Először is, köszönjük nektek, hogy vettétek a fáradságot, és kitöltöttétek Húsvéti Kérdőívünket. A több mint 1200 fő válaszai alapján készült kutatásból többek között az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra, és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.
Ezeket olvastad már?
Mennyit és hogyan készülünk az ünnepekre?
„Tudjuk, hogy a legnagyobb ünnepeknek, mint a karácsony és a húsvét milyen fontos része a közös étkezés, és régóta figyeljük az oldalunkon, hogyan egészítik ki fokozatosan a hagyományos ételeket az újdonságok. Amellett, hogy megnéztük, mi kerül az asztalra, most arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyit készülünk az ünnepre, közös feladatként tekintünk-e rá, és mekkora vendégséget tartunk” – mesélt Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója a friss húsvéti kutatás mögötti szándékról.
Az eredményekből kiderül, hogy hosszan készülünk a húsvétra:
- a válaszadók közel harmada (29,48%) már több mint 1 héttel előtte belefog az ünnepi feladatokba
- és közel ugyanennyien vannak, akik 1 hetet (28,76%)
- vagy 3-4 napot (31,42%) szánnak rá előtte.
Csupán 10 % azoknak az aránya, akik csak előző nap kezdenek vásárlásba, főzésbe, lakásdíszítésbe.
Nemcsak jóval az ünnepek előtt kezdjük a készülődést, de sok órát is töltünk a konyhában:
a válaszadó Nosalty olvasók közel fele (40,63%) 3-5 órát süt, főz, de sokan vannak, akik akár több mint egy egész munkanapot is a konyhában állnak (25,53%), hogy elkészüljenek az ételek. Kimagasló állóképességről tesznek tanúbizonyságot a 60 évesnél idősebb budapesti válaszadók, vagyis vélhetően a nagymamák, akik 10 óránál is többet állnak a konyhában ilyenkor. Vannak bravúros gyorsasággal sürgő-forgók is (21,57%), ők 1-3 óra alatt megoldják, hogy minden kész legyen.
Ezeket olvastad már?
Kapunk segítséget, de nem eleget
Jó hír, hogy a sok készülődésben nem maradnak teljesen magukra az olvasók, mert csak 5,41 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem kap segítséget.
- A válaszadók közel fele (49,83 %) mindig számíthat másra is
- 36,67 % kap csak néha segítséget
- de így is 8,08 % érzi úgy, hogy ez nem elég.
Egyértelműen a bevásárlás az a terület, ahol megoszlanak a teendők (46,37 %) és még a főzés feladatain is tud osztozni a válaszolók majd harmada (26,09 %), de a lakásdíszítés és sütés már magányos feladat.Érdekesség, hogy minél idősebb valaki, annál több segítséget kap a vásárlásban, de a főzésben már pont fordított az arány, az idősebbek egyedül főznek. A felmérésből nem derül ki, hogy ez azért van, mert szívesebben főznek a megszokott saját koreográfiájuk szerint egyedül, vagy szükségük lenne segítségre, csak nem kérnek vagy nem kapnak.
- A húsvét főleg családi (75,93%), esetleg baráti körben telik,
- szinte senki sem utazik ilyenkor a válaszadók közül,
- a kitöltők közel fele (40 %) fogad 2-5 vendéget,
- és ennél valamivel kevesebben (34,81 %) pedig 5-10 főt.
A legnagyobb vendéglátók vélhetően a nagymamák, mert abban az 1 %-ban, akik úgy nyilatkoztak, hogy 20 fős vendégséget is tartanak, a 60 feletti budapesti, túlnyomó többségében nők képviseltetik magukat a legerősebben, 20 %-kal.
Ezeket olvastad már?
Mit készítünk?
- Első helyen a mézes krémes (33,04 %) és a tiramisu (29,32%) verseng egymással,
- míg Budapesten mindkettő egyformán népszerű (29,64%),
- vidéken a mézes krémes felé billen a mérleg (34,16 % vs 29,22 %),
- a répatorta a 2. helyezett,
- amit a keksztekercs és a muffin követ a megkérdezettek népszerűségi listáján.
Egy biztos, húsvétkor elenyésző azoknak a száma (2%), akik nem otthon sütnek. Ahogy készen vett tojásételekről sem lehet szó húsvétkor, alig van (1,7 %), aki nem otthon készíti frissen.
- Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem (79,89%),
- ezt is főleg otthon sütjük (58,89%),
- csak 3,72% nyilatkozott úgy, hogy nem eszik sonkát húsvétkor.
- A házilag főzött füstölt sonka a legnépszerűbb (69,14%),
és csak (27,14%) veszi boltban.
Milyen recepteket kerestünk?
A tavalyi és az idei húsvét legnépszerűbb receptje is a húsvéti sárgatúró volt, melyet éves átlagban huszonötezren töltöttek le a Nosalty oldaláról.
Top 10 recept (2017)
- Húsvéti sárgatúró
- Húsvéti pástétom
- Kaszinótojás
- Foszlós kalács húsvéti sonkához
- Fóliában sült töltött fasírttekercs
- Sonkás alagút
- Legegyszerűbb sajtos rúd
- Fanta szelet Detty konyhájából
- Mézes krémes
- Főtt sonka
1 dkt.hu, 2017. február
Forrás:
2 A kérdőíves kutatásban résztvevő 1238 válaszadó 75 %-a vidéki, 93,21 %-a nő, főként 19-29 (33,93 %) és 30-39 év (23,09%) közöttiek.