Kis hazánk gasztronómiájára több minden is hatással volt, illetve továbbra is hatással van: a majonézes saláták iránti imádatunk például közös a többi kelet-európai országgal. A nagyobb ünnepek táján szinte mindig előkerülnek ezek a laktató köretek, és míg abszolút adhatunk nekik helyet a modern konyhaművészetben is, azért nem árt, ha egy-két dolgot megváltoztatunk rajtuk. A fojtóan tömény majonézkrémektől kezdve a felhasznált alapanyagokon át több mindenhez is érdemes hozzányúlni, hogy a majonézes saláták, megtartva nosztalgikus, otthonos bájukat, mégis jelentősen felfrissülve, továbbra is húsvéti asztalainkon maradhassanak.

Csökkentsd a majonézt
Egyrészt borzasztóan zsíros, másrészt nagy mennyiségben képes bármilyen egyéb ízt maga alá teperni: nagyjából ezen okok miatt érdemes a majonéz mennyiségét lecsökkenteni a salátákban. Nyilván, ahogy a saláták neve is utal rá, nem lehet a teljes kizárással élni, azonban finomabb és egészségesebb végeredményt érhetünk el kevesebb majonézzel.
Sőt, ha saját kezűleg házi majonézt keverünk magunknak, kevesebb is elég lesz, ugyanis a boltival szemben az otthoni krémnek sokkal intenzívebb íze, gazdagabb állaga van.
Cseréld le a tejfölt
A fojtós, nehézkes ízhez az is hozzájárul, hogy az alapból zsíros majonézt a klasszikus receptek szintén zsíros tejföllel tetézik. Ezzel szemben a tejterméknek inkább lazítania, könnyítenie kéne a salátát: ennek fényében pedig jobban járunk, ha a tejföl helyett például savanykás görög joghurtot vagy kefirt használunk.
Frissítsd fel citrommal
Tovább könnyíthetünk a saláta ízprofilján, ha egy nagy facsarás citromot is adunk a majonézes alaphoz. Szerencsére mindegyik klasszikus saláta elbír a citrusból egy kisebb-nagyobb adagot: saját ízlésünk szerint bánjunk a felfrissítő alapanyaggal.
Színezd ki zöldfűszerekkel
Nem kell semmiféle egzotikus fűszer ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyünk egy majonézes salátát: megteszi egy nagy csokor friss petrezselyem, metélőhagyma, menta vagy koriander is. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon, vagy ha szerencsénk van, a saját kiskertünkből is szüretelhetünk.
TIPP: a felaprított zöldfűszereket érdemes rögtön tálalás előtt a salátához keverni, hogy azok íze minél frissebb, harsányabb maradjon.
Használj friss alapanyagokat
Kényelmes és olcsó megoldásnak tűnhet, ha a franciasalátához mirelit keveréket használunk, ezek azonban gyakran íztelen és állagban is alacsony minőségű termékek. Használjunk inkább friss, szezonális alapanyagokat (tavasszal retket, újhagymát, újburgonyát, friss répát, káposztát, stb.), mivel ezek ízgazdagabbak, sőt szezonalitásuk miatt olcsóbbak is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti inspiráció vár itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!