Izsó, porcsin, libatop: ismerd meg a mezők legfinomabb alapanyagait

A pitypanggal vagy a tyúkhúrral mindenki találkozott már, de rengeteg olyan mezei növény van még, amit érdemes kóstolgatni - nem minden gaz, ami annak látszik.

Azt az elmúlt néhány évben már észre lehetett venni, hogy a top éttermek tányérjain egyre több olyan növény is megjelent, amit azelőtt csak erdők-mezők zöldjében találtunk. Ezek nem csak, hogy ehetőek, de még szuper ízük is van, amit te is használhatsz otthon, úgyhogy lássuk a legjobbakat!

Pitypang pesto

A spenót pesto után még egy kevésbé megszokott ízű pesto következik. Kihasználva a természet kínálta lehetőségeket: pitypang levelekből készítettem ma pestot. Nem utoljára. Nagyon ...

Pitypangsaláta

Nagy divat mostanság egészségesen élni, meg minden, de ez itt, még nálam is kiverte a biztosítékot. Elkészítettem, gondoltam, miért is ne, sosem csináltam még, hátha jó lesz. Azért ...

Pitypang

Erről biztos sokan tudtátok, hogy ehető, úgyhogy érdemes kipróbálni is! Készülhet belőle szörp, szirup, pesto, de még salátának sem utolsó - Dusha Csenge, a SALT cukrászséfje is imádja használni:

Borzasztóan szeretem tavasszal a pitypangot - bár még nem volt tavasz, hogy éttermezhettem volna, de valami üde salátába mind a zöldje, mind a feje nagyon finom tud lenni, de szörpnek is bomba a virágos aromáival.

A beszerzése pedig, hát, nem egy nagy tudomány. Persze fontos, hogy ne a főút mellől szedd le, keress inkább egy szmogtól, forgalomtól (és kutyáktól) mentes lelőhelyet, ahol biztosan tiszta növényt gyűjtögethetsz. Hosszabban pedig itt olvashatsz róla.

Tyúkhúr

Egy másik ismerős, amit sokan csak gazként ismernek, hiszen gond nélkül bárhol megterem, pedig szuper ételeket lehet belőle készíteni. A tyúkhúrnak édeskés íze van, jól passzol savasabb hozzávalókhoz, például kecskesajthoz, fetához, készülhet belőle leves, főzelék és persze mindenféle salátát feldobhatsz vele. Teát is készítenek belőle, amit emésztési gondokra (főleg az epével kapcsolatos problémákra), a koleszterinszint csökkentésére, sőt, légúti megbetegedések enyhítésére is ajánlják.

Kövér porcsin

Szintén gyomnövényként tartják számon, pedig a porcsin az egyik legizgalmasabb ehető vadnövény: enyhén kesernyés, ami édesbe hajlik át, a textúrája pedig még hőkezelés ellenére is remek marad. A szárai és a levelei is jól haraphatóak, de egyáltalán nem kemények, jól bírja a blansírozást és a hirtelen pirítást is. Még ezeknél is jobb, hogy tele van omega-3 zsírsavakkal, magas a C- és E-vitamin tartalma, de tartalmaz kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

Portugál porcsin leves

Igyekszem az erdőn-mezőn található növények, gombák és termések elfogyasztását a mindennapjaim részévé tenni. Egyrészt olykor kisebb kaland a lelőhelyeket megtalálni, másrészt ...

Madársóska

A madársóska (más néven oxalis) könnyen összetéveszthető a lóherével, mivel a leveleik hasonló alakúak, de annyiban eltérnek, hogy a madársóskáé nagyobbak, plusz a közepükön gyakran sötétlila/bordó folt is látható. Kifejezetten savanykás növény, főleg fűszerként érdemes használni, mert már egy-két levélke is feldob egy salátát, egy halas ételt, sőt, desszertekben is jó kontrasztot ad.

Kerti izsóp

Az izsóp vadon is megtalálható, de gyakran termesztett növény is, amit leginkább gyógyteaként vagy fűszerként használnak. Enyhe ánizsos íze van (aminek van egy erőteljesebb fajtája, az ánizsizsóp), enyhén kesernyés, de igen sokoldalúan lehet használni: lehet vele húsételeket, zsírosabb fogásokat frissíteni, levesekben és salátákban is kiváló, és a fűszeressége miatt desszertek kiegészítője is lehet, főleg olyan virágos ízekkel, mint a málna, bodza, áfonya vagy akár a passiógyümölcs. A belőle készült teát leginkább gyulladáscsökkentőként használják, de erős köhögésre, asztmára és gyomorerősítőként is ajánlják.

Turbolya

A zamatos turbolya egy gyönyörű zöldfűszer, ami tulajdonképpen bárhol megterem, erdőkben, mezőkön, kerítés mellett, bárhol felüti a fejét. Jellegzetes apró, petrezselyemre hasonlító levelei vannak, ízében pedig egy édeskés, ánizsos, korianderes aromára emlékeztet. Zöldfűszerként érdemes használni,  tehát a főzés végén add az ételekhez, mert hő hatására hamar elveszti az ízét és az illatát. Aki nem tud megbarátkozni a korianderrel , annak a turbolya igazi kapudrog lehet, szép átvezető az erősebb ízekhez. Saláták, halételek, desszertek jóbarátja.

Izsó, porcsin, libatop: ismerd meg a mezők legfinomabb alapanyagait

Megjegyzés

Bármelyik felsorolt növénynél fontos, hogy olyan helyen szedd őket, ahol biztosan nem éri semmilyen káros anyag, pont úgy, ahogy például a bodzánál vagy az orgonánál is fontos, hogy a lehető legtisztább, szmogmentes környezetben szüreteld. Érdemes alaposan tanulmányozni a képeket, nehogy olyat szedj össze, aminek káros hatása lehet, bár szerencsére a listában szereplő növényeket nehéz összetéveszteni mással. Járj nyitott szemmel, próbáld ki őket!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több izgalmas alapanyagról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...