Almából ugyanis van megannyi fajta, ezek pedig nemcsak esztétikailag, hanem ízükben, állagukban és beltartalmi értékeikben is nagy változatosságot mutatnak. Vannak, akik úgy gondolják, nincs olyan, hogy valaki nem szereti az almát, egyszerűen csak nem evett még olyan változatot, ami ízlene neki. Az évszázados almanemesítési folyamatok során kialakultak a különböző éghajlatokon jól termeszthető fajták, szelektálták és keresztezték az almafajtákat aszerint, hogy milyen típusú ételeket vagy italokat készítenek belőlük, de van olyan almafajta is, amit még azon gyomorbetegek is fogyaszthatnak, akiknek szinte semmilyen savas gyümölcsöt nem szabad enniük. Most bemutatjuk az itthon legelterjedtebb fajtákat, és hogy melyik milyen ételek elkészítésére a legjobb.
Idared
Egy amerikai almafajta, rendkívül jól tárolható, épp ezért a legelterjedtebbek közé tartozik. Előnye, hogy nemcsak sokáig friss marad, hanem íze is nagyon kellemes, mégsem túl jellegzetes, és nem is túl savas. Ha mindennap almát csomagolnánk a nem túl gyümölcsszerető gyereknek, ő jó választás lehet.
Mivel bőlevű, nem kásás fajtáról van szó, nagyon jól lehet vele sütni, az élelmiszeriparban is az Idared a süteménykészítés egyik leggyakrabban használt almafajtája.
Gála
Szintén rendkívül elterjedt és kedvelt fajta, jellegzetes, cirmos, sárgás-pirosas színezetéről ismerhető fel. Aromás, édes húsú, fajta. Kerülhet salátába, de főzésre is nagyon alkalmas, készülhet belőle almaszósz, és az itthon kedvelt fajtájú pitéhez is tökéletes választás. Az Idaredhez hasonlóan a Gála is hosszan eltartható fajta, ha nem is szinte egy éven át, mint az Idared. Húsa sokáig roppanós marad, de ez az az almafajta, amely, ha elkezd megpuhulni, hamar kásássá válik.
Jonagold
Ennek az almafajtának a héja általában sárgászöld, sokszor piros csíkozású, héja viaszos, jól szállítható fajta. A Jonatán és Golden fajták találkozásából született, egészen nagyra gyümölcsöket hozó fajta. Ennek a fajtának a húsa nemcsak illatában aromás, hanem ízében is nagyon kellemes, kiváló gyümölcslé készíthető belőle. Inkább savanykás, mint édes.
Granny Smith
Ez a harsogóan kemény és jellegzetesen savanykás ízű alma nem elsősorban főzésre, sütésre alkalmas, a legjobb ha nyersen fogyasztjuk és salátákba használjuk, ott remekül érvényesül a frissessége, fanyarsága.
Starking
Ez az egyik legkönnyebben felismerhető almafajta: egységesen piros szín, viaszosan csillogó héj és megnyúlt forma jellemzi, a gyümölcs alja olyan, mintha lábai lennének, vannak, akik a műanyagpalackok aljára asszociálnak róla.
Íze kellemesen édes, aromás, viszont kifejezetten kásás állagú, nyersen vagy szereti valaki, vagy nem.
Az biztos, hogy remek püré készíthető belőle babáknak, már nyersen is, mert könnyen reszelhető, és minden olyan ételben jól használható, ahol az alma sűrítő jellege hasznos: szószokban, krémekben, levesekben.
Golden
Szintén nagyon elterjedt, itthon kedvelt fajta. Félig érett állapotában is kellemes és fogyasztható, ekkor még savanykásabb, keményebb húsú, zöld színű. Édesen aromás illatú, finom gyümölcs, amely az érési folyamat végére besárgul, és még édesebb lesz. Roppanóssága ellenére is még épp kellemesen kásás, könnyen harapható fajta, amiből remek sütemények készíthetők. Egyszerre alkalmas egy pite és egy almaszósz elkészítéséhez is.
Pink Lady
Speciális almafajta, amely már fogyasztói árával is jelzi különlegességét: lényegesen többe kerül a társainál. Ennek oka nemcsak a beltartalmi értékeiben keresendő: mert bár valóban nagyon kellemes az íze, szinte mindenki, aki kóstolja szereti, mert egy nagyon finom, édes fajtáról van szó, hanem azért is, mert ez az almafajta, amelynek a neve gyakorlatilag egy márkát is jelöl. A Pink Ladyt Ausztráliában nemesítették, és a ’90-es évek elején levédették a nevét, azaz csak olyanok termeszthetik és kereskedhetnek vele, akik a nemesítő vállalat klubjának tagjai.
Egyébként ez az az almafajta, amelynek marketingje szerint a gyomorbetegségben szenvedők és savas ételektől eltiltott emberek is bátran ehetnek.
És valóban, egy olyan fajtáról van szó, amelynek íze rendkívül édes, lédús, egyáltalán nem savas.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több gyümölcs itt: