Nem csak a kis piros a menő: húsvétkor kóstold meg a jégcsapretket

Válts a kis pirosas-rózsaszínes hónaposról, ismerd meg a jégcsapretket! Ez a kevésbé használt zöldségféle rengeteg izgalmat tartogat magában, nem mellesleg egészséges is.

Szépen lassan a magyar zöldségesekhez is megtalálta útját a jégcsapretek. Biztos sokan találkoztunk már a hosszúkás, fehér zöldséggel. Ha eddig mégsem mertük megkóstolni, adjunk neki egy második esélyt! Ebben a cikkben minden a jégcsapretek körül forog.

Származása, jellemzői

Fehér retek, japán retek, kínai retek, esetleg daikon néven ismerjük ezt az érdekes zöldséget. Mint a legtöbb retekfajta, Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világban.

Az alakjában répára emlékeztető növény Keleten több színben (rózsaszín, zöld, lila) is megtalálható, az Európában legelterjedtebb fajtája azonban az egyszerű fehér. Általában pucolva fogyasztják, héja azonban ehető. Egyes ázsiai országokban még a tetején lévő zöld hajtásokat is felhasználják sushikban, salátákban.

Ízre kellemesen édes, nem olyan csípős, mint piros hónapos társának. Húsa harsányan ropogós és lédús, ebből is tudjuk megállapítani, hogy friss terméket vettünk-e. Emellett a fiatal daraboknak a héja vékonyabb, az idő elteltével azonban a jégcsapretek külseje puha és bőrszerű lesz.

Hogyan tároljuk?

A retek kényes zöldség, ha nem megfelelő helyen tartjuk vásárlás után, elvesztheti roppanós állagát. Amennyiben olyat kaptunk, aminek a tetején még ott vannak a friss zöld levelek, távolítsuk el őket. A levélzet alsó részét azonban hagyjuk érintetlenül, mivel a jégcsapretek tetején lévő torzsa szükséges a zöldség frissességének megőrzéséhez.

Egészben hagyva egy hétig eláll, azonban két napon belül érdemes elfogyasztanunk, mert ekkor a legfrissebb. Nagyméretű, ezért jobb egyszerre megenni, felvágás után ugyanis veszíthet ízéből.

A felhasználásig tároljuk hűtőben, a többi zöldséggel együtt.

Darabokra vágva is hűtőbe tehetjük, de ezt mindenképpen zárt dobozban tegyük, mert erőteljes illatát könnyen átveszi a hűtő tartalma. Blansírozva fagyasztható, ilyen formában egy hónapig eláll.

Élettani hatása

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, szénhidrátot, zsírt alig tartalmaz. Kiemelkedően jó C-vitaminforrás.

Főzés jégcsapretekkel

Édeskés-fűszeres íze miatt kiválóan passzol tavaszi szendvicskrémek mellé, tessék nyugodtan alább inspirálódni:

Az európai konyhában ugyan nincs túl nagy szerepe, de érdekes alternatíva lehet salátákban, szendvicsekben. Nyersen fogyasztva kontrasztot biztosít ropogós, mégis lédús korongjaival.

Ázsiában rendszeresen savanyítják ecettel, így a savanyú káposztához hasonló „saláta” születik, ami húsokkal kínálható. Ami még érdekesebb, hogy mindennapos a jégcsapretekkel való főzés: levesekbe kockára vágva vagy reszelve kerül, sőt kenyérfélékbe is belesütik.

A tavasz első igazi zöldségei között szokott megjelenni a jégcsapretek. Kellemes újdonságként kerülhet majd a húsvéti asztalra, ha unjuk már a retekrózsákat. Alkossunk vele bátran, lepjük meg családunkat, barátainkat ezzel a különlegességgel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sosem árt elég korán inspirálódni húsvétra:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek