Az ősz egyszerre a bőség és a szűkülő lehetőségek évszaka, még van több zöldség és gyümölcs, aminek épp ilyenkor van szezonja, nem is beszélve a különböző magvakról és egyéb hozzávalókról, amikkel telepakolhatjuk a kamrát. Az őszi ízek jól jönnek a hideg téli hónapok alatt, de akár egész évben is, ha meg akarjuk idézni a levélhullás hangulatát. A lent felsorolt készítményeket mindenképpen érdemes eltenni ősszel a kamrába.
Almavaj, birsalmasajt
A fák és a piacok, így a konyhák is tele vannak almával. Ráadásul mindenféle almákkal: édes, savanyú, piros, sárga, zöld, birs. Ezekből mind készülhet valami. De egészen pontosan mit?
Az édes, kevésbé lédús almából csináljunk vajat: fűszerekkel és egy kevés cukorral vagy mézzel addig pároljuk (ez akár egy óra is lehet), amíg sűrű, barna és karamellizált krém nem lesz belőle.
Almapürének vagy almaszósznak kiváló választás a savanykásabb gyümölcs: a meghámozott, felkockázott almát főzzük vagy pároljuk teljesen puhára, majd a főzővízzel pürésítsük olyan állagúra, ami nekünk a legjobban bejön.
Ilyenkor jön el a birsalmasajt ideje is: a kedvenc őszi gyümölcszselénk könnyen elkészíthető házi körülmények közt is, ráadásul megfelelő körülmények közt akár hónapokig is eláll.
Befőttek
A többi gyümölcs se maradjon ki a kamrából. Míg a nyárnak megvannak a maga sztárjai – a meggy-, cseresznye- és barackbefőtt gyakran magára vonja az összes figyelmet – az őszi befőttalapanyagok is megérdemlik a helyüket a polcon.
Készítsünk szilva-, körte- vagy almakompótot és befőttet. Egyszerű, fűszeres-cukros szirupban eltéve gazdagíthatják a konyhánkat egész évben, amíg újra el nem jön az ősz ideje.
Magvas készítmények
Tele vannak az árusok standjai dióval, mogyoróval, mandulával és más olajos magvakkal. Ha ilyenkor bevásárolunk belőlük, akár egész évre elláthatjuk a konyhánkat ezekkel a csodás hozzávalókkal.
Az eltevésükre több lehetőségünk is van: eltehetjük a magvakat mézben, ezzel konzerválva (és édesítve) őket, átváltoztathatjuk őket magvajjá is, ehhez nem is kell más, csupán egy késes aprító. A magvajak hűtőben sokáig elállnak, és különleges kiegészítői lehetnek bármilyen kamrának.
Savanyúságok
Uborka ugyan már rég nem kapható, de sok más zöldség adott, amit savanyúsággá alakíthatunk. A zöld paradicsom, kelbimbó, káposzta, karfiol mind ilyenek. Az ősz szezonális alapanyagait használjuk bátran, őrizzük meg frissességüket ecetben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Házi készítésű finomságok egész évre: