Életünk minden területén, így a tavasz legszebb ünnepén is érdemes környezetbarát megoldásokban, fenntartható húsvétban gondolkodni. Nincs szükség radikális változtatásra, mindössze apró lépésekre. Hagyjuk, hogy a feltámadás és újjászületés ünnepén a Föld is új életre keljen.
1.) Viszlát, műanyag dekoráció!
A világ műanyagtermelése az elmúlt ötven évben megduplázódott: az emberiség évente több, mint háromszáz tonna plasztikot fogyaszt, amibe beleértjük a különféle ünnepi dekorációkat is. Évente egymilliónál is magasabb azoknak a tengeri madaraknak és állatoknak a száma, amik a műanyagszennyezés miatt vesztik életüket. Számos családban húsvéti hagyomány az extra csomagolás, a szalag és a giccses húsvéti kosárka. Bár könnyű olcsón hozzájutni a színes-díszes műanyag dekorációhoz, etikai és ökológiai szempontból sokkal jobban megéri a pénzünket és szabadidőnket ráfordítani egy kis kézműves foglalkozásra. Nem csak a Föld lesz hálás, hogy nem fogunk szétszórni rajta ötszáz éven keresztül le nem bomló hulladékot, de minket is sokkal jobb érzéssel fog eltölteni, ha rápillantunk, hiszen a két saját kezünkkel készítettük el.
Plasztik helyett használjunk természetes anyagokat: fonjuk magunk a kosarat, amit akár saját készítésű, vagy legvégső esetben környezetbarát műfűvel is kibérelhetünk. Ha a kézműveskedés mellett döntünk, akkor csak kidobásra ítélt, esetleg újrahasznosított papírra vagy lehullott falevelekre, valamint ollóra van szükségünk.
2.) Igazi tojás helyett válasszunk fából vagy nemezelt gyapjúból készült verziót
...és így a nagykereskedelmi állattenyésztést sem támogatjuk. A fából faragott tojás ráadásul soha nem zápul meg, viszont ugyanúgy lebomlik, és minden évben új színre festhető. Természetesen, ha esetleg maradt műanyag dekorációnk az elmúlt évekből, akkor semmiképpen se dobjuk ki. Használjuk amíg lehet, vagy ajándékozzuk tovább annak, akinek szüksége van rá.
3.) Főzzünk jót és jól, és mentsük a maradékot
Bár csábítónak tűnhetnek az akciók, ha mindenképpen igazi tojásokkal szeretnénk megtoldani a húsvéti dekorációt, akkor válasszunk bio takarmánnyal etetett, szabad tartású tyúkok által tojt tojásokat. Testünk mindenképpen hálás lesz döntésünkért, ugyanis kutatásokkal igazolták, hogy a bio tojások háromszor több omega-3 zsírsavat, 40%-kal több A-vitamint, és kétszer annyi E-vitamint tartalmaznak, mint nagykereskedelemből származó társaik.
Akár csak karácsonykor, húsvétkor is sokan hajlamosak terülj-terülj asztalkámat varázsolni a családi étkezésekhez. Ne essünk túlzásba, kerüljük a pazarlást! Annyit süssünk és főzzünk, ami biztosan el fog fogyni. Amennyiben végképp nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk a sok megmaradt étellel, akkor ajándékozzuk rászorulóknak, vagy keressünk maradékmentő recepteket. Fogyasztható élelmiszert semmiképpen se dobjunk ki!
+1 tipp: a tojáshéjra sem kell hulladékként tekintenünk: ha rendelkezünk komposztálóval, akkor dobjuk bele. Ha számunkra ez nem opció, akkor összetörve nagyszerű és olcsó műtrágyaként hasznosíthatjuk.
4.) Válasszunk etikusan és bűntudatmentesen!
A boltban megvásárolható, előre csomagolt csokitojások és nyulak helyett a saját konyhánkban is készíthetünk ehető húsvéti tojást. Egy kis mézből, kakaóporból és mandulából tenyérnyi finomságokat görgethetünk, amik bár nem tartalmaznak mini műanyag figurákat, de legalább egészségesek és nem üres a közepük. Ha valahogy mégis a kezünk ügyébe kerül egy bolti csokitojás, akkor ne felejtsük el, hogy a csomagolása újrahasznosítható – dobjuk szelektív hulladékgyűjtőbe!
Bolti csokoládé vásárlása esetén mindenképpen figyeljünk arra, hogy helyi kiskereskedőtől, vagy fairtrade, méltányos kereskedelemből származó terméket válasszunk. Sajnos nem minden kakaót előállító közösség munkakörülményei biztonságosak, sok helyen kényszer-, illetve rabszolgamunkával termelik ki a később eladásra kerülő kakaót.
5.) Használjunk környezetbarát alternatívákat!
Ha mégis igazi tojásokat szeretnénk festeni, akkor semmiképpen se bolti színezéket válasszunk, hiszen ezek teli vannak olyan vegyi anyagokkal, amik súlyos kárt okozhatnak, ha természetes vizeinkbe kerülnek. Használjuk helyettük inkább a konyhánkban fellelhető zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket. A vörös káposzta, a lilahagyma, a szőlőlé, a paprika, a cékla és a kurkuma mind tökéletesen funkcionálnak természetes színezékként.
Bár a húsvét nem az ajándékokról szól, ha valakit mégis meg szeretnénk lepni, akkor felesleges tárgyak helyett mindenképpen valamilyen hasznos dolog mellett tegyük le a voksunkat, legyen az bármi, amire az illetőnek szüksége van, vagy saját készítésű finomság, esetleg adomány. Támogathatunk például az illető nevében egy olyan civil szervezetet, ami a világ jobbá tételéért munkálkodik.
6.) Ne ajándékozzunk élő állatot!
Lerágott csontnak tűnhet, de valójában nem lehet elégszer elmondani, hogy ne ajándékozzunk nyulat, kiscsibét vagy bármilyen más állatot húsvétra – és egyéb ünnepekre sem. Aranyosak, újdonsült gazdáik viszont hamar rájuk unnak, az állatkáknak pedig sokszor soha nem lesz szép, kerek életük, hiszen előbb vagy utóbb menhelyre, rosszabb esetben levágásra kerülnek. „Egyszer, s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – mondta Saint-Exupéry bölcs rókája. Mi is ehhez tartsuk magunkat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Forrásaink voltak: via és via és via
Még több húsvét itt: