5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Az ősz egyszerre a bőség és a szűkülő lehetőségek évszaka, még van több zöldség és gyümölcs, aminek épp ilyenkor van szezonja, nem is beszélve a különböző magvakról és egyéb hozzávalókról, amikkel telepakolhatjuk a kamrát. Az őszi ízek jól jönnek a hideg téli hónapok alatt, de akár egész évben is, ha meg akarjuk idézni a levélhullás hangulatát. A lent felsorolt készítményeket mindenképpen érdemes eltenni ősszel a kamrába.

5 őszi finomság, amit csak ősszel tehetsz el a kamrába

Almavaj, birsalmasajt

A fák és a piacok, így a konyhák is tele vannak almával. Ráadásul mindenféle almákkal: édes, savanyú, piros, sárga, zöld, birs. Ezekből mind készülhet valami. De egészen pontosan mit?

Az édes, kevésbé lédús almából csináljunk vajat: fűszerekkel és egy kevés cukorral vagy mézzel addig pároljuk (ez akár egy óra is lehet), amíg sűrű, barna és karamellizált krém nem lesz belőle.

Almapürének vagy almaszósznak kiváló választás a savanykásabb gyümölcs: a meghámozott, felkockázott almát főzzük vagy pároljuk teljesen puhára, majd a főzővízzel pürésítsük olyan állagúra, ami nekünk a legjobban bejön.

Ilyenkor jön el a birsalmasajt ideje is: a kedvenc őszi gyümölcszselénk könnyen elkészíthető házi körülmények közt is, ráadásul megfelelő körülmények közt akár hónapokig is eláll.

Birsalmasajt egyszerűen

A birs egy kifejezetten kemény húsú, fanyarkás, illatos gyümölcs, amiből nem csak pálinkát érdemes főzni. Aki odáig van a lekvárokért, annak érdemes kipróbálnia a birsalmasajt ...

Almavaj

Angolul almavaj, de ez csak az állaga miatt van. Egyébként egy jól kenhető almakrém. Nálunk kenyérre kenve, fagyira, de akár húsok mellé is elfogy.

Befőttek

A többi gyümölcs se maradjon ki a kamrából. Míg a nyárnak megvannak a maga sztárjai – a meggy-, cseresznye- és barackbefőtt gyakran magára vonja az összes figyelmet – az őszi befőttalapanyagok is megérdemlik a helyüket a polcon.

Készítsünk szilva-, körte- vagy almakompótot és befőttet. Egyszerű, fűszeres-cukros szirupban eltéve gazdagíthatják a konyhánkat egész évben, amíg újra el nem jön az ősz ideje.

Magvas készítmények

Tele vannak az árusok standjai dióval, mogyoróval, mandulával és más olajos magvakkal. Ha ilyenkor bevásárolunk belőlük, akár egész évre elláthatjuk a konyhánkat ezekkel a csodás hozzávalókkal.

Az eltevésükre több lehetőségünk is van: eltehetjük a magvakat mézben, ezzel konzerválva (és édesítve) őket, átváltoztathatjuk őket magvajjá is, ehhez nem is kell más, csupán egy késes aprító. A magvajak hűtőben sokáig elállnak, és különleges kiegészítői lehetnek bármilyen kamrának.

Házi mandulavaj

Egy mandulavajat igénylő recepthez készítettem el ezt a különlegességet. Amilyen macerásnak hangozhat, hogy készítsünk otthon mandulavajat, igazából annyira egyszerű. Persze kell hozzá ...

Házi csokis mogyorókrém

Odavagy a nutelláért? Készítsd el inkább otthon! Hidd el, össze fogod csokizni magad tőle! Sokkal mogyorósabb és ízletesebb, mint a bolti változat, ráadásul mindenféle adalékanyag ...

Házi dióvaj

Még Hollandiában szoktam rá a mogyoróvajra. Sajnos nekem is csúnya, vörös allergiás kiüteseket okozott. Hogy ne kelljen lemondani erről a krémes, sós finomságról, mogyoró helyett ...

Savanyúságok

Uborka ugyan már rég nem kapható, de sok más zöldség adott, amit savanyúsággá alakíthatunk. A zöld paradicsom, kelbimbó, káposzta, karfiol mind ilyenek. Az ősz szezonális alapanyagait használjuk bátran, őrizzük meg frissességüket ecetben.

Savanyított kelbimbó

Sosem gondoltam volna, hogy új kedvenc savanyúságom lesz. Ez a kelbimbó azonban biztosan előkelő helyre kerül majd a ranglistán: villámgyorsan elkészíthető, különleges és nagyon jól ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Házi készítésű finomságok egész évre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...