Ezzel a diétával azt ehetsz, amit csak akarsz, bűntudat nélkül

Ha neked is eleged van az állandó fogyókúrázásból és a szigorú diétákból, itt az ideje, hogy esélyt adj az intuitív étkezésnek – a diétának, aminek az a lényege, hogy ne diétázz.

Fárasztó feladat eligazodni a diéták folyton változó szabályai között: ne egyél cukrot, ne vacsorázz este hat után, állj át a ketogénre, számold a kalóriákat, sportolj minden nap, legyél vékony vagy épp izmos. Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusoknak elege lett a diétakultúrából, és kidolgozták az intuitív étkezés szemléletét. Ők is tudják, hogy a fogyókúra- és szépségipar átszövi a mindennapjainkat, de azt remélik, hogy az intuitív étkezés segítségével végleg búcsút inthetünk a fogyókúráknak.

Így hozza rendbe az étellel való viszonyodat az intuitív étkezés

A diéták bűvkörében

A hosszú éveken át tartó diétázás, az étkezési trendek követése, a tökéletes test üldözése nem csupán a testképünkre van hatással, de az étellel való viszonyunkat is teljesen átírhatja. Míg ideális esetben az étkezés a testi szükségleteink kielégítését és az örömszerzést szolgálja, a különböző fogyókúrák plusz jelentéssel ruházzák fel az ételeket.

Lesznek jó és rossz tápanyagforrások, sőt, tiltólistán lévő „bűnös” ételek, amiknek az elfogyasztása bűntudattal és önhibáztatással jár.

Diétázás közben nem a testünk szükségleteire reagálunk, valamilyen szabályrendszer alapján próbáljuk kontroll alatt tartani a táplálkozást. Nem ritka, hogy aki diétázik, folyamatosan az ételre gondol, reggeli után már rögtön azon agyal, hogy mit fog enni ebédre, és hogy az miként fog beleférni a napi kalória- vagy szénhidrátkeretébe.

Az intuitív étkezés kidolgozói szerint, hogyha azt eszed és akkor, amire a testednek szüksége van, rendeződni fog az étellel való viszonyod, és a tested is beáll majd a számodra ideális testsúlyra. Az intuitív étkezésben nincsenek szabályok, korlátok, jó vagy rossz ételek. Kukába dob mindent, amit korábban a diétákról hallottunk, legfontosabb alapelveként azt hirdeti: tanuljunk meg bízni a testünkben, mert a testünk tudja, hogy mire van szüksége.

Akkor mindent lehet?

Ha először találkozunk az intuitív étkezéssel, jogosan merül fel bennünk a kérdés: akkor mostantól bármit és bármennyit ehetek? Aki fogyókúrázott már életében, jól tudja, hogy az önmegtartóztatás gyakran ahhoz vezet, hogy a kijelölt „csalónapokon” túlesszük magunkat, és olyan minőségű és mennyiségű ételt viszünk be a szervezetünkbe, amelyekre valójában egyáltalán nincs szükségünk.

Teljesen természetes az is, hogy amikor hosszú diétázás után kipróbáljuk az ösztönös táplálkozást, azokat az ételeket fogjuk megkívánni, amiket olyan sokáig megvontunk magunktól. Fontos, hogy ilyenkor engedjünk ezeknek a sóvárgásoknak, és ne próbáljuk kordában tartani azokat, még akkor sem, ha az esetleg pár kiló felszedéséhez vezethet. A szemlélet megalkotói szerint azonban ez a sóvárgás enyhülni fog, és egy idő után eltűnik, amikor valóban elfogadjuk, hogy nem kell többé diétáznunk, és a korábban tiltólistás ételek is részei lehetnek az étrendünknek.

Az ösztönös táplálkozás kialakítása egy hosszútávú folyamat

Nagyon fontos azonban azt is szem előtt tartanunk, hogy az intuitív étkezésre nem lehet egyik napról a másikra átállni.

Az ösztönös táplálkozás kialakítása egy hosszútávú folyamat, ami során meg kell tanulnunk újra bízni a testünkben, figyelnünk kell a jelzéseit, és azokra reagálnunk kell. A rossz berögződések, az ételek felcímkézése vagy épp a cukorfüggőség megnehezítik a folyamatot. Az intuitív étkezésre való átálláskor épp ezért nagyon fontos a tudatosság, az, hogy felismerjük a rossz szokásainkat, és megpróbáljunk felülkerekedni azokon. Ez a folyamat hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, de ha sikerül újra az ösztöneinkre hagyatkozni az étkezésben, mentálisan és fizikailag is jobban fogjuk érezni magunkat, mint valaha.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezek a diétás-étrendes cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...