Itt a válasz, hogy mikor kell kidobnod a hűtő tartalmát egy áramkimaradás után

Az áramkimaradás sok szempontból bosszantó, és felveti a kérdést: mikor kell kidobni a hűtőben tárolt élelmiszereket, ha órákig nem volt áram? Mutatjuk a választ!

Mindenkivel előfordult már, hogy elment az áram hosszabb-rövidebb időre. Az azonban csak az egyik fele a problémának, hogy nincs világítás és internet, az igazi gondot az okozza, hogy a hűtő is leáll, és ha történetesen épp előtte vásároltál be, akkor nagy adag élelmiszer kerülhet veszélybe. Pánikra azonban semmi ok, nem kell a hűtő teljes tatalmát azonnal a kukába dobnod!

Figyeld a hűtő hőmérsékletét

A hűtőnek alapjáraton 1,6-2,7 Celsius-fokon kell működnie, és érdemes beszerezni egy hőmérőt hozzá, amivel mindig tudod, hogy pontosan milyen odabent a hőmérséklet, különösen, ha gyakoriak felétek az áramkimaradások.

Itt a válasz, hogy mikor kell kidobnod a hűtő tartalmát egy áramkimaradás után

Ha elment az áram, mérd, hogy milyen hosszú ideig tartott a kimaradás. Tartsd a hűtő ajtaját csukva, és tartsd észben, hogy a teli hűtő lassabban melegszik fel, mint az, amiben csak pár dolog árválkodik. A hűtőben lévő élelmiszereket nyugodtan elfogyaszthatod, ha az áramkimaradás nem tartott tovább 4 óránál.

Mi történik 4 óra után?

Ha eltelt már több mint négy óra, áram azonban továbbra sincs, el kell kezdened figyelni a hűtő hőmérsékletét. Ha a hőmérséklet 4,4 Celsius fölé emelkedik, a romlandó élelmiszerek maximum még két órát bírnak, utána ki kell őket dobni.

Fontos tudni, mitől szabadulj meg, és mitől nem

Mitől szabadulj meg?

  • Levesek, pörköltek
  • Húsok és tenger gyümölcsei: főtt, nyers vagy bármilyen más étel, amelyben ezek megtalálhatóak
  • Sajt: puha és zsírszegény fajták
  • Tejtermékek: tej, tejszín, joghurt, tejföl, író
  • Szója- és magtejek
  • Tojás: főtt, nyers és minden tojást tartalmazó étel
  • Gyümölcsök, amiket már felvágtál
  • Mártások, öntetek, szószok, amelyek legalább nyolc órán át 10 Celsius fok felett voltak
  • Sütitészta, előfagyasztott kenyerek
  • Friss, nyers tészta
  • Édességek: sajttorta, tejszínes vagy pudingos piték, krémmel töltött sütemények
  • Zöldségek: előmosott zöldségek, főtt zöldségek, zöldségalaplé
  • Tofu

Mik azok a dolgok, amiket nem kell kidobnod?

  • Sajt: kemény, feldolgozott kemény sajtok, mint például a parmezán
  • Tejtermékek: vaj, margarin
  • Gyümölcs: gyümölcslé, konzerv gyümölcs, friss egész gyümölcs
  • Kenyerek: kenyér, zsemle, péksütemény, muffin, tortilla, bagel
  • Gofri, palacsinta
  • Édességek: gyümölcsös piték
  • Nyers zöldségek
  • Fűszernövények
  • Egyebek: magvajak, lekvárok, zselék, ketchup, olajbogyó, savanyúságok, mustár, BBQ szósz, ecetalapú öntetek, Worcestershire-szósz, szójaszósz

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...