Így állapítsd meg, hogy jó-e még a lejárt joghurt

Azt már tudjuk, hogy a termékeken jelölt lejárati idő nem feltétlenül fedi a valóságot – de akkor meddig érdemes fogyasztani például a joghurtot?

Tuti, hogy az a legbiztosabb módszer arra, hogy megnézzük, jó-e még a joghurt a hűtőben, ha belenyalunk? Egyrészt ez nem mindig kellemes élmény, másrészt nem is a legcélravezetőbb, mert a joghurt nem feltétlenül akkor kezd el romlani, amikor már savanyú.

Így állapítsd meg, hogy jó-e még a lejárt joghurt

Általában elmondható, hogy a joghurt a lejárati dátuma után két hétig is jó lehet. A joghurt dobozán olvasható dátum ugyanis legtöbb esetben nem lejárati dátum, hanem arra vonatkozik, hogy meddig vállal a gyártó felelősséget a felhasználásért. Ha hűtőben tartod, nem feltétlenül kell kidobni – az alábbiak alapján tudod ellenőrizni, jó-e még.

A szaga

A tejhez hasonlóan a joghurtnál is gyorsan ellenőrizheti az ember szag alapján, hogy jó-e még, vagy már megromlott. Ha a joghurt túl savanyú vagy avas szagú, a legjobb, ha megszabadulsz tőle.

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Ügyelj arra, hogy bizonyos joghurtfajták, különösen a natúr joghurt, alapból is enyhén erősebb illatú lehet.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a joghurt rendben van-e, a legjobb, ha a biztonságos megoldást választod, és kidobod.

Az állaga

Egy másik módszer annak megítélésére, hogy a joghurt megromlott-e, ha megvizsgálod az állagát. A joghurtnak simának és krémesnek kell lennie, ezért, ha azt veszed észre, hogy darabos, inkább túróra hasonlít, vagy folyadék gyűlik a tetején, jó eséllyel megromlott.

Jó, de mennyi folyadék?

Az, ha a hűtőben hagyott joghurtnak némi lé van a tetején, még akár normális is lehet. Lehet, hogy azt gondolnád, vízről van szó, de valójában az savó, a tej természetes mellékterméke. Normális, ha tejsavó jelenik meg, főleg, ha először nyitod ki a joghurtot. A túl sok folyadék azonban egyértelműen azt mutatja, hogy a joghurt már megromlott.

Forrásunk volt.


Még több információ a témában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...