Tudd le a húsvéti készülődést jó előre, pihenj az ünnepnapokon

A húsvéti készülődés minden izgalma és fáradtsága kissé felidézi az emberben a karácsonyi rohanás emlékeit. De nem kell ennek így lennie: szépen, nyugalmasan is letudhatjuk az összes feladatot, ha egy kicsit előre készülünk.

Ne féljünk a húsvéti készülődéstől: nem kell teljesen agyondolgoznunk magunkat szombaton és vasárnap, hogy a kalácsok, a sonka, a hidegtálak és az összes sütemény mind elkészüljenek a rokonok és barátok, locsolók és vendégek érkezése előtt. Legyünk okosabbak, és tervezzünk előre pár nappal, hiszen már most is elkezdhetjük a húsvéti készülődést, így rohanás nélkül, nyugodtan letudhatunk mindent, mire jön a nagy nap.

Tudd le a húsvéti készülődést jó előre, pihenj az ünnepnapokon

Hűtőben kelesztett tészták

A kalács (és bármilyen más kelt sütemény) tésztáját napokkal előre elkészíthetjük, majd betehetjük a hűtőbe, hogy ott keljen meg. Hogy micsoda? De hiszen ez szembemegy mindennel, amit a kelesztésről tudunk!

Ne ijedjünk meg, nemcsak melegben, hanem hidegben is keleszthetünk.

A két folyamat ugyanolyan eredményhez vezet, csak eltérő idő alatt megy végbe. Szobahőmérsékleten akár egy óra alatt is megkel a tészta, míg a hűtőben ugyanez 2-3 nap alatt történik meg. Így ha most eltesszük, vasárnapra pont meg is kel majd a kalács.

Ugyanezt megtehetjük a vajas-omlós tésztákkal is (pitékhez, kekszekhez, stb.), ezeknek amúgy is kell egy hűtött pihenő, ami lehet 30 perc, de ugyanúgy lehet 2 nap is.

Savanyított tojások

Egy egész családnak tojást főzni és pucolni nem valami kellemes, és főképp nem rövid feladat. Ráadásul, ha mindezt az utolsó pillanatban akarjuk megtenni, még sokkal stresszesebb lesz a dolog.

Kerüljük el ezt a stresszt, főzzünk előre egy nagy halom tojást, majd tartsuk frissen az ünnepig ecetes pácban. Ugyanis nem a legbiztonságosabb, ha csak úgy a sima főtt tojásokat a hűtőben tartjuk addig. Azonban ecetben eltéve, enyhén savanyítva kibírják ezt a pár napot (és az állag, illetve az íz sem fog erősen megváltozni).

Előre bekevert saláták

A majonézes salátákat ugyan nem érdemes nagyon előre elkészíteni, mert akkor nem lesznek annyira frissek, mint ahogy lenniük kéne. Ugyan egy éjszaka a hűtőben nem árthat – sőt, egy kicsit rásegít az ízek összeérésére is – ha ennél korábban tesszük a hidegre őket, már inkább rontunk a dolgon, mint javítunk.

Ezért elég, ha csak a majonézes alapot keverjük össze, a zöldségeket, tojást, tésztát és bármi mást pedig majd csak a nagy napon vagy az előtte lévő estén főzzük meg, és tegyük az alapba. Így előre is dolgozhatunk, de a frissességet is megőrizhetjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsvéti receptek, ötletek és tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek