Olajban sül a katalán croissant, amit a karantén és a szerelem szült

Az olaszok és a franciák is bámulatosan jó sütiket készítenek, de ki mondta, hogy Spanyolországban csak churrost vagy turrónt lehet kapni?

Vannak a széles körben elterjedt sztereotip ételek, fogások és sütemények, melyekkel egész régiókat, városokat, országokat azonosítunk. Ha azt mondják Sacher, rávágjuk, hogy Bécs, ha pastel de nata, akkor Lisszabon (Belén). Mégis, sokszor a kevésbé ismert finomságoktól ájulunk el igazán. Azok hozzák a „wow” érzést, az ismeretlenre való rácsodálkozást. Nekünk is volt most egy ilyen felismerésünk, mégpedig egy katalán sütemény, a xuixo kapcsán.

Olajban sül a katalán croissant, amit a karantén és a szerelem szült

Ibéria édes csodái

A churrost már jól ismerjük, volt szerencsénk Madridban is megkóstolni az 1892 óta működő Chocolateria San Ginésben: a bő olajban kisütött íves tésztacsövecskéket fahéjas cukorral hintik és folyós, forró csokoládéba mártogathatjuk. Egy félórás sort kell kiállni, hogy hozzájussunk a churroshoz, az asztal lecsapása még ennél is nehezebb. Viszont az édességet Spanyolország-szerte árulják és az igazat megvallva, ettünk már a San Ginésnél kifinomultabb darabokat is. A hagyomány viszont hagyomány, több mint 100 éve sül náluk a „spanyol fánknak” is hívott édesség.

Apropó, itthon többnyire eltűnt már, holott régen nagy fesztiválkedvenc volt, nem múlt el nélküle Sziget sem. Két biztos pontról mindig tudtunk: a kövön sült hot-dogról és az édes fahéjillatú churrosról.

Kedvelt desszert a turrón is, ami ismerős lehet a mi törökmézünk után, de annál azért komplexebb, hiszen olajos magvak is tarkítják. Fehér nugátnak is hívják, és a Mediterráneumban többféle verzióját tudják magukénak az országok, mégis a jijonai a legismertebb, erre a legbüszkébbek.

Karantén+szerelem=isteni sütemények

De térjünk a lényegre, vagyis a címben említett xuixo sütit vizsgáljuk meg tüzetesebben! Már az írásmód is különös, de su-so-nak vagy su-su-nak ejtik a katalán szót, a spanyolok pedig eleve suso-nak is írják, egyszerűsítésképp. A szó jelentése: suttogás, de jelen esetben egy hangutánzásra utal. Legendája egy igazán romantikus, kedves kis történet.

Gironát tartják a xuixo otthonának. A 17. században a pestisjárvány idején az egész kisváros karanténban volt, az utcák végeit nádakkal zárták el, igyekeztek a lakók nem elhagyni otthonaikat, hogy megfékezzék, mérsékeljék a fertőzés terjedését (sajnos ezt az egész folyamatot jól ismerjük…). Sokan depresszióba zuhantak, a bezártság nem volt jó hatással a gironaiakra, ám volt egy Tarlá nevű fiatalember, aki úgy döntött, szórakoztatni fogja őket. Ezért aztán akrobatamutatványokat csinált az utcákon, nevettette és lenyűgözte a bezárt városlakókat. Amolyan udvaribolond-maskarában gyakorlatozott és ezzel szórakoztatta a lakásaikba kényszerült gironaiakat.

El Tarlá pedig szerelembe esett és egy híres városi cukrász lánya volt a kiszemeltje, de kezdetben titokban randevúztak. Udvarlása közben egy alkalommal éppen a lányos háznál volt, amikor hazatért a cukrász apuka és annyira megijedtek a fiatalok, hogy Tarlá egy lisztes zsákba rejtőzött el a leendő, mit sem sejtő após elől. A porózus lisztet azonnal beszippantotta és egy óriási tüsszentett (ez a xui-xui hang)… azonnal lebuktak!

Hogy a cukrász higgadtabban fogadja a tényt, Tarlá megígérte, hogy feleségül veszi a lányt és bónuszként odaadja a legfinomabb tészta titkos receptúráját. A cukrász pedig xuixo-nak nevezte el a vicces liszt-beszippantásos lebukás után.

Egyszerre vajas-cukros-krémes és ropogós, minden megvan benne / Fotó: Pákozdi Nóra

Hogy van-e valóságalapja ennek a kedves sztorinak, az rejtély, de maga a sütemény tényleg egy cukorsokkot okozó mámor. Leveles tészta az alap, amit feltekernek akár kis csövecske formára, akár amolyan croissant-ként. Belülre katalán krém (crema catalana) kerül, ami egy tojásalapú, vaníliás főzött tejkrém. Ez eddig egy szimplább, de ízletes péksüti lenne, de most jön a truváj, ugyanis egy további lépéssel forró olajban, gyakran forgatva ki kell sütni őket! Ha már aranybarnák, kristálycukorba forgatják őket és kész is a kalóriabomba!

Minden lelkiismeret-furdalással együtt, isteni a xuxio, egyszerre vajas-cukros-krémes és ropogós, minden megvan benne! Gironában természetesen ünnepséget is tartanak a sütivel és Tarlával a középpontban: ez a Marxa del Xuixo. Ráadásul a sütievős séta során a helyi kórház onkológiai részlegének gyűjtenek, így összekötik a finomságot a jótékonysággal is!

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nemzetközi finomságokat ismerhetsz meg:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!