Így töltsd, pácold, főzd, buggyantsd: kicsit sem uncsi tojásételek húsvétra

Húsvétkor a sonka mellett rengeteg tojást is fogyasztunk, legtöbbször keménytojás formájában. Most összegyűjtöttünk néhány olyan tojásétel-ötletet, amellyel kicsit csavarhatunk a megszokotton. Érdemes kipróbálni őket, mert csupa új ízt fedezhetünk fel velük.

Sonka, kalács, keménytojás – az egyik legfinomabb tavaszi, húsvéti reggeli, amit el lehet képzelni, ám, amikor már a harmadik nap is sonka mellett főtt, kissé fűrészpor ízű tojások kerülnek elő, érdemesebb kicsit kísérletezni újabb tojásételekkel.

Keménytojás, hogy ne legyen fűrészporos a sárgája

Sokan a sonkával együtt, egyszerre főzik meg a húsvétra szánt tojásokat is, mert így azok kaphatnak egy kellemes, füstölt aromát is. Valóban, a sós sonkalében főtt tojásoknak tényleg van egy kis füstös aromája, ám nagy hátrányuk, hogy a hosszan főtt tojások sárgája túl kemény, már-már fűrészporra emlékeztetően száraz lesz, és elvész mindaz a krémesség, amiért annyira szeretjük a tojást. Mivel a sonka már éppen eléggé füstölt, érdemes átgondolni, mennyire fontos, hogy a tojásokban is érvényesüljön ez.

A hatperces az igazi

Szerencsésebb, ha inkább frissen készítjük el minden étkezés előtt a keménytojást, vagy egyéb tojásételekre szavazunk. Főtt tojásnál akkor érjük el a legfinomabb, kívül kemény, belül krémes állagot, ha forrásba lévő vízbe tesszük a tojásokat, és pontosan hat és fél percig főzzük őket, majd azonnal hideg vízbe téve őket leállítjuk a főzési folyamatot. Az így elkészült tojások sárgája egészen krémes lesz.

Pácolj, marinálj!

Ha szeretjük a kicsit pikánsabb ízeket, próbáljuk ki a különböző marinádokban elkészített keménytojásokat – ezekkel olyan különleges ízkombinációkat érhetünk el, amelyek nagyszerűen érvényesülnek a sonka és a friss zöldségek, saláták mellett. Elmehetünk az ázsiai száznapos tojás irányába is, úgy, hogy természetesen nem száz napig érleljük a tojást a pácban, hanem elég hozzá fél nap is. A szójaszószban pácolt tojások kellemesen sós, telt aromája igazi különlegesség. Ugyanígy pácolhatjuk a tojást ecetben kis kurkumával is, ekkor gyönyörű neonsárga színben is pompáznak majd a pikáns keménytojások.

Az igazi villantós reggeli: buggyantott, töltött, kaszinó- vagy Florentine-tojás

Ha valami igazán elegánsat szeretnénk feltálalni a húsvéti családi reggelin, próbáljuk ki például a buggyantott tojást, elkészítése igényel ugyan egy kis gyakorlatot, de nem kell megijedni sem tőle: a lényeg, hogy a víz ne forrjon, csak épp gyöngyözzön, és mindenképp álljunk ott mellette, hogy elkapjuk azt a pillanatot, amikor a fehérje már összeállt, de a sárgája még folyósan lágy. Vagy töltsd meg, mutatunk egy rakat tippet!

A megunhatatlan tojáskrém

Természetesen készülhetünk mindenféle ízesítésű tojáskrémmel is a húsvéti lakomára, ezeknél mindig figyeljünk arra, hogy a keményre főtt tojások összetörve és ízesítve nem igényelnek túl sok folyékony hozzávalót, nem kell sok tejfölt, joghurtot vagy majonézt adni hozzájuk, mert könnyen folyóssá válhat, folyamatosan keverjük a krémet, és inkább kis adagokban adagoljuk a fűszereket és hozzávalókat, így egyszerűen be tudjuk állítani a kívánt állagot és ízeket.

A klasszikus ízesítések mellett bátran kísérletezhetünk a friss tavaszi zöldekkel is, keverjünk a krémbe, kaszinótojás töltelékébe medvehagymát, medvehagymából vagy épp reteklevélből készülő pesztót, vagy épp apróra vágott snidlinget, petrezselymet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti finomság itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...