A hűtőben tárolt liszttel megoldható a konyhák nagy problémája

Ugyan nem sűrűn gondolunk rá, de a liszt is romlandó termék. Ennek megelőzésére egy végtelenül könnyű lépést kell csupán megtennünk...irány a hűtő!

Nagyon furcsa elképzelésnek tűnhet, hogy a lisztet a hűtőben tároljuk. Azonban, ha jobban belegondolunk, teljesen logikus döntés. Miért ne kerülhetne a liszt is egy olyan helyre, ahol meg tudjuk védeni a megromlástól? A cikkben mindent elmondunk arról, miért kell a lisztet a hűtőben tárolni.

Minden liszt más

Attól függően, hogy miből készültek, a különböző lisztek élettartama is drasztikusan változhat. Az egyszerű fehérliszttel nem sok problémánk lesz, mivel a könnyebben romlandó részeket (pl. a gabonamag külső héját) eltávolították. A teljes kiőrlésű lisztek és a gluténmentes lisztkeverékek (mivel más hozzávalók is vannak bennük) ebből a szempontból kényesebbek. Hasonlóan könnyen romlik a kukorica- és búzadara is.

A hűtőben tárolt liszttel megoldható a konyhák nagy problémája

Kukacoskodás

Bármilyen gabonából készült, bármilyen kiszerelésű, a liszt mindig tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek miatt egy idő után megromlik. Tartós élelmiszer, így ez a megromlás lehet, hogy csak egy év múlva következik majd be, azonban a lejárati dátum előtt is veszélybe kerülhet. Ennek elsőszámú oka a lisztkukacok megjelenése.

A lisztkukacok ugyan az emberre ártalmatlanok, mégsem gusztusos, ha egy zacskó lisztet kinyitva velük találkozunk. Előfordulhat, hogy már alapból a lisztben voltak, amikor megvettük őket, de lehet, hogy kibontás után költöztek bele a kamránkban.

Lehűtött kedélyek

Mivel a kukacok a száraz, meleg helyeket szeretik, egy szekrény vagy kamra épp ideális hely számukra.

Itt jön a képbe a hűtőszekrény: a lisztet a hűtőben tárolva biztosak lehetünk abban, hogy érintetlen marad a kártevők elől.

Ne aggódjunk, magának a lisztnek nem lesz semmi baja attól, hogy hideg helyen tároljuk. Legalábbis akkor nem, ha megfelelő módon rakjuk el: a legfontosabb a légmentesség: bármilyen doboz, üveg vagy zacskó, ami zárható, jó választás lesz.

Ez azért fontos, hogy véletlenül se jusson nedvesség vagy kellemetlen szag a liszt közelébe, hiszen ezek nem tesznek jót neki. Mindenképpen címkézzük fel az adagokat, hogy ne keveredjenek össze a különböző lisztek. Érdemes a fajtát és a lejárati dátumot feltüntetni rajta.

A hűtőbe tett liszt szintén egy évig áll majd el, tehát az eltarthatóságát nyilván így sem tudjuk kitolni, azonban biztosak lehetünk majd benne, hogy semmilyen nemkívánatos betolakodó nem kerül bele. Ezzel gyökeresen véget vetünk az ilyen jellegű problémáknak, hiszen ha egy zacskó kukacos lesz a kamrában, akkor előbb-utóbb minden más is az lesz.

+ 1 tipp: ha esetleg egy kifejezetten ritkán használt lisztünket akarjuk eltenni, dobjuk be a fagyasztóba. Kis adagokban porciózzuk hogy mindig annyit tudjunk elővenni, amennyire szükségünk lesz.

Soha többé nem kell aggódunk a lisztek frissessége miatt, kellemetlenségek nélkül süthetünk bármikor.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Vörös bársony kuglóf

Az ikonikus Vörös Bársony Torta kuglófformába öntött receptje. Hamar elkészíthető, omlós és gyorsan fogy. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne valami különlegeset, mégis hagyományosat ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Kamratitkok, amiktől okosabb minden konyha:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...