Hasznosítsd a karfiol összes részét, mutatjuk, hogyan

A karfiol sok ízletes ételünk alapját adja, azonban szinte mindig csak a rózsákkal foglalkozunk. Nézzük hát meg a Napi Tipp keretében, mire lehet jó a többi rész!

A karfiol talán nem a legelegánsabb zöldség, és lehet, hogy nem is mindenki kedvence, azonban laktató, és viszonylag költségbarát ételeket alkothatunk belőle, ami viszonylag fontossá teszi a jelenlegi válsághelyzetben. Ilyenkor pedig nem engedhetjük meg magunknak a pazarlást vagy a még használható élelmiszerek kidobását: nézzük hát meg, mi mindenre használható a karfiol összes része!

Hasznosítsd a karfiol összes részét, mutatjuk, hogyan

Kis karfiolanatómia

Amikor megveszünk egy fej karfiolt, az többféleképpen is kinézhet: lehet, hogy több levél van rajta, vagy egyáltalán semennyi, kisebb vagy nagyobb szárrész díszeleghet a végén.

A nagy, zöld leveleket általában levágják (főleg a bolti zöldségnél), mert az könnyen zúzódik, fonnyad, rohad.

A szár pedig általában fásnak, koszosnak tűnhet, természetesen azért, mert az érintkezett a leginkább az anyafölddel, majd pedig a feldolgozólánc különböző elemeivel. Teljesen csupaszon persze ritkán érkeznek a rózsák, nézzük hát, mire jó a többi rész!

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

A levelek

Valamennyi levelet biztosan fogunk kapni, és ezen a mennyiségen múlik, hogy mihez tudunk majd kezdeni. Ha kevés levelünk van, de jó állapotban (friss, nem fonnyadt, nem száraz), akkor szeleteljük vékony szálakra, és tegyük salátába.

Ha viszonylag nagyobb leveleket kapunk, akkor meg is párolhatjuk őket: kevés olajon, forró serpenyőben, amíg kicsit oda nem kapnak (ízre olyan lesz, mint a káposzta, jól áll neki a karamellizált kesernyés aroma).

Ha szép, egyben maradt leveleink vannak, akár meg is tölthetjük őket: ehhez érdemes először blansírozni a zöldeket, hogy kissé megpuhuljanak. Hússal, gabonás keverékkel vagy zöldségekkel is megpakolhatjuk. Ugyanezek rakott ételbe is kerülhetnek.

A kevésbé szép, esetleg fonnyadt (de nem penészes vagy rohadt!) részekből főzzünk alaplevet.

A szárrész

A karfiol szára kissé kemény dió, azaz pontosabban mondva kemény zöldség: kívülről bőrszerű héj védi, és hajlamos fás lenni belülről. Persze a legtöbbször azért juthatunk vele valamire: a legrosszabb esetben beledobhatjuk egy fazék vízbe más maradékokkal, és alaplevet főzhetünk belőle.

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

El lehet különíteni a szárrészeket:

  • vannak a külső szárrészek: ide tartozik a torzsa és minden vékonyabb szár, ami a leveleket tartja
  • vannak a belső részek: ezek a vaskosabb szárak, amelyek a karfiolrózsákat tartják, de általában levágjuk őket, mert túl hosszúak és lassan puhulnak

A külső részek általában koszosak, ezért érdemes őket alaposan megmosni. Majd essünk nekik egy hámozóval, és fejtsük le róluk az esetleges keményebb, bőrszerű héjat.

A belső rész már puhább, darabokra vágva kerülhet levesbe, főzelékbe, egytálételbe.

A belső szárakat egyszerűen csak meg kell mosni, hámozni nem kell. Ezek sokkal zsengébbek, így nem csak a főzés módszerével hasznosíthatjuk őket: kerülhetnek serpenyős pirított ételekhez (pl. tészta, rizs), vagy egy hámozóval hajszálvékonyra szeletelve salátákba is.

Kínai büfés pirított tészta

A kínai büfék sztrája a pirított, zöldséges tészta, amit egyébként negyed óra alatt is összedobhatsz otthon, házilag! Nagyon extra hozzávaló sem kell bele, talán csak a szezámolaj ...

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a maradékmentő tippeket is lesd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...