Így töltsd, pácold, főzd, buggyantsd: kicsit sem uncsi tojásételek húsvétra

Húsvétkor a sonka mellett rengeteg tojást is fogyasztunk, legtöbbször keménytojás formájában. Most összegyűjtöttünk néhány olyan tojásétel-ötletet, amellyel kicsit csavarhatunk a megszokotton. Érdemes kipróbálni őket, mert csupa új ízt fedezhetünk fel velük.

Sonka, kalács, keménytojás – az egyik legfinomabb tavaszi, húsvéti reggeli, amit el lehet képzelni, ám, amikor már a harmadik nap is sonka mellett főtt, kissé fűrészpor ízű tojások kerülnek elő, érdemesebb kicsit kísérletezni újabb tojásételekkel.

Rántott-töltött tojás

A következő recept bizony nem elírás és nem is rántotta.  Ez egy roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető előétel. A húsvéti asztalon remekül fog mutatni, színes és mutatós kis ...

Keménytojás, hogy ne legyen fűrészporos a sárgája

Sokan a sonkával együtt, egyszerre főzik meg a húsvétra szánt tojásokat is, mert így azok kaphatnak egy kellemes, füstölt aromát is. Valóban, a sós sonkalében főtt tojásoknak tényleg van egy kis füstös aromája, ám nagy hátrányuk, hogy a hosszan főtt tojások sárgája túl kemény, már-már fűrészporra emlékeztetően száraz lesz, és elvész mindaz a krémesség, amiért annyira szeretjük a tojást. Mivel a sonka már éppen eléggé füstölt, érdemes átgondolni, mennyire fontos, hogy a tojásokban is érvényesüljön ez.

A hatperces az igazi

Szerencsésebb, ha inkább frissen készítjük el minden étkezés előtt a keménytojást, vagy egyéb tojásételekre szavazunk. Főtt tojásnál akkor érjük el a legfinomabb, kívül kemény, belül krémes állagot, ha forrásba lévő vízbe tesszük a tojásokat, és pontosan hat és fél percig főzzük őket, majd azonnal hideg vízbe téve őket leállítjuk a főzési folyamatot. Az így elkészült tojások sárgája egészen krémes lesz.

Pácolj, marinálj!

Ha szeretjük a kicsit pikánsabb ízeket, próbáljuk ki a különböző marinádokban elkészített keménytojásokat – ezekkel olyan különleges ízkombinációkat érhetünk el, amelyek nagyszerűen érvényesülnek a sonka és a friss zöldségek, saláták mellett. Elmehetünk az ázsiai száznapos tojás irányába is, úgy, hogy természetesen nem száz napig érleljük a tojást a pácban, hanem elég hozzá fél nap is. A szójaszószban pácolt tojások kellemesen sós, telt aromája igazi különlegesség. Ugyanígy pácolhatjuk a tojást ecetben kis kurkumával is, ekkor gyönyörű neonsárga színben is pompáznak majd a pikáns keménytojások.

Momofuku szójaszószos tojásai

A szójaszószban érlelt tojások összeforrtak David Chang nevével, aki a gasztrovilág egyik megkerülhetetlen figurája és alkotója. A koreai származású séfet a Time Magazin beválasztotta ...

Az igazi villantós reggeli: buggyantott, töltött, kaszinó- vagy Florentine-tojás

Ha valami igazán elegánsat szeretnénk feltálalni a húsvéti családi reggelin, próbáljuk ki például a buggyantott tojást, elkészítése igényel ugyan egy kis gyakorlatot, de nem kell megijedni sem tőle: a lényeg, hogy a víz ne forrjon, csak épp gyöngyözzön, és mindenképp álljunk ott mellette, hogy elkapjuk azt a pillanatot, amikor a fehérje már összeállt, de a sárgája még folyósan lágy. Vagy töltsd meg, mutatunk egy rakat tippet!

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

A megunhatatlan tojáskrém

Természetesen készülhetünk mindenféle ízesítésű tojáskrémmel is a húsvéti lakomára, ezeknél mindig figyeljünk arra, hogy a keményre főtt tojások összetörve és ízesítve nem igényelnek túl sok folyékony hozzávalót, nem kell sok tejfölt, joghurtot vagy majonézt adni hozzájuk, mert könnyen folyóssá válhat, folyamatosan keverjük a krémet, és inkább kis adagokban adagoljuk a fűszereket és hozzávalókat, így egyszerűen be tudjuk állítani a kívánt állagot és ízeket.

A klasszikus ízesítések mellett bátran kísérletezhetünk a friss tavaszi zöldekkel is, keverjünk a krémbe, kaszinótojás töltelékébe medvehagymát, medvehagymából vagy épp reteklevélből készülő pesztót, vagy épp apróra vágott snidlinget, petrezselymet.

Avokádós tojássaláta

Végtelenül egyszerű recept, mégis kicsit más. Alapvetően nem vagyok nagy avokádó fan, de jelen esetben szuperül ki lehet vele váltani a majonéz nagy részét, mert igazán krémes lesz ...

Céklás tavaszi tojássaláta

Gyönyörű színű tojássalátát hoztunk nektek a tavasz jegyében, tele friss zöldséggel. Magában, sültek mellé, kenyérre kenve egyaránt csodás, de a húsvéti asztal dísze is lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti finomság itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...