Meglepő okból romlik világszerte a kávé íze

Már eddig is olvashattunk róla, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja kedvenc reggeli italunkat. Az eltűnő kávéfajták problémája mellett azonban felütötte a fejét egy új, aggasztó lehetőség is: a minőségi romlás.

Sajnos a globális felmelegedés egyre több helyen érezteti hatását: például a reggeli kávénk is megszenvedheti a folyamatot. Az egyre csökkenő mennyiség és a fajták eltűnése szomorú módon már nem újdonság, most pedig egy újabb, nem várt fejlemény rondíthat bele a csészénkbe. A klímakatasztrófa ugyanis a maradék kávé minőségbeli romlását is elhozza majd.

Meglepő okból romlik világszerte a kávé íze

Keserű szájíz

Eddigi kutatásokból már kiderült, hogy a kávécserje veszélyeztetett növény, ha a globális felmelegedés jön szóba. A kávéfajták 60%-a a kihalás szélére fog kerülni az elkövetkezendő időszakban, ugyanis olyan területeken teremnek, amelyek erősebben fogják érezni a klímaváltozás hatásait.

Most további rossz hír érkezett: ugyan lesznek ellenállóbb kávéfajták, ezek íze azonban érezhetően romlani fog.

Elsősorban a kávébabok eddig megszokott íze, aromája változik majd. Ezek a tulajdonságok ugyanis reagálnak a környezeti hatásokra is, velük együtt változnak.

Mit kíván a kávé?

Ahhoz, hogy rájöjjenek a változás pontos okára, a Tufts- és a Montana Állami Egyetem szakértői megnézték egy kutatás keretében, hogy a kávécserjének mire van szüksége leginkább az egészséges növekedéshez.

A termékeny talaj mellett nagy hangsúly kerül a megfelelő csapadékmennyiségre, aminek nemcsak bőségesnek, de egyenletesnek is kell lennie. Emellett további lételem a hőmérséklet: a növények 15 és 24 ℃ között érzik igazán jól magukat.

És hol lehetséges ezeket a körülményeket mind egyesíteni? Nos, elsősorban 900 méter feletti, trópusi területeken. A tengerszint feletti magasság a fentiek biztosítása miatt létfontosságú, nem mellesleg itt mindig van elég napfény is.

Ezek a felsorolt körülmények azonban mind megváltozhatnak, ha nagyobb fokozatba kapcsol a globális felmelegedés. Ugyan némi alkalmazkodással megoldást találhatnak a termelők a problémákra, ez mindenképpen komoly átalakításokkal fog járni.

Forrásunk volt.


Ez is a nagyvilágban történt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...