A húsvéti majonézes saláta titka: ha így készíted, sokkal finomabb lesz

A sonkatekercsek és töltött tojások szomszédságában gyakran találhatók majonézes saláták a húsvéti asztalon. Ha idén szeretnénk őket egy kissé gatyába rázni, egyszerűen kövessük az alábbi lépéseket.

Kis hazánk gasztronómiájára több minden is hatással volt, illetve továbbra is hatással van: a majonézes saláták iránti imádatunk például közös a többi kelet-európai országgal. A nagyobb ünnepek táján szinte mindig előkerülnek ezek a laktató köretek, és míg abszolút adhatunk nekik helyet a modern konyhaművészetben is, azért nem árt, ha egy-két dolgot megváltoztatunk rajtuk. A fojtóan tömény majonézkrémektől kezdve a felhasznált alapanyagokon át több mindenhez is érdemes hozzányúlni, hogy a majonézes saláták, megtartva nosztalgikus, otthonos bájukat, mégis jelentősen felfrissülve, továbbra is húsvéti asztalainkon maradhassanak.

Majonézes céklasaláta dióval, fetasajttal és aprított zöldfűszerrel tálalva
Ha így készíted, sokkal finomabb lesz minden majonézes saláta

Csökkentsd a majonézt

Egyrészt borzasztóan zsíros, másrészt nagy mennyiségben képes bármilyen egyéb ízt maga alá teperni: nagyjából ezen okok miatt érdemes a majonéz mennyiségét lecsökkenteni a salátákban. Nyilván, ahogy a saláták neve is utal rá, nem lehet a teljes kizárással élni, azonban finomabb és egészségesebb végeredményt érhetünk el kevesebb majonézzel.

Sőt, ha saját kezűleg házi majonézt keverünk magunknak, kevesebb is elég lesz, ugyanis a boltival szemben az otthoni krémnek sokkal intenzívebb íze, gazdagabb állaga van.

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Krémes tojássaláta egyszerűen

Szerintünk az egyik legegyszerűbb-legnagyszerűbb dolog a tojássaláta, amit bármilyen étkezésre fogyaszthatunk, ráadásul pikk-pakk elkészül. Pakolhatjuk a pirítósunkra, készíthetünk ...

Cseréld le a tejfölt

A fojtós, nehézkes ízhez az is hozzájárul, hogy az alapból zsíros majonézt a klasszikus receptek szintén zsíros tejföllel tetézik. Ezzel szemben a tejterméknek inkább lazítania, könnyítenie kéne a salátát: ennek fényében pedig jobban járunk, ha a tejföl helyett például savanykás görög joghurtot vagy kefirt használunk.

Frissítsd fel citrommal

Tovább könnyíthetünk a saláta ízprofilján, ha egy nagy facsarás citromot is adunk a majonézes alaphoz. Szerencsére mindegyik klasszikus saláta elbír a citrusból egy kisebb-nagyobb adagot: saját ízlésünk szerint bánjunk a felfrissítő alapanyaggal.

Színezd ki zöldfűszerekkel

Nem kell semmiféle egzotikus fűszer ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyünk egy majonézes salátát: megteszi egy nagy csokor friss petrezselyem, metélőhagyma, menta vagy koriander is. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon, vagy ha szerencsénk van, a saját kiskertünkből is szüretelhetünk.

TIPP: a felaprított zöldfűszereket érdemes rögtön tálalás előtt a salátához keverni, hogy azok íze minél frissebb, harsányabb maradjon.

Használj friss alapanyagokat

Kényelmes és olcsó megoldásnak tűnhet, ha a franciasalátához mirelit keveréket használunk, ezek azonban gyakran íztelen és állagban is alacsony minőségű termékek. Használjunk inkább friss, szezonális alapanyagokat (tavasszal retket, újhagymát, újburgonyát, friss répát, káposztát, stb.), mivel ezek ízgazdagabbak, sőt szezonalitásuk miatt olcsóbbak is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti inspiráció vár itt:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!