Nem csak a kis piros a menő: húsvétkor kóstold meg a jégcsapretket

Válts a kis pirosas-rózsaszínes hónaposról, ismerd meg a jégcsapretket! Ez a kevésbé használt zöldségféle rengeteg izgalmat tartogat magában, nem mellesleg egészséges is.

Szépen lassan a magyar zöldségesekhez is megtalálta útját a jégcsapretek. Biztos sokan találkoztunk már a hosszúkás, fehér zöldséggel. Ha eddig mégsem mertük megkóstolni, adjunk neki egy második esélyt! Ebben a cikkben minden a jégcsapretek körül forog.

Származása, jellemzői

Fehér retek, japán retek, kínai retek, esetleg daikon néven ismerjük ezt az érdekes zöldséget. Mint a legtöbb retekfajta, Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világban.

Az alakjában répára emlékeztető növény Keleten több színben (rózsaszín, zöld, lila) is megtalálható, az Európában legelterjedtebb fajtája azonban az egyszerű fehér. Általában pucolva fogyasztják, héja azonban ehető. Egyes ázsiai országokban még a tetején lévő zöld hajtásokat is felhasználják sushikban, salátákban.

Ízre kellemesen édes, nem olyan csípős, mint piros hónapos társának. Húsa harsányan ropogós és lédús, ebből is tudjuk megállapítani, hogy friss terméket vettünk-e. Emellett a fiatal daraboknak a héja vékonyabb, az idő elteltével azonban a jégcsapretek külseje puha és bőrszerű lesz.

Hogyan tároljuk?

A retek kényes zöldség, ha nem megfelelő helyen tartjuk vásárlás után, elvesztheti roppanós állagát. Amennyiben olyat kaptunk, aminek a tetején még ott vannak a friss zöld levelek, távolítsuk el őket. A levélzet alsó részét azonban hagyjuk érintetlenül, mivel a jégcsapretek tetején lévő torzsa szükséges a zöldség frissességének megőrzéséhez.

Egészben hagyva egy hétig eláll, azonban két napon belül érdemes elfogyasztanunk, mert ekkor a legfrissebb. Nagyméretű, ezért jobb egyszerre megenni, felvágás után ugyanis veszíthet ízéből.

A felhasználásig tároljuk hűtőben, a többi zöldséggel együtt.

Darabokra vágva is hűtőbe tehetjük, de ezt mindenképpen zárt dobozban tegyük, mert erőteljes illatát könnyen átveszi a hűtő tartalma. Blansírozva fagyasztható, ilyen formában egy hónapig eláll.

Élettani hatása

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, szénhidrátot, zsírt alig tartalmaz. Kiemelkedően jó C-vitaminforrás.

Főzés jégcsapretekkel

Édeskés-fűszeres íze miatt kiválóan passzol tavaszi szendvicskrémek mellé, tessék nyugodtan alább inspirálódni:

Tavaszi medvehagymás túrókrém

Nagy kedvencem a körözött, de a hagyma miatt mindig csak keveset ehettem belőle. 1-2 éve kóstoltam először a medvehagymát, és örömmel tapasztaltam, hogy nem fáj tőle a hasam. Azóta nem ...

Az európai konyhában ugyan nincs túl nagy szerepe, de érdekes alternatíva lehet salátákban, szendvicsekben. Nyersen fogyasztva kontrasztot biztosít ropogós, mégis lédús korongjaival.

Ázsiában rendszeresen savanyítják ecettel, így a savanyú káposztához hasonló „saláta” születik, ami húsokkal kínálható. Ami még érdekesebb, hogy mindennapos a jégcsapretekkel való főzés: levesekbe kockára vágva vagy reszelve kerül, sőt kenyérfélékbe is belesütik.

A tavasz első igazi zöldségei között szokott megjelenni a jégcsapretek. Kellemes újdonságként kerülhet majd a húsvéti asztalra, ha unjuk már a retekrózsákat. Alkossunk vele bátran, lepjük meg családunkat, barátainkat ezzel a különlegességgel!

Miso leves

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sosem árt elég korán inspirálódni húsvétra:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...