Olajban sül a katalán croissant, amit a karantén és a szerelem szült

Az olaszok és a franciák is bámulatosan jó sütiket készítenek, de ki mondta, hogy Spanyolországban csak churrost vagy turrónt lehet kapni?

Vannak a széles körben elterjedt sztereotip ételek, fogások és sütemények, melyekkel egész régiókat, városokat, országokat azonosítunk. Ha azt mondják Sacher, rávágjuk, hogy Bécs, ha pastel de nata, akkor Lisszabon (Belén). Mégis, sokszor a kevésbé ismert finomságoktól ájulunk el igazán. Azok hozzák a „wow” érzést, az ismeretlenre való rácsodálkozást. Nekünk is volt most egy ilyen felismerésünk, mégpedig egy katalán sütemény, a xuixo kapcsán.

Olajban sül a katalán croissant, amit a karantén és a szerelem szült

Ibéria édes csodái

A churrost már jól ismerjük, volt szerencsénk Madridban is megkóstolni az 1892 óta működő Chocolateria San Ginésben: a bő olajban kisütött íves tésztacsövecskéket fahéjas cukorral hintik és folyós, forró csokoládéba mártogathatjuk. Egy félórás sort kell kiállni, hogy hozzájussunk a churroshoz, az asztal lecsapása még ennél is nehezebb. Viszont az édességet Spanyolország-szerte árulják és az igazat megvallva, ettünk már a San Ginésnél kifinomultabb darabokat is. A hagyomány viszont hagyomány, több mint 100 éve sül náluk a „spanyol fánknak” is hívott édesség.

Apropó, itthon többnyire eltűnt már, holott régen nagy fesztiválkedvenc volt, nem múlt el nélküle Sziget sem. Két biztos pontról mindig tudtunk: a kövön sült hot-dogról és az édes fahéjillatú churrosról.

Kedvelt desszert a turrón is, ami ismerős lehet a mi törökmézünk után, de annál azért komplexebb, hiszen olajos magvak is tarkítják. Fehér nugátnak is hívják, és a Mediterráneumban többféle verzióját tudják magukénak az országok, mégis a jijonai a legismertebb, erre a legbüszkébbek.

Karantén+szerelem=isteni sütemények

De térjünk a lényegre, vagyis a címben említett xuixo sütit vizsgáljuk meg tüzetesebben! Már az írásmód is különös, de su-so-nak vagy su-su-nak ejtik a katalán szót, a spanyolok pedig eleve suso-nak is írják, egyszerűsítésképp. A szó jelentése: suttogás, de jelen esetben egy hangutánzásra utal. Legendája egy igazán romantikus, kedves kis történet.

Gironát tartják a xuixo otthonának. A 17. században a pestisjárvány idején az egész kisváros karanténban volt, az utcák végeit nádakkal zárták el, igyekeztek a lakók nem elhagyni otthonaikat, hogy megfékezzék, mérsékeljék a fertőzés terjedését (sajnos ezt az egész folyamatot jól ismerjük…). Sokan depresszióba zuhantak, a bezártság nem volt jó hatással a gironaiakra, ám volt egy Tarlá nevű fiatalember, aki úgy döntött, szórakoztatni fogja őket. Ezért aztán akrobatamutatványokat csinált az utcákon, nevettette és lenyűgözte a bezárt városlakókat. Amolyan udvaribolond-maskarában gyakorlatozott és ezzel szórakoztatta a lakásaikba kényszerült gironaiakat.

El Tarlá pedig szerelembe esett és egy híres városi cukrász lánya volt a kiszemeltje, de kezdetben titokban randevúztak. Udvarlása közben egy alkalommal éppen a lányos háznál volt, amikor hazatért a cukrász apuka és annyira megijedtek a fiatalok, hogy Tarlá egy lisztes zsákba rejtőzött el a leendő, mit sem sejtő após elől. A porózus lisztet azonnal beszippantotta és egy óriási tüsszentett (ez a xui-xui hang)… azonnal lebuktak!

Hogy a cukrász higgadtabban fogadja a tényt, Tarlá megígérte, hogy feleségül veszi a lányt és bónuszként odaadja a legfinomabb tészta titkos receptúráját. A cukrász pedig xuixo-nak nevezte el a vicces liszt-beszippantásos lebukás után.

Egyszerre vajas-cukros-krémes és ropogós, minden megvan benne / Fotó: Pákozdi Nóra

Hogy van-e valóságalapja ennek a kedves sztorinak, az rejtély, de maga a sütemény tényleg egy cukorsokkot okozó mámor. Leveles tészta az alap, amit feltekernek akár kis csövecske formára, akár amolyan croissant-ként. Belülre katalán krém (crema catalana) kerül, ami egy tojásalapú, vaníliás főzött tejkrém. Ez eddig egy szimplább, de ízletes péksüti lenne, de most jön a truváj, ugyanis egy további lépéssel forró olajban, gyakran forgatva ki kell sütni őket! Ha már aranybarnák, kristálycukorba forgatják őket és kész is a kalóriabomba!

Minden lelkiismeret-furdalással együtt, isteni a xuxio, egyszerre vajas-cukros-krémes és ropogós, minden megvan benne! Gironában természetesen ünnepséget is tartanak a sütivel és Tarlával a középpontban: ez a Marxa del Xuixo. Ráadásul a sütievős séta során a helyi kórház onkológiai részlegének gyűjtenek, így összekötik a finomságot a jótékonysággal is!

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nemzetközi finomságokat ismerhetsz meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...