5 nyomós ok, amiért meg kell ismerned a kamut gabonát

Napi Tippünkből megismerheted az itthon kevéssé elterjedt, de nagyon egészséges gabonafajtát, a kamutot.

Ma már a mezei búzán túl számtalan gabonaféle elérhető a piacon, változatosságot kínálva. Bár a kamut nem gluténmentes gabona, mégis könnyebben fogyasztható, mint hagyományos társai, ráadásul rendkívül egészséges, így számos előnnyel jár a fogyasztása. Erről az ősi gabonáról mesélünk most.

Finom vajas, diós íze, rágós állaga és könnyű emészthetősége miatt kezdték el termeszteni

Mi az a kamut vagy khorasan búza?

A kamut a khorasan búza levédett neve. A khorasan búza maga feltehetően az északkelet-iráni Termékeny Félholdból származik, és több ezer éves múlttal rendelkezik. Az ősi búzafajta (tudományos neve: Triticum turanicum) az ókori Egyiptomban is népszerű volt, és részben az itteni újkori felfedezésének köszönhetjük, hogy a világon máshol is elkezdett terjedni és népszerűvé válni.

Úgy tartják, hogy egy Montanában élő amerikai pilóta 1949-ben, a második világháború után egy egyiptomi sírban találta a gabonát, amelyről később kiderült, hogy khorasan búza.

Ennek a férfinak az apja farmer volt, aki aztán elkezdte termeszteni a búzafajtát, és helyi vásárokon árusította. Az 1960-as években 16 éves Bob Quinn felfedezte a búzafajtát, majd ő és apja finom vajas, diós íze, rágós állaga és könnyű emészthetősége miatt kezdte el termeszteni. 

Ugyanolyan magas, lengő fűszálakból nő a kamut

Quinn annyira lelkesedett ezért az ősi gabonáért, hogy a hamisítatlanság megőrzése érdekében Kamut néven védjegyeztette, ami az ókori Egyiptomban búzát jelentett.

A Kamut fontos tulajdonságai közé tartozik, hogy mindig biogazdálkodásból származik, és soha nem génmódosított. Ennek a gabonának a szemei nagyon hasonlítanak más búzáéra, görbe és barnás színűek, de körülbelül háromszor akkorák, mint a hagyományos társaik. Ennek ellenére ugyanolyan magas, lengő fűszálakból nőnek, mint amire a búzamezőkre gondolva a lelki szemeink előtt megjelennek.

És bár ez a búzafajta tartalmaz glutént, általában emészthetőbb, mint más gluténtartalmú gabonák és élelmiszerek.

Ez annak köszönhető, hogy a hagyományos búzával ellentétben nem génmódosítják.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

A kamut egészségügyi előnyei

A bélrendszer egészsége

Az oldhatatlan és oldható rostok keverékével a kamut segít fenntartani az emésztés szabályosságát, és enyhítheti az olyan gyakori problémák tüneteit, mint a székrekedés, a puffadás és a hasmenés. A benne található oldható rostok táplálékul szolgálnak a bélmikrobiomunk egészséges baktériumai számára is, ami a tápcsatornában található mikroorganizmusok összetett ökoszisztémája, és amely befolyásolja az emésztést, az immunválaszt és az általános jólétet, így prebiotikumnak minősül.

A vastagbélben található bélmikrobiom szorosan kapcsolódik általános bélrendszerünk és emésztőrendszerünk egészségéhez.

Az immunrendszer egészsége

De nemcsak a bélrendszer egészségének, hanem úgy összességében az immunrendszerünk egészségének is jót tesz a virágzó mikrobiom. Ez annak köszönhető, hogy a mikrobiom elképesztő módon képes befolyásolni az immunválaszt. Ezen túlmenően a kamut nagyszerű szelén, cink és niacin forrása is, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében és a jól működő immunrendszer megőrzésében. Réz- és növényi vegyülettartalma ebben a tekintetben antioxidánsként is funkcionál, segítve az immunrendszer erősítését.

Bónuszként a kamutban található egyik növényi vegyület, a lutein nevű karotinoid védelmet nyújt a degeneratív szembetegségekkel szemben, és támogatja a szem általános egészségét.

Az anyagcsere egészsége

A kamut különösen magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, amelyek mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig jóllakott maradjunk, miközben optimalizálják a vércukorszintet. E két makrotápanyag előnye jelentős lehet az anyagcsereproblémákkal küzdők számára – valójában egy 2019-es randomizált kontrollvizsgálat megállapította, hogy a khorasan búza pótlása csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához kapcsolódó testi markereket, beleértve az inzulinszintet is.

A szív egészsége

Ebben a búzafajtában található oldható rostok megkötik a táplálékkal bevitt koleszterint a gyomor-bélrendszerben, és segítenek megszabadulni tőle a szervezetben. Ellenkező esetben a vérbe felszívódva az étkezési koleszterin negatívan befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét, ami hozzájárulhat a szívbetegségek tüneteihez. Egy 2017-es tanulmány is ezt támasztja alá, amely szerint a kamutfogyasztás összefüggésben áll az LDL-koleszterin (a rossz fajta) alacsonyabb szintjével.

A csontok és a pajzsmirigy egészsége

A kamutban található magnézium fontos szerepet játszik a csontok általános egészségében, míg a benne található nagy mennyiségű szelén létfontosságú a pajzsmirigy optimális működéséhez.

Klasszikus sáfrányos rizottó

Ahány ház, annyi rizottó. Mivel most egy Candy főzőlapon készült a rizottó, így úgy éreztük, hogy egy klasszikus sáfrányos rizottó dukálna ehhez.

Csodás csokis muffin

Családunk nagy kedvence ez a recept, amit éveken át egy egyre csokifoltosabb, egyre szamárfülesebb papírról olvastunk le. Maga a sütemény persze maradt ugyanolyan: lustán összedobálós ...

Almás pite pop tart

Két iskola találkozik ebben a receptben: az amerikai és a magyar almás pitét ötvöztem, így született meg az alábbi omlós tésztájú, krémes töltelékkel megáldott sütemény. ...

Hogyan készítsd el a kamutot?

Ha sikerült beszerezned a gabonát, már nem is lehetne könnyebb dolgod. Az éjszakai áztatás után (amely beindítja a csírázási folyamatot, így még emészthetőbbé válik) egyszerűen 40-60 percig kell főzni, amíg megpuhul.

A főtt kamut tökéletes kiegészítője vagy gabonapótlója leveseknek, pörkölteknek, káposztás tekercseknek, töltött paprikáknak, rakott ételeknek, hideg vagy meleg salátáknak és rizottóknak.

Ami az édesebbik oldalt illeti, a gabonát akár kásává is főzheted rizspudinghoz, sütheted müzlibe, vagy akár energiagolyókat is dúsíthatsz vele. Sokan szeretik a kamut kását reggelente a zabpehely helyett. Ráadásul a kamutliszt tökéletes tápláló alternatívája a hagyományos teljes kiőrlésű lisztnek bármilyen süteményben, amit csak el tudsz képzelni, a pitéktől, cookiektól és palacsintáktól kezdve a muffinokig, kenyerekig és még a tésztákig.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk, ami segít majd az otthonfőzésben:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...