Ezzel a módszerrel soha nem fő szét a bab, a lencse, a borsó

Megannyi ételhez használunk hüvelyeseket, ha éppen nem kész konzervként, akkor száraz formában – ez utóbbinak pedig nem mindig zökkenőmentes az elkészítése. A főzés során előfordulhat, hogy szétfőnek, darabokra esnek a szemek: ezt kerülhetjük el az alábbi tippekkel.

Hüvelyest otthon főzni ugyan macera, azonban nagyon sok fogásban ezerszer jobb aromát, állagot és összességében ízesebb végeredményt érhetünk el, ha nem konzervből dolgozunk – ezért elmondhatjuk, hogy megéri szenvedni kicsit. De mivel is? Nos, az előzetes áztatással, a kavicsok, kiszáradt szemek válogatásával, az átmosással és végül magával a főzéssel. Ennek során ugyanis történhetnek malőrök: a hüvelyes gyakran széteshet a túlságosan zubogó vízben, esetleg félig kemény maradhat. Kerüljük el mindkét szélsőséget a következő módszer alkalmazásával.

Ezzel a módszerrel soha nem fő szét a bab, a lencse, a borsó

Forró vízbe dobd

Általában ott kezdődik a probléma, hogy hideg vízben kezdjük a hüvelyesek főzését. Ha így teszünk, alapból lassabbá tesszük az egész folyamatot, hiszen a víz lomhábban forr majd fel a babokkal, borsókkal együtt.

De ez még nem minden: mivel a hüvelyesek külseje kezd majd előbb főni, gyorsabban megpuhul, sőt, gyakran szét is fő, míg a belső enyhén kemény marad.

Járjunk el inkább úgy, mint a száraztésztánál: már alapból lobogó, forró vízbe öntsük az előre beáztatott lencsét/babot. Egyszerre kezdenek majd el főni a szemek, egységesebb állagot kapunk így és egy darab szétfőtt hüvelyest sem.

Közepes lángon főzd

A kezdeti forrázás után azonban mindig tekerjük le a lábas alatt a lángot, ne lobogtassuk erőszakosan – ezzel megőrizhetjük a szemek épségét. Néha megkeverve, állandó hőfokon rotyogjon a hüvelyes, közben kóstolgassuk néha, hogy elég puha-e már kívül-belül.

Vess be szódabikarbónát

Plusz egy apró dolog, amit megtehetünk a rövidebb főzési idő és a puha belső érdekében, az a szódabikarbóna hozzáadása a főzővízhez. Ez ugyanis lúgosabbá teszi a közeget, ellazítja a pektinkötéseket a zöldség belsejében, és szinte krémessé teszi a szemeket.

Falafel, az arab csicserigolyó

Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, ...

Egyszerű babfőzelék

A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek jócskán könnyebbé teszik az életet:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...