy szeretjük igazán kávés italunkat.
A kávé
Jó hír, hogy magának a kávénak nincs se érdemi energia-, se szénhidráttartalma - úgyhogy eddig pipa.
A tej
Hazánkban talán az egyik legjellemzőbb kávézási forma: nagy bögre tejeskávé reggel (gyakran éhgyomorra), aztán valószínűleg még lecsúszik még egy-két ilyen ital napközben is.
A bögre tejeskávéval kapcsolatban azt érdemes figyelembe vennünk, hogy akár édesítjük a kávénkat, akár nem, a tejeskávé cukor nélkül is megemeli az inzulinszintünket, ami a reggeli órákban, éhgyomorra nem annyira jó döntés, hiszen erre a reggeli órákban kevésbé inzulinérzékeny szervezetünk nem tud a megfelelő hatékonysággal reagálni.
1 dl tej ~5 g szénhidrátot tartalmaz, kalóriatartalma zsírtartalmának függvénye: minél magasabb a zsírtartalma, annál nagyobb az energiatartalma is: 1 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej 18 kcal-lal alacsonyabb energiatartalmú, mint a 3,6%-os. Ez lehet, hogy elsőre nem tűnik soknak, de ha napi 2-3 tejeskávét iszunk, heti hét nap, akkor összeadódnak ezek a mennyiségek.
Egy kis matek: ha pl. tejeskávénkat 2 dl 3,6%-os tej helyett 1 dl 1,5%-os tejjel fogyasztjuk, akkor egy adagnál megspórolunk 36 kcal-t, ha napi két tejeskávéval számolunk, akkor már 70+ kcal-t, azaz heti szinten ~500 kcal-t.
Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van mégis a nagyobb mennyiségű italra, akkor eresszük hosszabbra a kávénkat, hiszen azzal csak a víztartalmát növeljük, plusz kalóriákat, plusz szénhidrátot nem jelent.
Az édesítés
Ha üresen isszuk a kávénkat, akkor ezzel a tétellel nem kell foglalkozni. Ha azonban nem bírod keserűen, viszont fogyni szeretnél vagy szénhidrátanyagcser-zavarral élsz, akkor cukrot (se fehéret, se barnát) lehetőleg ne használj édesítésre és mézet sem ajánlott, hiszen energia- és szénhidráttartalma annak is jelentős. Ilyenkor elsősorban az energiamentes édesítőszerek jöhetnek szóba, mint pl. az eritrit, a stevia vagy a hagyományos tablettás, ill. folyékony édesítőszerek. Itt érdemes többféle terméket kipróbálni, és megtalálni, hogy melyik az, ami számodra a legelfogadhatóbb. Itt is egy kis matek: ha mondjuk két kiskanálnyi cukrot tettél eddig a kávédba, akkor ha ezt elhagyod/édesítőszerre cseréled, akkor egy adagnál megspórolhatsz 32 kcal-t és 8 g gyorsan felszívódó szénhidrátot - ami egy kávé esetén is figyelemre méltó, de napi 2-3-nál már kifejezetten jelentős különbség.
Összességében tehát, ha lecseréled a tejet és csökkented a mennyiségét, és a cukrot is elhagyod a kávédból, akkor egy adag tejeskávénál már közel 70 kcal-t, és 13 g gyorsan felszívódó szénhidrátot spórolsz meg. Napi két bögre tejeskávénál pedig ennek a dupláját - ami a kalóriasakkozásánál nagyon jól fog jönni.
Az extrák
Néha úgy érzem, hogy az itthon is népszerű amerikai típusú kávézókban egy sima kis/közepes capuccinot kérni szinte már "snassz", az a minimum, hogy legalább egy-kétféle extrát kérünk még hozzá. Én szerencsére valóban nem szeretek semmi extra ízt a kávémban, úgyhogy ebben elég következetes tudok lenni, de gondolom sokaknak könnyű elcsábulnia a csokis vagy karamellás öntetre, gyümölcsös szirupokra, tejszínhabra vagy ilyen-olyan szórásokra. Ráadásul hideg vagy meleg italunkat gyönyörűen tálalják, hogy még a legeltökéltebbek is találhassanak legalább egy okot arra, hogy aznap miért érdemlik meg ezt a kényeztetést.
Az extrákkal felturbózott kávés italok sajnos annyi extra kalóriát jelentenek (egyéb, értékes tápanyagtartalom nélkül), hogy nem igazán javasoltak a testtömeg-csökkentő étrendben. Ha mégis ezeket szereted, akkor fogyasztásuk legyen alkalmi, és inkább desszertként, mint italként érdemes értékelni őket.
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: