9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

A gourmet boltok csemegepultjainak egyik legkívánatosabb elemei a pástétomok. Főúri lakomákat juttathatnak eszünkbe a húsos-májas finomságok, jóllehet kifejezetten könnyű otthon megalkotnunk őket. 9 recept házi ínyenc pástétomokhoz!

A pástétomot ernyőfogalomként is használjuk, de íme egy kis eligazítás pâté-kérdésben.

Pâté (pástétom): hidegen fogyasztott fogás, késsel egészen apróra darabolt, darált vagy krémesített belsőségből, húsból vagy halból készül. Tálalhatják krémként, kenhetően; vagy formában kihűtve, majd szeletelve. Ritkábban tésztarétegben is süthetik.

Húsmentő akció – 9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

Terrine vagy pâté en terrine: gyakran rokonértelműen használják a pástétommal, amire a francia elnevezés is rámutat. Terrine-ként leggyakrabban olyan több komponensből álló ételt értünk, amit aszpik tesz konzisztenssé, a hosszúkás terrine nevű edényben sül, és az alapanyagok darabosan kerülnek bele. A pástétomhoz hasonlóan szintén sülhet tésztarétegben, de boríthatja aszpik is.

Rillette(s): konfitált húsból készült kenhető krém rusztikusan, ízlés szerint kisebb-nagyobb húsdarabokkal benne. Eredetileg zsíros sertéshús volt az alapja, ma már mindenféle húsból és halból készítik.

Ha száraz és unalmas a csirkemell

Ez esetben a tejföl vagy a majonéz a barátunk. Akár húslevesből mentettük, akár kisütöttük a csirkemellet, ismerjük be, hogy nem a párolt brokkoli mellett a legízletesebb. Pofonegyszerűen csinálhatunk belőle finom húskrémet, zöldfűszerekkel lesz izgalmasabb, most például kár belőle kihagyni az újhagymát.

Csirkehúsos pástétom

A vasárnapi tyúkhúslevesnek nálunk nagy hagyománya van. A főtt hús azonban már nem olyan népszerű, így évekig hússalátaként reinkarnálódott. Aztán pár éve egy sokadrangú bolti ...

Baconös csirkepástétom

Szuperegyszerű, krémes pástétom, rengeteg baconnel, reggelire, uzsonnára vagy az ünnepi asztalra előételnek.  Friss, ropogós zöldségekkel és kenyérrel ellenállhatatlan fogás. :)

Csülök nem Pékné módra

A csülök a népnyelvben a zsíros, cupákos, kissé ormótlan ételek egyik szinonimája. Pedig milyen jól is tud jönni e sertéshúsrész természetes zsírossága egy pástétomban. Gondoljunk csak bele, egy egyszerű csirkemájas vagy zsidó tojás is libazsírral készítve az igazi. Frissítsük hagymákkal, ínyenc mustárral.

Csúcspástétom füstölt lazacból

Habár nem hús, itt a helye, és persze az legyen a legnagyobb problémánk, hogy túl sok a füstölt lazac otthon.

Kevés finomabb van egy frissen sült szelet lazacnál rózsaszín belsővel, de a belőle készített krém sem véletlenül az elegáns partik egyik kedvenc kanapéja (miniszendvicse, falatkája).

A lazacpástétom friss ízének és kellemes savasságának hármas titka: fehérbor, citromlé és kapor.

A tyúkhúsleves kétszer: húslevespástétom

Ha egy érettebb tyúkhús áll rendelkezésünkre, még mélyebb, emlékezetesebb ízű lehet a  húslevespástétomunk. A gyöngyöző levest külön tálaljuk, egy következő fogás vagy akár előétel is lehet ez a főtt zöldségekkel teli pástétom, amelyet sütőben nyeri el a végleges formáját. Tökéletes értékmentés, a tyúkleves minden komponensének felhasználása. Csirkével is működik.

Csülökpástétom

Tavaly júliusban a szokásos soproni pihenésünk ideje alatt betértünk kedvenc ottani éttermünkbe. Én már jó előre kinéztem magamnak a weboldalukon található étlapon a legújabb ...

Húsleves-pástétom

Nagymamám mindent újrafelhaszbáló receptkreációja. Még nem sikerült eldöntenem, hogy azért jobb, mert a "mellékterméke" révén van alaplé a mélyhűtőben, vagy azért érdemes előre ...

Ha besokalltunk a sonkából

Nem csak húsvétkor fordulhat elő, hogy megjön a kedvünk a főtt sonkához. Ha már napok óta eszegetjük a méretes darabot, amit nem szeretnénk elpazarolni, de egy kicsit sok a jóból, pástétomba vele. Egy egyszerű ötlettel könnyedebbé tehetjük a masszív húst: készítsünk olyan pástétomot belőle, amelyben eltoljuk az arányokat a tojás irányában. Más megközelítésben: gondolkodjunk zsidó tojásban sonka extrával!

Akár egy középkori lakomán: fácánpástétom

Lévén a fácán vadszárnyas, kevéssé zsíros a húsa. De milyen finom az aranyló húsleves belőle! Ha emelnénk az úri leves adta élményen, egy fácánpástétommal toldhatjuk meg az étkezést. A levesben puhára főtt hús elbírja a tejfölt sőt még a szalonnát is, savanyú uborkával vihetünk savasságot bele.

Az aszalt gyümölcsök ínyencfaktora

Különösen a belsőségekre igaz, hogy a finoman kesernyés alapízhez rendkívül jól passzolnak az aszalt gyümölcsök. Az egyszerre édes és savanykás ízen kívül a textúrát is izgalmasabbá tehetjük vele, sőt a látványnak is jót tesznek elsősorban a piros bogyós gyümölcsök. Az aszalt szilván kívül igen jól áll a májasoknak az aszalt áfonya.

Sonkás pástétom

Hamis sonkakrémet is készíthetünk. Amennyiben Húsvétról marad kevés zsíros vagy száraz sonkadarabka... 10 dkg párizsival dúsítva készítsük el. Nagyon finom. A tojás és sonka íze a ...

Nyúlmájpástétom

Ünnepi asztalok előétele. Az arányokat betartva, kitapasztalva, könnyű és harmonikus étel. Szerintem könnyű elkészíteni, és az alapanyagok (nyúlmáj, céklapárlat, fűszerek) ...

Bourbon csirkemájpástétom

Próbálom a felvágott féléket a lehető legnagyobb mértékben kerülni, gondolom mondani sem kell, miért. Arra a rengeteg adalékanyagra senkinek sincs szüksége. Igazából nem is hiányzik ...

Az alkoholok ízjátéka

Az alkohol sosem „lóghat ki" a pástétom ízéből, viszont kisebb csodát művelhet vele. Minél nemesebb az alapanyag, annál jobban passzol az erősebb ital hozzá, a libamájnak ezért is örök párja a tokaji aszú és a konyak.

Engedjük el a fantáziánkat: egy füstös bourbon vagy akár pálinka is megadhatja azt a bizonyos karaktert a pástétomnak, amitől nem lesz hétköznapi.

Nagyágyú a sütőben: az ötletadó vaddisznómáj-pástétom

A vaddisznómáj ez esetben csak a múzsa, hiszen ez a csemege csak ritkán jut el a háztartásokba. Bármely négylábú mája megfelelő alapanyag lehet, sertésé, borjúé és marháé is. A karakteresebb májhoz teljes zöldségarzenál illik, és lényeges elem a konyak és vörösbor is. Az alkohol kisül belőle, de megdolgozza az erőteljesebb ízű és textúrájú májat, a nem mindennapi fogás gombával és aszalt szilvával teljes.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...