A savanyított tojás gondolata először nagyon furcsának hathat (talán gusztustalannak is, bár remélem, hogy nem így van), hiszen ennek az eljárásnak elsősorban inkább zöldségeket vetünk alá. A csemegeuborka, a cékla, a gyöngyhagyma még egy dolog, na de a tojás? Pedig ha ettünk már ecetes burgonyasalátát, akkor valószínűleg ismerős lehet nekünk a savanyított tojás íze. Így már nem is olyan fura ötlet, igaz? Ha pedig a tojások csodás, tavaszi színét meglátjuk, biztosan nem marad majd bennünk több gátlás.
A savanyítás alapreceptje
Tulajdonképpen, ha ismerünk egy alapreceptet a savanyításhoz, akkor utána bármilyen savanyúságot elkészíthetünk majd. Csupán egy felöntőlére lesz szükségünk, ami ecetből és vízből áll – ezt fogjuk (jelen esetben) a tojásokra önteni.
Ha 10%-os ételecetet használunk, 1:1 arányban hígítsuk vízzel, erősebb (20%-os) ecet esetében több vízre lesz szükségünk.
Kerül még a savanyítólébe cukor és só, ezen túl pedig bármilyen más fűszerrel és hozzávalóval ízesíthetjük, színezhetjük a savanyított tojást (ezekről az extrákról pár sorral lejjebb lesz szó).
Három színben pompázik a tojás
Ünnepi recept lévén mégsem akartam egyszerű ecetes tojást készíteni, mindenképpen valamilyen színt (vagyis színeket) akartam vinni a receptbe. Szerencsére a savanyítás rengeteg lehetőséget ad a természetes hozzávalókkal való színezésre, ezért ezt alaposan ki is használtam.
Készítettem egy bordó-magenta színben pompázó céklás tojást, egy harsánysárga kurkumás verziót és egy kéknek szánt, de végül (a kémiatudásom hiányából eredően) lilába átcsapó káposztával spékelt savanyúságot.
A céklásba került még friss kapor és egy kevés torma is, a kurkumásba hagymát, fokhagymát és mustármagot tettem kiegészítésként, a káposztásban pedig extra kömény szerepelt.
Asztaldísz és étel is egyben
Csupán 2-3 napos hűtős pihentetés után elképesztő színt kaptak a savanyított tojások. A látványon még én magam is meglepődtem, amikor először kivettem őket az üvegből.
Az erőteljes színezők már az első napon befogják a tojás felszínét, ha pedig még tovább hagyjuk állni a hűtőben az üvegeket, akkor a szín szépen elindul a főtt fehérjében a tojás belseje felé. Így egy látványosan átmenetes színhatás alakul ki, ami félbevágáskor látszik majd igazán, és a szendvicseknek, hidegtálaknak is különleges külsőt ad.
Készítsünk színes savanyított tojást!
Hozzávalók a felöntőléhez: 300 ml ecet, 700 ml víz, 50 g cukor, 1.5 ek só
Hozzávalók a céklás tojáshoz: 6 db tojás, 1 db cékla, pár szál kapor, 1 k torma, 1 tk egész bors
Hozzávalók a kurkumás tojáshoz: 6 db tojás, ½ db vöröshagyma, 1 ek mustármag, 1 ek kurkuma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk egész bors
Hozzávalók a káposztás tojáshoz: 6 db tojás, 150 g lilakáposzta, 1 ek fűszerkömény, 1 tk egész bors
A tojásokat 8-10 perc alatt teljesen keményre főzzük. Hideg vízbe tesszük, és megpucoljuk mindegyiket. A felöntőlé hozzávalóit összeforraljuk. Előkészítünk 3 nagyobb méretű, sterilizált befőttes üveget.
A céklás tojáshoz héjastul megfőzzük a céklát, majd meghámozzuk és lereszeljük. Az üveg aljába halmozzuk a céklát, beleszórjuk a kaprot, borsot és a tormát is belekanalazzuk. Erre az alapra helyezzük a tojásokat, majd felöntjük annyi forró felöntőlével, hogy az teljesen ellepje.
A kurkumás verzióhoz vékony félkörökre vágjuk a hagymát, megpucoljuk a fokhagymát, majd a befőttes üveg aljába tesszük őket. Rászórjuk a kurkumát, mustármagot és borsot. Erre jöhetnek a tojások, majd a forró felöntőlé.
A káposztás tojáshoz vékony szálakra aprítjuk a lilakáposztát, majd fészket rakunk belőle az üveg aljában. Ide jöhet a kömény és a bors, utána pedig a tojások. A forró felöntőlével teljesen ellepjük a tojásokat.
Miután teljesen kihűltek, a befőttes üvegeket betesszük a hűtőbe, és hagyjuk őket legalább 1-2 napig állni. Minél tovább hagyjuk őket, annál erőteljesebb íze és színe lesz a tojásnak.
A színes savanyított tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is: