Itt a válasz, hogy mikor kell kidobnod a hűtő tartalmát egy áramkimaradás után

Az áramkimaradás sok szempontból bosszantó, és felveti a kérdést: mikor kell kidobni a hűtőben tárolt élelmiszereket, ha órákig nem volt áram? Mutatjuk a választ!

Mindenkivel előfordult már, hogy elment az áram hosszabb-rövidebb időre. Az azonban csak az egyik fele a problémának, hogy nincs világítás és internet, az igazi gondot az okozza, hogy a hűtő is leáll, és ha történetesen épp előtte vásároltál be, akkor nagy adag élelmiszer kerülhet veszélybe. Pánikra azonban semmi ok, nem kell a hűtő teljes tatalmát azonnal a kukába dobnod!

Figyeld a hűtő hőmérsékletét

A hűtőnek alapjáraton 1,6-2,7 Celsius-fokon kell működnie, és érdemes beszerezni egy hőmérőt hozzá, amivel mindig tudod, hogy pontosan milyen odabent a hőmérséklet, különösen, ha gyakoriak felétek az áramkimaradások.

Itt a válasz, hogy mikor kell kidobnod a hűtő tartalmát egy áramkimaradás után

Ha elment az áram, mérd, hogy milyen hosszú ideig tartott a kimaradás. Tartsd a hűtő ajtaját csukva, és tartsd észben, hogy a teli hűtő lassabban melegszik fel, mint az, amiben csak pár dolog árválkodik. A hűtőben lévő élelmiszereket nyugodtan elfogyaszthatod, ha az áramkimaradás nem tartott tovább 4 óránál.

Mi történik 4 óra után?

Ha eltelt már több mint négy óra, áram azonban továbbra sincs, el kell kezdened figyelni a hűtő hőmérsékletét. Ha a hőmérséklet 4,4 Celsius fölé emelkedik, a romlandó élelmiszerek maximum még két órát bírnak, utána ki kell őket dobni.

Fontos tudni, mitől szabadulj meg, és mitől nem

Mitől szabadulj meg?

  • Levesek, pörköltek
  • Húsok és tenger gyümölcsei: főtt, nyers vagy bármilyen más étel, amelyben ezek megtalálhatóak
  • Sajt: puha és zsírszegény fajták
  • Tejtermékek: tej, tejszín, joghurt, tejföl, író
  • Szója- és magtejek
  • Tojás: főtt, nyers és minden tojást tartalmazó étel
  • Gyümölcsök, amiket már felvágtál
  • Mártások, öntetek, szószok, amelyek legalább nyolc órán át 10 Celsius fok felett voltak
  • Sütitészta, előfagyasztott kenyerek
  • Friss, nyers tészta
  • Édességek: sajttorta, tejszínes vagy pudingos piték, krémmel töltött sütemények
  • Zöldségek: előmosott zöldségek, főtt zöldségek, zöldségalaplé
  • Tofu

Mik azok a dolgok, amiket nem kell kidobnod?

  • Sajt: kemény, feldolgozott kemény sajtok, mint például a parmezán
  • Tejtermékek: vaj, margarin
  • Gyümölcs: gyümölcslé, konzerv gyümölcs, friss egész gyümölcs
  • Kenyerek: kenyér, zsemle, péksütemény, muffin, tortilla, bagel
  • Gofri, palacsinta
  • Édességek: gyümölcsös piték
  • Nyers zöldségek
  • Fűszernövények
  • Egyebek: magvajak, lekvárok, zselék, ketchup, olajbogyó, savanyúságok, mustár, BBQ szósz, ecetalapú öntetek, Worcestershire-szósz, szójaszósz

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek