Így éld túl a karácsonyi tukmálást hús/glutén/alkoholmentesként

Körbeülve az ünnepi asztalt már nemcsak a „miért nincs komoly udvarlód?” és „jaj, és mikor jön a kistesó?” kérdéseket kell mosolyogva megválaszolni, hanem azt is, hogy miért nem fogyasztunk bizonyos összetevőket, fogásokat. Nem könnyű, de türelemmel és kedvességgel ez is menni fog.

Városról városra jártok, itt is vacsora, ott is ebéd, ez az elkövetkezendő 3-4 nap erős lesz. Viszont te speciális diétát tartasz, húsmentesen étkezel, nincs laktóz az étrendedben, egy ideje vegánként élsz, netán az alkohol a tiltólistás. Vannak persze befogadó és ezen nem rágódó családok, akik pikk-pakk megoldják, rögtönöznek, és nem csinálnak ebből ügyet. De valljuk be, inkább az a jellemző, hogy tágra nyílt szemekkel ekézik a speciális diétát, és hallani sem akarnak a miértjéről, csupán törődésből odatolják a vegetáriánus rokon elé a töltött káposztát, hogy nehogy éhen maradjon!

Így éld túl a karácsonyi tukmálást hús/glutén/alkoholmentesként

1. Már az ünnepek előtt szólj a házigazdának, hogy másképp étkezel, és szívesen viszel magaddal esetleg speciálisabb ételt!

Ezzel nem bántasz meg senkit, inkább könnyítesz a helyzeten, és a többieket sem hátráltatod majd. Ha egész nagy, húsos étkezésről van szó, de vega vagy, vigyél magaddal néhány combosabb falatot, és körítsd a vendéglátó finomságaival.

Kicsit sürögj-forogj vele a konyhában tálalás előtt, még közös kis időt is nyertek, és senki sem fog kérdezősködni, értetlenkedni.

2. Vállald be te az idei vendégséget!

Így aztán hazai pályán éppen azt és úgy eszel, ahogy csak szeretnél. Míg a többieknek esetleg cordon bleut rántasz, addig te grillezett húst eszel, netán a sajátodat gluténmentes morzsába bundázod, minden további nélkül.

3. Ne téríts, csak mesélj kicsit, miért étkezel egy picit másképp!

Amikor majd látják, hogy a te tányérodon nincs pulykaszelet és pontypatkó, vagy a töltött káposztának csak a káposzta részét eszed tejföllel, előkerülhetnek a kérdések: mi ez a „nyúlétrend”, miért nem eszel rendesen. Alapesetben vállat rántanál, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit fogyasztasz, de a közös ünnepi étkezéskor nem nagyon van helye a flegmázásnak, legalább ekkor próbáljunk meg elfogadóan és feszültségtől mentesen kommunikálni. Az értetlenkedésre válaszolj türelemmel, mondd el, hogy puffadsz a rántott dolgoktól, hogy próbálod minimálisra csökkenteni a bevitt állati fehérjét, mert jobban érzed magad így.

4. Egészség, mindenek előtt

Ismerjük a nagyon tukmálós rokonokat, akik öntik a pálinkát, tömik a zserbót, nem állnak le egy pillanatra sem. Ilyenkor húzzuk elő az egészségügyi kártyát. Nem iszunk, mert olyan gyógyszert szedünk, amire nem lehet. Nem fogyasztunk cukrot, mert fontos vércukor-vizsgálat előtt állunk, nincs húsevés, mert rossz lett egy vérvételi eredmény, és minimálisra kell csökkenteni. Ebbe nem fognak belekötni, meglásd!

5. Ha kérdeznek és mesélnél, kezdd óvatosan!

Ha rákérdeznek, hogy mi az a flexitáriánus, cöliákiás vagy-e, vagy csak kerülöd a glutént, puffadsz-e a tejcukortól, vagy kiütéses leszel, nyugodtan mesélj!

Itt is a türelem és a kedvesség a legfontosabb, hiszen te sokat tudsz a speciális diétádról és a fizikai hatásairól, de a rokonok lehet, hogy nem. Ki tudja, lehet, hogy egy jó beszélgetés alakul ki, és sikerül meggyőzni a távoli rokont, hogy az ipari csirkehús helyett válassza a tanyasit, a messziről érkező avokádót meg cserélje le hazai karalábéra, padlizsánra.

Cukormentes, mézes zserbó

A recept nagymamám szakácskönyvéből származik, rengeteg cukorral, ahogy azt kell. Ez egy sokkal kímélőbb, alakbarátabb verzió, persze csak mértékkel. cukormentes - laktózmentes - ...

Remulád mártás mentesen

A tartár mártással ellentétben a remulád kevésbé elterjedt mártogatós hazánkban, pedig egy sokkal tartalmasabb és izgalmasabb szószról van szó. Hozzávalói a legtöbb háztartás ...

6. A nem az nem

Ha nem vagy indoklós kedvedben, és inkább beszélgetnél másról, mintsem a saját absztinenciádról vagy vegánságodról, az is rendben van. A nem az nem, az asztal mellett is, erőltetni semmit sem szabad. Egyetek tovább, és üsd el a témát mással, beszélgessetek a borozás mellőzése helyett arról, hogy kinek milyen sikerei voltak az évben, vagy milyen segítségre, közös ötletelésre van szüksége az eljövendő esztendőben!

Végezetül pedig egyetek finomakat, mindenki a saját szájíze/diétája és kedve szerint! Ne a magyarázkodásról vagy a bosszankodásról szóljon az este, hiszen olyan kevés időnk van együtt!

Vegán mézeskalács

Az ünnepek és az ünnepi készülődés elmaradhatatlan kelléke a fűszeres mézeskalács. Most megmutatjuk, hogy ezt is könnyedén el lehet készíteni vegán verzióban, tojás, tejtermék és ...

Mákos guba tej- és tojásmentesen

Mindenki ismeri ezt a tipikus magyar édességet. Ez a mákos finomság egyébként Németországban is igen közkedvelt desszert. Általában a hűvösebb időszakhoz kötjük a gubát, de mára ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Még több mentes ünnepi tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...