Ezeket a festett húsvéti tojásokat meg is eheted a végén

A tojás már teljesen egybeforrt a húsvét ünnepével, szimbólumként és konkrétan is megjelenik a dekorációban, az ételekben az asztalon. Ráadásul rengeteg kreatív elkészítési módot kitaláltunk, hogy a fent nevezett asztalra tegyük. De savanyítottuk már?

A savanyított tojás gondolata először nagyon furcsának hathat (talán gusztustalannak is, bár remélem, hogy nem így van), hiszen ennek az eljárásnak elsősorban inkább zöldségeket vetünk alá. A csemegeuborka, a cékla, a gyöngyhagyma még egy dolog, na de a tojás? Pedig ha ettünk már ecetes burgonyasalátát, akkor valószínűleg ismerős lehet nekünk a savanyított tojás íze. Így már nem is olyan fura ötlet, igaz? Ha pedig a tojások csodás, tavaszi színét meglátjuk, biztosan nem marad majd bennünk több gátlás.

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

A savanyítás alapreceptje

Tulajdonképpen, ha ismerünk egy alapreceptet a savanyításhoz, akkor utána bármilyen savanyúságot elkészíthetünk majd. Csupán egy felöntőlére lesz szükségünk, ami ecetből és vízből áll – ezt fogjuk (jelen esetben) a tojásokra önteni.

Ha 10%-os ételecetet használunk, 1:1 arányban hígítsuk vízzel, erősebb (20%-os) ecet esetében több vízre lesz szükségünk.

Kerül még a savanyítólébe cukor és só, ezen túl pedig bármilyen más fűszerrel és hozzávalóval ízesíthetjük, színezhetjük a savanyított tojást (ezekről az extrákról pár sorral lejjebb lesz szó).

Három színben pompázik a tojás

Ünnepi recept lévén mégsem akartam egyszerű ecetes tojást készíteni, mindenképpen valamilyen színt (vagyis színeket) akartam vinni a receptbe. Szerencsére a savanyítás rengeteg lehetőséget ad a természetes hozzávalókkal való színezésre, ezért ezt alaposan ki is használtam.

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

Készítettem egy bordó-magenta színben pompázó céklás tojást, egy harsánysárga kurkumás verziót és egy kéknek szánt, de végül (a kémiatudásom hiányából eredően) lilába átcsapó káposztával spékelt savanyúságot.

A céklásba került még friss kapor és egy kevés torma is, a kurkumásba hagymát, fokhagymát és mustármagot tettem kiegészítésként, a káposztásban pedig extra kömény szerepelt.

Asztaldísz és étel is egyben

Csupán 2-3 napos hűtős pihentetés után elképesztő színt kaptak a savanyított tojások. A látványon még én magam is meglepődtem, amikor először kivettem őket az üvegből.

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

Az erőteljes színezők már az első napon befogják a tojás felszínét, ha pedig még tovább hagyjuk állni a hűtőben az üvegeket, akkor a szín szépen elindul a főtt fehérjében a tojás belseje felé. Így egy látványosan átmenetes színhatás alakul ki, ami félbevágáskor látszik majd igazán, és a szendvicseknek, hidegtálaknak is különleges külsőt ad.

Készítsünk színes savanyított tojást!

Hozzávalók a felöntőléhez: 300 ml ecet, 700 ml víz, 50 g cukor, 1.5 ek só

Hozzávalók a céklás tojáshoz: 6 db tojás, 1 db cékla, pár szál kapor, 1 k torma, 1 tk egész bors

Hozzávalók a kurkumás tojáshoz: 6 db tojás, ½ db vöröshagyma, 1 ek mustármag, 1 ek kurkuma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk egész bors

Hozzávalók a káposztás tojáshoz: 6 db tojás, 150 g lilakáposzta, 1 ek fűszerkömény, 1 tk egész bors

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

A tojásokat 8-10 perc alatt teljesen keményre főzzük. Hideg vízbe tesszük, és megpucoljuk mindegyiket. A felöntőlé hozzávalóit összeforraljuk. Előkészítünk 3 nagyobb méretű, sterilizált befőttes üveget.

A céklás tojáshoz héjastul megfőzzük a céklát, majd meghámozzuk és lereszeljük. Az üveg aljába halmozzuk a céklát, beleszórjuk a kaprot, borsot és a tormát is belekanalazzuk. Erre az alapra helyezzük a tojásokat, majd felöntjük annyi forró felöntőlével, hogy az teljesen ellepje.

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

A kurkumás verzióhoz vékony félkörökre vágjuk a hagymát, megpucoljuk a fokhagymát, majd a befőttes üveg aljába tesszük őket. Rászórjuk a kurkumát, mustármagot és borsot. Erre jöhetnek a tojások, majd a forró felöntőlé.

A káposztás tojáshoz vékony szálakra aprítjuk a lilakáposztát, majd fészket rakunk belőle az üveg aljában. Ide jöhet a kömény és a bors, utána pedig a tojások. A forró felöntőlével teljesen ellepjük a tojásokat.

Miután teljesen kihűltek, a befőttes üvegeket betesszük a hűtőbe, és hagyjuk őket legalább 1-2 napig állni. Minél tovább hagyjuk őket, annál erőteljesebb íze és színe lesz a tojásnak.

A színes savanyított tojás receptjéért kattints IDE!

A színes savanyított tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek